Κλειδώνουν οι αλλαγές για τη νέα απόπειρα αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων.

Όπως φάνηκε μάλιστα από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ, τα ΕΛ.ΠΕ – μαζί με την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των πλειοψηφικών πακέτων των μετοχών των εταιριών της ΔΕΠΑ -, είναι ψηλά στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ. «Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρουν στο energypress καλά πληροφορημένες πηγές, στη δεύτερη προσπάθεια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της εισηγμένης στο χρηματιστήριο, πωλητής θα είναι μόνο το ελληνικό δημόσιο, το οποίο κατέχει το 35,48% των μετοχών. Στο στρατόπεδο του έτερου μεγάλου μετόχου, της Paneuropean Oil & Industrial Holdings (όμιλος Λάτση), φαίνεται ότι έχει ληφθεί η απόφαση να μην διαθέσει μετοχές. Ο ιδιώτης επενδυτής κατέχει σήμερα ποσοστό 45,47%.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη άγονη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης το ελληνικό δημόσιο και ο όμιλος Λάτση επιδίωξαν να πουλήσουν από κοινού ποσοστό 50,1%.

Η κατάληξη της συμφωνίας μεταξύ των δύο μετόχων είναι θέμα μερικών ημερών, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες δημόσιο και ιδιώτης επενδυτής φαίνεται ότι συμφωνούν στην… αποξήλωση της εταιρίας συμμετοχών του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου, όπου περιλαμβάνονταν οι παραχωρήσεις δικαιωμάτων για έρευνα κι εκμετάλλευση.

Στην περίπτωση που επέλθει πράγματι αυτή η αλλαγή, σημαίνει ότι δεν αποκλείεται οι υποψήφιοι αγοραστές να είναι από το χώρο του upstream. Ο λόγος άλλωστε που είχε δημιουργηθεί η εταιρεία holding σχετιζόταν με την απροθυμία των «μνηστήρων» του προηγούμενου διαγωνισμού να αναλάβουν τα ρίσκα της έρευνας υδρογονανθράκων.

Πηγή: energypress.gr