Η ζωή της 31χρονης Κέιτλιν Γουίτσμαν πριν από μια δεκαετία φαινόταν ιδανική. Μόλις είχε αποφοιτήσει, ζούσε στο Λος Άντζελες, εργαζόταν στο marketing και απολάμβανε τη θέα στον ωκεανό από το γραφείο της στη Σάντα Μόνικα.

Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. «Κάθε μέρα έκανα ακριβώς τα ίδια, κοιτούσα τον ίδιο τοίχο και σκεφτόμουν ότι πρέπει να υπάρχει κάτι περισσότερο στη ζωή», ανέφερε στο CNBC.

Αποφάσισε τότε να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ, να εργαστεί ως freelancer digital marketer και να ταξιδεύει ως digital nomad. Σήμερα ζει στη Λισαβόνα, συνεργάζεται με Αμερικανούς και Πορτογάλους πελάτες και δουλεύει περίπου 20 ώρες την εβδομάδα, συχνά σε χώρους συνεργασίας.

Η Γουίτσμαν κερδίζει περίπου 7.000 δολάρια το μήνα, με διακυμάνσεις από 2.400 έως 12.000 δολάρια, δηλώνοντας ότι πλέον απολαμβάνει υψηλότερα εισοδήματα από ό,τι στο Λος Άντζελες. Στον ελεύθερο χρόνο της παίζει τένις, padel, παρακολουθεί μαθήματα πορτογαλικών, πηγαίνει στην παραλία και ταξιδεύει.

«Νιώθω πιο ευτυχισμένη και ήρεμη εδώ», επισημαίνει.

Πώς πήρε την απόφαση

Η Γουίτσμαν ξεκίνησε με μικρές freelance δουλειές ενώ είχε ακόμη full-time εργασία, μέχρι που απέκτησε αρκετούς πελάτες ώστε να στηρίξει τη μετάβασή της. Με το δικό της πελατολόγιο, εγκατέλειψε το Λος Άντζελες και μετακόμισε πρώτα στο Μπαλί το 2019, έπειτα στη Τσιάνγκ Μάι, πέρασε εβδομάδες στο Βιετνάμ και δύο μήνες στο Μπουένος Άιρες.

Κατά την πανδημία έμεινε στο Κάνσας Σίτι, όμως το 2021 ξανάρχισε το ταξίδι της. Θυμήθηκε τη Μαδέρα και επέλεξε τελικά τη Λισαβόνα, που συνδύαζε καλό καιρό, παραλία, μεγάλη διεθνή κοινότητα και ευκολία μετακίνησης.

Η εγκατάσταση στην Πορτογαλία

Με την άνοδο των digital nomads στη χώρα, υπέβαλε αίτηση για βίζα D7: άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό με 10.000 ευρώ, απέκτησε ΑΦΜ και υπέγραψε μίσθωση. Στη συνέχεια απέκτησε άδεια διαμονής διετούς διάρκειας, που ανανέωσε το 2023 για ακόμη τρία χρόνια.

Το μεγαλύτερο σοκ ήταν η εκμάθηση της γλώσσας. «Άρχισα αμέσως μαθήματα πορτογαλικών», αναφέρει. Σήμερα ζει σε γειτονιά κοντά στο κέντρο, κυκλοφορεί με τα μέσα μεταφοράς και αγοράζει απεριόριστη κάρτα 30 ευρώ τον μήνα.

Οικονομική στρατηγική και μέλλον

Με ευμετάβλητο εισόδημα, στοχεύει να καλύπτει 3.000 δολάρια βασικά έξοδα και να κατευθύνει τα υπόλοιπα σε αποπληρωμή δανείων, αποταμιεύσεις και επενδύσεις. Έχει εξάμηνο ταμείο ασφαλείας και πάνω από 200.000 δολάρια σε συνταξιοδοτικούς και επενδυτικούς λογαριασμούς.

Παρά τις μικρές δυσκολίες, βλέπει την Πορτογαλία ως μακροπρόθεσμο σπίτι και ίσως μελλοντικά αγοράσει ακίνητο με τον σύντροφό της. «Τώρα η ζωή μου περιστρέφεται γύρω από τη ζωή μου και όχι μόνο από τη δουλειά», λέει. Θέλει να δείξει ότι υπάρχει εναλλακτικός τρόπος εργασίας πέρα από το παραδοσιακό 9-5.

Διαβάστε ακόμη

Μετά τον Μπαϊρού, η Γαλλία βυθίζεται στην κρίση: Δημόσιο χρέος σε τροχιά ανόδου και λαϊκή δυσαρέσκεια κατά Μακρόν

ΔΕΘ 2025: Πόσα κερδίζει κάθε φορολογούμενος με τις νέες κλίμακες (πίνακες)

Πετρέλαιο: Πώς αντιδρά η αγορά μετά την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα