Με κύμα επιχειρηματικών ανακατατάξεων ξεκινά το 2020 για την ελληνική αγορά. Στο α’ τρίμηνο του νέου χρόνου έρχεται ένα επιχειρηματικό Big Bang όπου θα κυριαρχήσουν επιχειρηματικές συμφωνίες που φέρνουν νέες συμμαχίες, μεγάλες εταιρείες θα αλλάξουν χέρια αλλά και νέες business θα ανοίξουν σε συγκεκριμένους τομείς.

Πρόκειται κυρίως για διαδικασίες και επιχειρηματικές συμφωνίες που δρομολογήθηκαν και είναι πλέον ώριμες να υλοποιηθούν, ενώ η τάση θα ενισχυθεί και από άλλες κινήσεις που προετοιμάζονται στο παρασκήνιο. Επιπλέον, η κυβέρνηση σκοπεύει να πιέσει, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει επενδυτικές πρωτοβουλίες. Η άποψη που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δεν είναι δυνατόν να προσελκύσει η χώρα άμεσες ξένες επενδύσεις αν προηγουμένως δεν υπάρξουν σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες από Ελληνες επιχειρηματίες που θα στείλουν με σαφήνεια το μήνυμα ότι πιστεύουν στην ελληνική οικονομία και αναλαμβάνουν επιχειρηματικό ρίσκο.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020 πρέπει να κλείσει η συμφωνία πώλησης της Forthnet στην Alter Ego. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Alter Ego θα καταβάλει 41 εκατ. ευρώ στις πιστώτριες τράπεζες, που θα διατηρήσουν στον έλεγχό τους το 15% των μετοχών. Η Alter Ego έχει στείλει επιστολή στις τράπεζες ζητώντας παράταση του δικαιώματος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Η συμφωνία ουσιαστικά έχει κλείσει ως προς τους βασικούς όρους και τη δομή της και βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης των συμβάσεων. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δημιουργείται στην τηλεοπτική αγορά από την Alter Ego ένας ισχυρός όμιλος που θα δραστηριοποιείται τόσο στη συνδρομητική όσο και στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση μέσω του MEGA.

Ως τις 31 Ιανουαρίου διαρκεί και το δικαίωμα αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που έχει η Παγκρήτια Τράπεζα για την Praxia Bank. Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα αλλάξει η ισορροπία στην αγορά των μη συστημικών τραπεζών, καθώς Attica Bank, Aegean Baltic Bank και Optima Bank θα έχουν απέναντί τους έναν νέο παίκτη με διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο από αυτό της Praxia Bank.

Σημαντικές εξελίξεις περιμένουμε με την έναρξη του 2020 και για τον επιχειρηματικό όμιλο της MIG. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Τράπεζα Πειραιώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την απομόχλευση της δανειακής θέσης που έχει η τράπεζα στη MIG. Συγκεκριμένα, στα τέλη Οκτωβρίου είχε δοθεί από την τράπεζα νέα παράταση, ως τις 30 Ιουνίου 2020, για την αποπληρωμή δανείων 228,75 εκατ. ευρώ. Οπως είχε ανακοινωθεί τότε, στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους μεταξύ των δύο πλευρών, η MIG θα αναζητήσει αναχρηματοδότηση των δανείων της ή θα προχωρήσει σε διάθεση περιουσιακών στοιχείων.

Κατά πληροφορίες, η ασφυκτική χρονική προθεσμία για την αποπληρωμή των δανείων της MIG που επιβλήθηκε από τον SSM δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με τη MIG, έχει προσλάβει συμβούλους τόσο για τον όμιλο (MIG) όσο και για τις μεγάλες θυγατρικές του (Vivartia, Attica Group) και από τον Ιανουάριο θα τρέξει σύνθετη υβριδική διαδικασία για την πώληση είτε ολόκληρου του ομίλου, είτε επιμέρους των θυγατρικών του, είτε αναχρηματοδότησης των δανείων. Πρόκειται για σχήμα που δίνει τη δυνατότητα στους δυνητικούς επενδυτές να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους «κάθετα και οριζόντια» προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Προφανώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν θα υπάρχουν καταγεγραμμένα και επίσημα από τους επενδυτές τα πιθανά οικονομικά σενάρια. Ωστόσο, δεδομένης της σθεναρής στάσης του SSM, που επέβαλε εξαιρετικά στενά χρονικά περιθώρια για την ανάκτηση των δανείων, η πώληση θεωρείται αναπόφευκτη.

Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη και διαδικασίες για την πώληση μεγάλων ελληνικών εταιρειών. Ο λόγος για τον διαγωνισμό της ΕΤΕ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου. Επίσης, τα δύο funds που ελέγχουν τη WIND Hellas έλαβαν στις 11 Δεκεμβρίου, στo πλαίσιo διαγωνισμού που γίνεται στο Λονδίνο, μη δεσμευτικές προσφορές για την πώληση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας και τον Ιανουάριο αναμένεται να περάσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο.

Εν όψει των επερχόμενων ανακατατάξεων δημιουργούνται νέες συμμαχίες. Κατά πληροφορίες, ο όμιλος Βαρδινογιάννη συζητά με τον Δημήτρη Κοπελούζο προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού τη ΔΕΠΑ.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο αναμένεται ένα Big Bang στην αγορά πληροφορικής. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αναλάβει διαχείριση και υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που σχετίζονται με την τεχνολογία και την πληροφορική, συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα περίπου 500 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες και τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΕΔ) που προορίζονται για πληροφορική, τότε έργα πληροφορικής, αξίας περίπου 1,5 δισ., θα γίνουν την επόμενη διετία, με τους διαγωνισμούς να ξεκινούν από τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού είπε: «Εχουμε εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα τη δημοπράτηση συγκεκριμένων μεγάλων έργων πληροφορικής. Το ERP του Eλληνικού Δημοσίου, το σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού, δεν έχει δημοπρατηθεί, το σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού HRMS το ίδιο, το ίδιο και το σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών, αυτό το οποίο εμείς κωδικοποιούμε ως gov.gr, παλαιότερα είχε κωδικοποιηθεί ως CRMS, και υπάρχουν και πολλά άλλα συστήματα για τα οποία ακόμη εκκρεμεί η δημοπράτησή τους, όπως συστήματα τηλεδιασκέψεως στη Δικαιοσύνη, ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και πολλά άλλα συστήματα».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε επίσης ότι «η δημοπράτηση συνεπώς των έργων που ανέφερα, αλλά και πρόσθετων, ξεκινά με το νέο έτος. Οι πρώτες δημοπρασίες θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν στο τέλος του Ιανουαρίου και είναι δεδομένο πως θα κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα στο να μπορέσουμε με αρκετά χρόνια καθυστέρηση πλέον να έχουμε στα χέρια μας αυτά τα συστήματα». Τα έργα που ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ότι θα ξεκινήσουν να δημοπρατούνται από τον Ιανουάριο είναι μεγάλα και απαιτητικά projects τα οποία θα διεκδικήσουν κοινοπραξίες εταιρειών πληροφορικής, με τις εγχώριες εταιρείες να συμπράττουν με ξένες. Για τον κλάδο της πληροφορικής ξεκινά μια λαμπρή περίοδος η οποία κατ’ αναλογία θυμίζει τον κατασκευαστικό κλάδο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ωθηση στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι θα δοθεί το 2020 και από τις ιδιωτικοποιήσεις. Για παράδειγμα, στις αρχές του χρόνου αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης για τον τρόπο παραχώρησης της δεύτερης ομάδας περιφερειακών αεροδρομίων. Αναζητείται το πιο αποδοτικό μοντέλο, με τη ζυγαριά να φαίνεται ότι κλίνει προς την πλευρά της παραχώρησης πακέτου και όχι μεμονωμένων αεροδρομίων, καθώς υπάρχει ικανοποίηση από το αναπτυξιακό αποτύπωμα που άφησε η περίπτωση της Fraport και των επενδύσεων στις οποίες προχώρησε.