του Δημήτρη Παφίλα

Η ιατρική και η παραγωγή ελαιολάδου και ελιών αποτελούν μια παράδοση για την οικογένεια Ευθυμίου από το Θέρμο. Και οι δύο, όμως, όταν ασκούνται σωστά έχουν ως αποτέλεσμα τη θεραπεία.

Από πολύ μικρή ηλικία λοιπόν o κ. Δημοσθένης Ευθυμίου συνήθιζε να δουλεύει στο κτήμα του παππού του, αλλά ως παιδί βιαζόταν να τελειώσει για να συνεχίσει το παιχνίδι. Ετσι, ανακάτευε τις ελιές που προέρχονταν από διαφορετικά μέρη του κτήματος και τις έβαζε όλες μαζί για την παραγωγή ελαιολάδου. Ο προπάππους Δημοσθένης Ευθυμίου, όμως, δεν μπορούσε να μπερδευτεί καθώς γνώριζε από πού προερχόταν κάθε ελιά από τα αρώματά της και του φώναζε όταν διαπίστωνε το ανακάτεμα των ελιών από τη λίμνη με τις ελιές από το υπόλοιπο κτήμα. Πέρασαν χρόνια, ο μικρός Δημοσθένης μεγάλωσε, σπούδασε και δούλεψε στη Γαλλία και μετά από μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία στον χώρο της κινησιοθεραπείας επέστρεψε στο πατρικό κτήμα συνεχίζοντας με την κόρη του Σάρα Ευθυμίου, επίσης ιατρό κινησιοθεραπεύτρια, την παράδοση που μετρά 85 και πλέον χρόνια της προσεκτικής και επιλεγμένης παραγωγής ελαιολάδου. Το Κτήμα Ευθυμίου συγκαταλέγεται μεταξύ των 7-8 ελληνικών προσπαθειών βιολογικής καλλιέργειας ελαιολάδου και των παραγώγων του.

orevnn.jpg

Ο κ. Ευθυμίου επέλεξε τον δύσκολο δρόμο για την παραγωγή ελαιολάδου και ελιών. Διατήρησε τις παλιές μεθόδους παραγωγής σε συνδυασμό με τη βιολογική καλλιέργεια, η οποία κοστίζει τόσο σε κεφάλαια όσο και σε κόπο.

Το αποτέλεσμα, όμως, δικαιώνει τον ίδιο και την οικογένειά του καθώς σε αυτή τη μικρή παραγωγή απονέμονται διεθνή βραβεία, όπως το Aristoleo Awards 2018 και τα Olympia Health & Nutrition Awards.

Σε μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς, το Θέρμο Τριχωνίδας, το Κτήμα Ευθυμίου, το οποίο διαθέτει συνολικά 75 και πλέον στρέμματα, καλλιεργούνται σχεδόν 1.600 ελιές βιoλογικής καλλιέργειας. Η παραγωγή δε διατηρεί τα φυσικά αρώματα της περιοχής και επηρεάζεται από το μικροκλίμα – είτε κοντά στη λίμνη, είτε σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Τα προϊόντα του κτήματος προωθούνται επιλεκτικά στο εμπόριο κάτω από την μπράντα Ορέων Αιτωλικής Γης, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν εξαγωγές προς τη Δυτική Ευρώπη. Η κυρία Σάρα Ευθυμίου και ο πατέρας της διευκρινίζουν ότι η βιολογική καλλιέργεια λαδιού και βρώσιμων ελιών δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Χρειάστηκε πολύς κόπος, προσωπική δουλειά και κεφάλαια για να παραχθεί το σημερινό αποτέλεσμα.

Το κτήμα βρισκόταν σε επιτήρηση επί τρία χρόνια και δεχόταν συνεχείς ελέγχους από τους οργανισμούς πιστοποίησης ΤUV Hellas, Bio Hellas».

Η παραγωγή-συλλογή

Ακριβώς όπως και άλλοι νέοι παραγωγοί στην Ελλάδα, οι παραγωγοί του λαδιού Ορέων Αιτωλικής Γης προσπάθησαν εξαντλητικά για το αποτέλεσμα της ποιότητάς του, η οποία διακρίνεται από την περιεκτικότητα στις αντιοξειδωτικές ουσίες πολυφαινόλες (που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες) και τη χαμηλή οξύτητά του.

Πρώτη προτεραιότητα στο κτήμα είναι η φροντίδα της γης και η λίπανσή της είτε με φυσικό, είτε με βιολογικό λίπασμα. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούνται και φύκια, τα οποία έχουν την ιδιότητα να σπάνε τους μύκητες. Η συγκέντρωση και η συλλογή των ελιών πραγματοποιούνται με μηχανικές μεθόδους, μεταφέρονται δε ταχύτατα στο ελαιοτριβείο προκειμένου να παραχθεί άμεσα το λάδι. Μάλιστα, η συλλογή των βρώσιμων γίνεται προσεκτικά μία-μία, ενώ ακολουθούν συνεχείς έλεγχοι.

Ο χώρος εναπόθεσης των ελιών παίζει τον ρόλο του, καθώς η έκθεσή του στον ήλιο προκαλεί προβλήματα, ακριβώς όπως συμβαίνει με το νερό. Τα σκιερά και δροσερά μέρη αποθήκευσης με θερμοκρασίες έως 23-26 βαθμούς Κελσίου είναι απαραίτητα για την άριστη παραγωγή. Ο κ. Δ. Ευθυμίου δεν κρύβει, για παράδειγμα, ότι η φετινή παραγωγή ήταν κακή λόγω του άσχημου καιρού, γι’ αυτό και οι ποσότητες είναι περιορισμένες.

orawvv.jpg

Οι ποικιλίες της ελιάς που παράγονται είναι οι βρώσιμες χοντροελιές και η λαδοελιά, η γνωστή ως κορωνέικη. Τα προϊόντα που παράγονται είναι οι βρώσιμες ελιές Αγρινίου και το λάδι Ορέων Αιτωλικής Γης, που είναι από τα καλύτερα παρθένα ελαιόλαδα, πλούσιο σε πολυφαινόλες όπως η ελαιοκανθάλη.
Mια καινοτομία της παραγωγής του κτήματος είναι ότι στις εκτάσεις όπου καλλιεργούνται οι ελιές φυτεύονται παράλληλα και τρία διαφορετικά αρωματικά μπαχαρικά, όπως ρίγανη-σκόρδο, πιπέρι καγέν και βασιλικός. Η παραγωγή του κτήματος (6-7 τόνοι) κατευθύνεται σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η ζήτηση από το εξωτερικό (Αγγλία – Γερμανία).
Και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Οι ξένοι είχαν δοκιμάσει τα προϊόντα κατά τη διαμονή τους σε ένα νησί στην Ελλάδα και θέλησαν να θυμηθούν τις μοναδικές γεύσεις.

Χαμηλή οξύτητα – πολυφαινόλες έως 700 mg

H σημερινή παραγωγή του κτήματος φτάνει έως 700 mg σε πολυφαινόλες, αν και υπάρχουν και υψηλότερες – έως 2.500 mg. H δε οξύτητα του λαδιού είναι αρκετά χαμηλή καθώς κυμαίνεται μεταξύ 0,1- 0,3.

Διακρίσεις

Το Κτήμα Ευθυμίου πέτυχε μια σημαντική διάκριση στα βραβεία του παγκόσμιου διαγωνισμού Aristoleo Αwards 2018. Ανάμεσα σε παραγωγούς από 12 χώρες, οι τυποποιημένες ελιές του κτήματος βραβεύτηκαν για την περιεκτικότητα σε φαινόλες, ενώ σε άλλο διαγωνισμό οι ελιές κέρδισαν μία από τις πρώτες θέσεις. Τα προϊόντα ελαιολάδου έχουν πάρει ασημένια διάκριση στον επίσης διεθνή διαγωνισμό Olympia Health & Nutrition Awards.