Κατά καιρούς σε ρεπορτάζ για τις επιλογές που κάνουν οι νέοι και οι νέες που δεν καταφέρνουν να εισαχθούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας.

Το σχόλιο που συνοδεύει την επιλογή αυτή είναι κάπως… υπεροπτική:  «Κοίτα που αναγκάστηκαν να πάνε  τα ελληνόπουλα για να γίνουν αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού. Στη Βουλγαρία.»

Την ώρα που στην Ελλάδα κοιτάμε αφ’ υψηλού τη Βάρνα, οι Βούλγαροι δουλεύουν συστηματικά και έφθασαν σε επίπεδο ο τεχνολογικός τους εξοπλισμός να είναι ανώτερος από  τις ελληνικές ΑΕΝ και να «φιλοξενεί» 3.000 σπουδαστές εκ των οποίων 800 είναι αλλοδαποί.

Στην Ακαδημία σπουδάζουν και ναυτικοί δόκιμοι που θα επανδρώσουν το βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό. Τα μαθήματα είναι κοινά με τους άλλους σπουδαστές εκτός από εκείνα που αφορούν τακτικές και οπλισμό. Οι ξένοι σπουδαστές τα διδάσκονται στα αγγλικά τα οποία μπορούν να επιλέξουν οι Βούλγαροι συμφοιτητές τους.

Μόλις φθάσαμε στο κτήριο που στεγάζεται η Ακαδημία μας υποδέχθηκε ο Γιάννης Σαλαντής, υπεύθυνος για τους ξένους σπουδαστές που φοιτούν στη Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας. Ζει τα τελευταία χρόνια στη Βάρνα όπου έχει φτιάξει και την οικογένειά του. Στη διαδρομή για το γραφείο της διοίκησης συναντάμε πολλά ελληνόπουλα.

Γιάννης Σαλαντής

«Ο πρώτος Έλληνας  σπουδαστής που ήρθε πριν από πέντε χρόνια ήταν από τη Σύρο. Και από τον έναν σπουδαστή φθάσαμε να έχουμε μία ελληνική κοινότητα στη Βάρνα. Γιατί δεν είναι μόνο οι Έλληνες φοιτητές της Ακαδημίας αλλά και οι γονείς, συγγενείς και φίλοι που τους επισκέπτονται. Περπατάς στο κέντρο της Βάρνας και ακούς ελληνικά» επεσήμανε  ο Γιάννης Σαλαντής:

«Εδώ βρίσκονται 420  Έλληνες σπουδαστές συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοετών που είναι 110. Στην αρχή ερχόντουσαν γιατί δεν περνούσαν στις ΑΕΝ στην Ελλάδα. Τώρα πια έρχονται επειδή έχουν καταλάβει το επίπεδο της Σχολής έρχονται από μόνοι τους οι περισσότεροι, η Ακαδημία της Βάρνας είναι πρώτη τους επιλογή λόγω του εκσυγχρονισμένου εκπαιδευτικού σύστημα που υπάρχει στην Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας».

Για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων των ελληνικών ΑΕΝ και της Βάρνας είπε:

«Ομοιότητες υπάρχουν πολλές με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας όπως υπάρχουν και διαφορές κυρίως  όσο αναφορά τον τεχνικό εξοπλισμό που είναι πολύ ανώτερος τεχνολογικά στην Ακαδημία της Βάρνας. Ακαδημία η οποία είναι κρατική.»

Για την αναγνώριση του πτυχίου στην Ελλάδα επεσήμανε:

«Ο σπουδαστής που παίρνει πτυχίο από τη Βάρνα μπορεί να μπαρκάρει σε ελληνικά πλοία. Όλοι οι σπουδαστές μας εργάζονται σε ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία. Το πτυχίο αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Και του πλοιάρχου και του μηχανικού. Για να ανέβει τις βαθμίδες και να πάρει του δεύτερου και του πρώτου πλοιάρχου και μηχανικού πρέπει  να δώσει εξετάσεις στην Ακαδημία της Βάρνας αλλά μαθαίνω  θα  μπορεί να το κάνει πλέον στο ΚΕΣΕΝ στην Ελλάδα» και προσέθεσε:

«Υπάρχει συνεργασία της Ακαδημίας  με τις ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές  εταιρείες όπως από τη Maran του Γιάννη  Αγγελικούση, τον Όμιλο Τσάκου, την Golden Union του Θόδωρου Βενιάμη και  τη Thenamaris  του  Ντίνου Μαρτίνου και άλλες.  Όταν τελειώνουν τα παιδιά από φέτος και μετά θα έχουν όλα τα πιστοποιητικά που χρειάζονται προκειμένου να γίνουν γ’ καπεταναίοι και μηχανικοί. Οι σπουδαστές, ενώ φοιτούν, πρέπει να κάνουν  το εκπαιδευτικό τους ταξίδι από 3 έως 6 μήνες για να μπορέσουν  να  δώσουν πτυχιακές εξετάσεις. Μόλις πάρουν πτυχία κάνουν άλλους έξι μήνες».

Για το πώς άρχισε το άνοιγμα  της Ακαδημίας στο εξωτερικό ο Γιάννης Σαλαντής τόνισε:

«Η αρχική ιδέα ήταν να επεκταθούμε  σε όλο τον κόσμο με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και την Τουρκία. Ξεκινήσαμε με έναν σπουδαστή από τη Σύρο και φθάσαμε σήμερα να έχουμε σήμερα  420 Έλληνες και  899 συνολικά ξένους. Το κόστος φοίτησης είναι 2.500 ευρώ τον χρόνο».

Οι διοικούντες την Ακαδημία δεν μένουν  στο σήμερα αλλά σχεδιάζουν το μέλλον:

«Θέλουμε να δούμε όσο μπορούμε πώς θα είναι η ναυτιλιακή βιομηχανία σε 20 χρόνια» δήλωσε ο υποδιευθυντής του τμήματος για τους ξένους σπουδαστές Νικολάι Βελίκοβ.

Νικολάι Βελίκοβ

«Οι ηλεκτρονικοί και οι I.T. μπαίνουν δυνατά στη ναυτιλία. Εξελισσόμαστε. Σήμερα οι σπουδαστές μας κάνουν μαθήματα για την προστασία από  τις κυβερνοεπιθέσεις».  

Την ημέρα της επίσκεψής μας  στην Ακαδημία  ξεναγηθήκαμε και  στην αίθουσα όπου σπουδαστές ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Η μία έκανε κυβερνοεπίθεση και η άλλη ομάδα προσπαθούσε να αμυνθεί. Εκείνη την ημέρα καταγράφηκαν παγκοσμίως  επτά εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις.

Η Ακαδημία είναι πιστοποιημένη από όλους τους Οργανισμούς ενώ στην αίθουσα  υποδοχής ξεχωρίζει η φωτογραφία του Ευθύμη Μητρόπουλου πρώην γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ.

Για το εάν υπάρχει συνεργασία με τις ελληνικές ΑΕΝ ο Νικολάι Βελίκοβ είπε: «Δεν υπάρχει συνεργασία γιατί εμείς είμαστε σε πανεπιστημιακή βαθμίδα για αυτό και είμαστε και στο πρόγραμμα Erasmus ενώ οι ΑΕΝ δεν είναι πανεπιστήμια. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να συνεργαστούμε.»

Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 1881  ως σχολή μηχανικών. Μετεγκαταστάθηκε στη Βάρνα το  1893 ακολουθώντας το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας. Ο πρώτος της διοικητής ήταν  Ρώσος. Μέχρι πριν από 20 χρόνια υπαγόταν στο Πολεμικό Ναυτικό. Αλά το 1999 έγινε διαχωρισμός. Οι περισσότεροι καθηγητές έχουν θαλάσσια προϋπηρεσία είτε στο εμπορικό είτε στο πολεμικό ναυτικό. Εκτός από Έλληνες υπάρχουν σε μικρότερο  αριθμό Πολωνοί, Τούρκοι, Ρουμάνοι, Ινδοί κα.