Στην τελική ευθεία για την πώληση της εταιρείας συσκευασίας Adam Pack και του 20% της Lariplast βρίσκεται το fund Diorama, συμφερόντων του πρώην Προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Deca Investments

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες απομένουν μόνο τα τυπικά και ως το τέλος του μήνα θα έχουν γίνει και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Για την περίπτωση της Lariplast μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως το μερίδιο του Diorama φαίνεται πως θα το επαναγοράσει ο βασικός μέτοχος και διοικητικός άρχων της εταιρείας κ. Γιάννης Τσερέπας. 

Την ίδια ώρα όμως το fund, το οποίο είναι στη φάση αποεπένδυσης από τις συμμετοχές του καθώς πλησιάζει στο τέλος η διάρκεια ζωής του, σχεδιάζει εντός του 2024 να προχωρήσει στην έξοδο του από την εταιρεία τροφίμων ΜΙΝΕΡΒΑ, την οποία είχε εξαγοράσει από κοινού με την EOS Capital Partners και την Elikonos διατηρώντας το πλειοψηφικό πακέτο. Επίσης θα προωθηθεί το exit απ’ την φαρμακευτική εταιρεία PharOS αλλά και απ’ την πολύπαθη ζυθοποιία Αταλάντης, μετά το νέο σχέδιο ανάκαμψης που υλοποιείται.

Μοναδική συμμετοχή που η διαχειριστική ομάδα του Diorama θεωρεί ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξέλθει μιας και υπάρχουν μεγάλες προοπτικές μπροστά είναι η εταιρεία Damavand που με τα τοματικά της προϊόντα εξελίσσεται σε σημαντική εξαγωγική δύναμη παράγοντας κατά κύριο λόγο προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού. Η βασική λύση που εξετάζεται είναι η εταιρεία να περάσει στο νεοσυσταθέν, δεύτερο, fund Diorama συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το “Diorama 1” είχε συνολικά υπό τη διαχείριση του 135 εκατ. ευρώ πραγματοποιώντας 12 επενδύσεις. Η πλέον επιτυχημένη ήταν αυτή στη Viva Wallet όπου για το 10% της εταιρείας επένδυσε 15 εκατ. ευρώ και τελικά από την πώληση του στην JPMorgan φέρεται να έλαβε 150 εκατ. ευρώ!

Η δεκαετής καταστατική διάρκεια λειτουργίας του fund λήγει στο τέλος του 2024, αν και υπάρχει “παράθυρο” για μία παράταση ζωής ενός έτους. Κάτι που ίσως συνδεθεί με την προσπάθεια πώλησης της ΕΖΑ.

Οι επόμενες επενδύσεις του Diorama 2

Σε ό,τι αφορά το Diorama 2, το οποίο πρόσφατα προχώρησε στην πρώτη του εξαγορά, της εταιρείας εισαγωγών τυροκομικών προϊόντων Leader, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει στρέψει την προσοχή του το τελευταίο διάστημα στους χώρους του ΙΤ και της κυβερνοασφάλειας, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν τα επόμενα ντιλς τους. Το νέο fund μπορεί να κάνει μεγαλύτερες επενδύσεις σε σχέση με το πρώτο fund φθάνοντας ως τα 40 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Diorama δεν ασχολείται με δανειοδοτήσεις, δεν επενδύει σε startups και σύμφωνα με το καταστατικό του δεν «ακουμπά» κλάδους όπως τυχερά παιχνίδια, όπλα και οινοπνευματώδη (πλην κρασιού).

Υπενθυμίζεται ότι στο δεύτερο fund συμμετέχουν πάνω από 35 επενδυτές, μεταξύ των οποίων τράπεζες, κρατικά ταμεία χρηματοδοτήσεων, ασφαλιστικές εταιρείες, family offices και πολλοί εφοπλιστές. Στο πρώτο οι επενδυτές ήταν 13, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο έχει το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Διαβάστε ακόμη

Ταχιάος: Ανάγκη για μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών στα έργα λόγω έλλειψης πόρων

Δημήτρης Κοντομηνάς: Πώς τα μεγάλα «ασημικά» του κατέληξαν στο σφυρί (pics)

Gstaad Palace: Ιστορίες από το εμβληματικό ξενοδοχείο που σφύζει από Ελληνες τα Χριστούγεννα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ