του Στέλιου Μορφίδη

Το ραγισμένο γυαλί της Yalco πλέον σπάει. Η παρά έναν χρόνο αιωνόβια επιχείρηση της οικογένειας Κωνσταντίνου, που ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζάκι στη Δράμα για να εξελιχθεί τις προηγούμενες δεκαετίες σε έναν από τους βασικούς παίκτες της αγοράς υαλικών και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στην Ελλάδα με παρουσία σε 24 χώρες, βρίσκεται εν όψει καθοριστικών εξελίξεων που απειλούν την ίδια την υπόστασή της. Και αυτό καθώς οι ομολογιούχοι, βλέποντας ότι δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής για να τη βοηθήσει, κατήγγειλαν πρόσφατα τα 4 ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους άνω των 42 εκατ. ευρώ (μαζί με τους τόκους) καθιστώντας τα άμεσα απαιτητά.

Η δη δρομολογούνται οι πλειστηριασμοί των ακινήτων και των εγκαταστάσεων της Yalco σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και έτσι φαίνεται ότι είναι πιο κοντά το αδιέξοδο, παρά τις επίμονες προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Κωνσταντίνου, αλλά και της τρίτης γενιάς της οικογένειας, που εκπροσωπείται από τον κ. Σωκράτη Κωνσταντίνου, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Για τις 3 Ιουλίου έχει καθοριστεί ο πλειστηριασμός του σύγχρονου logistic center που δημιούργησε η εταιρεία το 2008 με μία μεγάλη επένδυση στα Οινόφυτα και δύο εβδομάδες αργότερα, στις 17 Ιουλίου, ακολουθούν τα ακίνητα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Και στις δύο περιπτώσεις ως επισπεύδουσα εμφανίζεται η Eurobank, η οποία λειτουργεί ως εκπρόσωπος όλων των ομολογιούχων. Η τιμή εκκίνησης για το βιομηχανικό συγκρότημα των Οινοφύτων, που βρίσκεται εντός αγροτεμαχίου σχεδόν 24.000 τ.μ., έχει προσδιοριστεί στα 6,31 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνονται και άλλα δύο αγροτεμάχια, 51.319 τ.μ. και 9.215 τ.μ αντίστοιχα. Στο πρώτο έχει ανεγερθεί αποθήκη άνω των 10.000 τ.μ. καθώς και χώρος γραφείων. Η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού για το συγκρότημα των τεσσάρων εμπορικών – βιομηχανικών αποθηκών στο Καλοχώρι μαζί με το αγροτεμάχιο των 22.443 τ.μ. έχει προσδιοριστεί στα 2,11 εκατ. ευρώ, ενώ ένα ακόμη αγροτεμάχιο στην ίδια περιοχή, έκτασης 11.250 τ.μ., με κτίριο εμπορικής αποθήκης σε αυτό, θα βγει στο σφυρί, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,21 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τα παραπάνω ακίνητα, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού έχουν εγγραφεί εμπράγματες εξασφαλίσεις με υποθήκες και σε άλλα ακίνητα της εταιρείας, αλλά και των μετόχων, καθώς και ενέχυρα επί καταθέσεων, μετοχών και εμπορευμάτων. Aνάμεσα στα ακίνητα που διαθέτει η Yalco είναι τα κεντρικά γραφεία στην Kηφισιά, αλλά και το αποθηκευτικό κέντρο Rota στη Θεσσαλονίκη.

Ηδη, όπως καταμαρτυρούν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις του 2018, που δημοσιεύτηκαν τη Μ. Τετάρτη, οι πιστωτές προχώρησαν στην εκτέλεση του ενεχύρου επί (απροσδιόριστου αριθμού στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις) µετοχών, καθώς και των απαιτήσεων της Yalco από την εταιρεία Home City Ουγγαρίας, ύψους 540,3 εκατ. φιορινιών (1,539 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι η οικογένεια Kωνσταντίνου ελέγχει το 62,24% των μετοχών της εταιρείας – ειδικότερα, ο πρόεδρός της Δημ. Kωνσταντίνου κατέχει ποσοστό 26,22%, η Aικατερίνη Kωνσταντίνου 13,17%, ο διευθύνων σύμβουλος Σωκράτης Kωνσταντίνου 8,22%, η Aμαλία Kωνσταντίνου 7,54% και η Kαλλιόπη-Aναστασία Kωνσταντίνου 7,09%.

Κίνδυνος

Σε κάθε περίπτωση, τα χρέη εξακολουθούν να υπερβαίνουν το όποιο τίμημα από τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις και η διοίκηση της Yalco αναγνωρίζει πλέον το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας της, όπως καταγράφεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις. Οι τελευταίες μάλιστα καταρτίστηκαν στη βάση της «ρευστοποιήσιμης αξίας» προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προσέγγιση κατά το δυνατόν της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τη “ρευστοποιήσιμη αξία”, η ανάκτηση των στοιχείων του ενεργητικού και ο διακανονισμός των υποχρεώσεων θα πραγματοποιηθούν μέσω της ρευστοποίησης των στοιχείων του ενεργητικού και όχι στο πλαίσιο των συνήθων εμπορικών της δραστηριοτήτων».

Στο μεταξύ η εταιρεία προσπαθεί να συνεχίσει τη λειτουργία της κανονικά, εξυπηρετώντας τους πελάτες της παρά τις εξελίξεις που δρομολογούνται, αλλά και το περιορισμένο κεφάλαιο κίνησης. «Πρωταρχικό μέλημα της διοίκησης αποτελεί η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού και η εξυπηρέτηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και των προμηθευτών της», υπογραμμίζεται στην ετήσια οικονομική έκθεση. Παράλληλα τονίζεται ότι «η εταιρεία θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων της, όπως ενδεικτικά είναι η άσκηση ανακοπής κατά των αναγκαστικών πλειστηριασμών».

Παράλληλα ο κ. Κωνσταντίνου δηλώνει ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια να εξευρεθεί λύση με τους πιστωτές, αλλά και η αναζήτηση άλλων πηγών χρηματοδότησης, όπως η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.

Aκαρπες προσπάθειες

Αυτή όμως είναι μια προσπάθεια που εδώ και δύο-τρία χρόνια δεν έχει καρποφορήσει. Οι προσπάθειες ανάτασης που έκανε η διοίκηση της Yalco έπεσαν στο κενό, το μικρό κεφάλαιο κίνησης δεν μπόρεσε να ενισχυθεί ώστε η εταιρεία να εκμεταλλευτεί τη δυναμική του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και έτσι οι ζημίες εξακολουθούν να συσσωρεύονται, τα δε σημαντικά χρέη που διογκώθηκαν έπειτα από έναν γύρο άστοχης -εκ του αποτελέσματος- επιθετικής επέκτασης λίγο πριν η κρίση χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας είναι τώρα άμεσα απαιτητά!

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να καταλογίσει στην παραδοσιακή οικογένεια των εμπόρων ότι δεν προσπάθησε να βρει ρευστότητα αλλά και να αντιμετωπίσει τη θηλιά του αυξανόμενου δανεισμού. Τον Δεκέμβριο του 2016 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε η αναδιάρθρωση των δανείων με τις τράπεζες Eurobank, Πειραιώς και Eθνική. Ετσι, εκδόθηκαν δύο νέα κοινά ομολογιακά (18 εκατ. και 10,94 εκατ. ευρώ) και ένα μετατρέψιμο (10,2 εκατ.), ενώ εφαρμόστηκε ένα «σκληρό μνημόνιο» με πωλήσεις θυγατρικών και δραστηριοτήτων, αλλά και προβλέψεις για συγκεκριμένους δείκτες. H ελπίδα όμως κράτησε μόλις ένα εξάμηνο, αφού η Yalco βρέθηκε εκτός στόχων, με συνέπεια την αναταξινόμηση των μακροπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων στις βραχυπρόθεσμες και φορτωμένη με 43,3 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα του ισολογισμού του 2018 είναι χαρακτηριστική της κατάστασης: Η εταιρεία έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 31,73 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν στα 11,75 εκατ. ευρώ από 66,15 εκατ. δέκα χρόνια πριν. Επίσης, οι λειτουργικές ζημίες πέρυσι ήταν 1,67 εκατ. ευρώ και οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 3 εκατ. ευρώ. Επίσης, το κεφάλαιο κίνησης έχει καταστεί αρνητικό καθώς το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρείας υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά 39,75 εκατ. ευρώ και 39,77 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα λάθη που στοίχισαν

Για να φτάσει όμως εδώ μια εταιρεία με ιστορία, η οποία εμφανιζόταν από τους ισχυρούς παίκτες στον χώρο της και δραστήρια σε επενδύσεις, λειτούργησαν πολλοί παράγοντες. Κυρίως όμως συνετέλεσε η επιλογή της επέκτασης εντός και εκτός συνόρων σε μια εποχή που η χώρα βρισκόταν στο κατώφλι της κρίσης, ιδιαίτερα με την προσπάθειά της να επαναφέρει στην αγορά, όπου δεσπόζει η ΙΚΕΑ, τα καταστήματα «Habitat». Ενα εγχείρημα που ξεκίνησε το 2007, ενώ περίπου την ίδια περίοδο έριχνε άλλα 6 εκατ. στο logistic center των Οινοφύτων και εξαγόραζε την εταιρεία πορσελάνινων ειδών Ιωνία από την Τιτάν Α.Ε. Η κατάρρευση των πωλήσεων όμως που ακολούθησε λόγω της οικονομικής ύφεσης έφερε επίσης ζημίες και έναν δανεισμό που πλέον φαντάζει βουνό.

Το οξύμωρο είναι ότι το 2020 θα ήταν ένα εμβληματικό έτος για την ιστορία της εταιρείας, καθώς θα συμπληρώνονταν 100 χρόνια από τότε που ο Σωκράτης Κωνσταντίνου, ο πατέρας του νυν προέδρου, ξεκίνησε με ένα μικρό μαγαζί στη Δράμα και χρόνια αργότερα μετέφερε τις δραστηριότητές του στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσοντας πλέον μεταπολεμικά τη χονδρική της εταιρείας και τις εισαγωγές.

Το ποιοτικό άλμα ωστόσο έγινε το 1972, όταν ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, μετά τον θάνατο του πατέρα του και αφού έχει ολοκληρώσει τις νομικές μεταπτυχιακές σπουδές του στις ΗΠΑ, θα αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης Γυαλικά Kωνσταντίνου βαφτίζοντάς τη Yalco (από τα αρχικά της). Η εταιρεία μετατρέπεται τότε σε ανώνυμη και ο κ. Κωνσταντίνου αγοράζει οικόπεδο στην άγνωστη τότε εμπορικά και βιομηχανικά περιοχή του Καλοχωρίου. Εκεί θα δημιουργήσει έκθεση και αποθηκευτικούς χώρους που θα τον βοηθήσουν στο επόμενο μεγάλο στρατηγικό του βήμα, την επέκταση προς τον δύσκολο πάντοτε για τους Θεσσαλονικείς Νότο.

Μάλιστα ο ίδιος είναι από τους πρώτους -αν όχι ο πρώτος- του εγχώριου επιχειρείν που «ανακάλυψε» την Kίνα, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Διαβλέποντας την τεράστια δύναμη του κοιμώμενου, -τότε- παραγωγικού γίγαντα, έκλεισε αποκλειστικές συμφωνίες με περισσότερα από 50 εργοστάσια της Χώρας του Δράκου.
Εκτοτε η πορεία της Yalco θα είναι συνεχώς ανοδική. Κύριοι άξονες της δράσης της είναι αρχικά η εισαγωγή και εμπορία ειδών οικιακής χρήσης, μαζικής εστίασης και ηλεκτρικών μικροσυσκευών, ενώ σύντομα θα περάσει και στη βιομηχανική παραγωγή σκευών επαγγελματικής χρήσης, των γνωστών αντικολλητικών προϊόντων Fest. Παράλληλα τονώνεται η λιανική με την εξαγορά της αλυσίδας ειδών σπιτιού Omnishop.

Επίσης, θα συνδέσει το όνομά της με την Black & Decker, αλλά και με την αποκλειστική αντιπροσώπευση φημισμένων οίκων όπως Bodum, Lagostina, Revol, Guy Degrenne, Rak, Thermos κ.ά.

Το 1995 θα γίνει η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν έδωσαν το έναυσμα για περαιτέρω επενδύσεις και εξωστρέφεια. Η Yalco έφτασε να διαθέτει παρουσία στην Ουγγαρία με τη θυγατρική Yalco Hungary KFT, αλλά και σε άλλες χώρες. Οι επενδύσεις αυτές όμως έμειναν πίσω λόγω της κρίσης στην έδρα του ομίλου, την Ελλάδα. Επίσης προβλήματα υπήρξαν και σε συνεργασίες με άλλες εταιρείες, όπως οι Brico, Praktiker, Makro, Carrefour, τις οποίες προμηθεύει ή προμήθευε στο παρελθόν.

Ολα αυτά όμως, μαζί με τα στρατηγικά λάθη που έκανε η διοίκηση στο δεύτερο μισό της περασμένης δεκαετίας με την επιθετική επέκταση και τις επενδύσεις στο παρά πέντε της κρίσης στη χώρα μας, έθεσαν τη βάση για τη συζήτηση περί της μεγάλης απειλής για τη Yalco.

Τα πωλητήρια των θυγατρικών στο εξωτερικό άρχισαν (Pουμανία, Oυγγαρία), ενώ επιβλήθηκε η απεμπλοκή από τη Habitat και η στροφή στη χονδρική, με έμφαση στα προϊόντα ξενοδοχειακού εξοπλισμού, για τα οποία ιδρύθηκε και ξεχωριστός θυγατρικός βραχίονας στη Pόδο. Ούτε το χαρτί του αναπτυσσόμενου τουρισμού, όμως, στάθηκε ικανό να ανακόψει την πτώση.