15 μικρές ιστορίες προσώπων και εταιρειών που βρήκαν υποστήριξη στα προγράμματα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού The People’s Trust

του Κώστα Τσαούση

Ο Παναγιώτης Γκιόκας απο την Ελευσίνα μαζί με τον φίλο του Γιάννη Παππά έχουν δημιουργήσει την Mentor – μια startup που παρά τον νεαρόν της ηλικίας έχει καταφέρει να αποσπάσει αρκετές διακρίσεις στους τομείς της δραστηριότητας της. Η Mentor είναι απο τις 40 εταιρείες που έχει υποστηρίξει η ελληνοαγγλική πρωτοβουλία The People’s Trust – ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης καιμικροχρηματοδότησης μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ.

Η Mentor του Παναγιώτη και του Γιάννη που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον εξειδικευμένο θεματικό τουρισμό και πιο συγκεκριμένα, με τον εισερχόμενο πολιτιστικό (αρχαιολογικό/εκπαιδευτικό) τουρισμό, τον στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης περιοχών με έντονο πολιτισμικό χαρακτήρα, καθώς και στη διοίκηση πολιτισμικών μονάδων πήραν το ποσό αρωγής (5000 ευρώ) απο το The People’s Trust αλλά ένα μικρό δάνειο απο την Action Finance Initiative (AFI) της τάξης των 10.000 ευρώ.

Η AFI που συνεργάζεται με το The People’s Trust είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με ιδρυτικούς εταίρους την Action Aid Hellas και τη γαλλική οργάνωση ADIE. Πιο συγκεκριμένα, η AFI παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση με τη μορφή μικροπιστώσεων σε άτομα που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια, ενώ παράλληλα, βοηθά και σταθεροποιεί τις νεοσύστατες ή και υφιστάμενες επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη.

Η Mentor του Παναγιώτη και του Γιάννη που κατάφεραν να κάνουν αυτό τον συνδυασμό αρωγής και μικροπίστωσης βρίσκονται στην ίδια πλατφόρμα με άλλους νεαρούς startupers αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία επαγγελματιών που έμειναν άνεργοι και ζήτησαν μια καινούργια ευκαιρία απο την ζωή τους. Τα παραδείγματα αρκετά…

Ακολουθούν μικρές ιστορίες – 15 τον αριθμό- απο τον πρώτο κατάλογο των εταιρειών που βρήκαν υποστήριξη απο το The People’s Trust.

1) Mαρίκα Δασκαλάκη, 33 ετών, Studio Yoga

mobile

Η Μαρίκα άφησε την καριέρα της στον χώρο των τηλεπικοινωνιών για να ασχοληθεί επαγγελματικά με την γιόγκα. Πήρε την απόφαση αυτή πριν από περίπου 4 χρόνια. Ξεκίνησε να εργάζεται ως freelance δασκάλα γιόγκα μέχρι που άνοιξε το δικό της στούντιο στον Άγιο Δημήτριο.

Δείτε εδώ

2) Βασίλης Στεργίου, 41 ετών, Μικροζυθοποιία Βάρης

02

Ο Βασίλης μεγάλωσε στη Γερμανία όπου και ακολούθησε σπουδές στον τομέα της ζυθοποιίας. Εργάστηκε ως quality control manager σε δύο μεγάλες ζυθοποιίες στη Γερμανία και παράλληλα ως σύμβουλος σε μικρές ζυθοποιίες. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2013 και αποφάσισε να δημιουργήσει εδώ τη δική του επιχείρηση.

Δείτε εδώ

3) Σταύρος Τσομπανίδης, 23 ετών, PHEE, δημιουργία οικολογικών προϊόντων από το αγγειώδες φύκος Ποσειδωνία

STAVROS-TSOMPANIDIS

Η νεοφυής εταιρία PHEE εισάγει για πρώτη φορά στην παγκόσμια αγορά ένα σύνθετο υλικό φυσικής προέλευσης, για την ανάπτυξη του οποίου χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη το αγγειώδες φύκος Ποσειδωνία (Posidonia Oceanica) που εκβράζεται στις ακτές της Μεσογείου σε μεγάλες ποσότητες ετησίως. Η PHEE δημιουργεί οικολογικά προϊόντα κατασκευασμένα από φιλικά προς το περιβάλλον σύνθετα υλικά αποτελούμενα από φυσικά απόβλητα και βιολογικής προέλευσης θερμοσκληρυνόμενες ρητίνες. Τα σύνθετα υλικά με βάση το φύκος Ποσειδωνία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα εφαρμογών, και σε μεγάλη γκάμα διαφορετικών τομέων: από gadgets, έπιπλα και εφαρμογές στην Αρχιτεκτονική, έως και πλάκες θερμομόνωσης και ηχομόνωσης (ο χώρος παραγωγής της PHEE βρίσκεται στην Πάτρα).

Δείτε εδώ

4) Γιάννης Τρίμμης, 43 ετών, Holy Ginger

fggg

O Γιάννης ήταν άνεργος και υπέρμαχος του υγιεινού τρόπου ζωής. Δημιούργησε ένα νέο προϊόν, το Holy Ginger, το οποίο συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του ginger με το μέλι και το λεμόνι το οποίο μπορεί κανείς να πιει ως ρόφημα συνδυάζοντάς το με ζεστό νερό ή ως αναψυκτικό ανακατεμένο με ανθρακούχο νερό.

Δείτε εδώ

5) Ειρήνη Μαργιολάκη, The Mind Gate, Virtual Escape Room

VR-948x574

H Ειρήνη με τους συνεργάτες της δημιουργούν το πρώτο virtual escape room στην Ελλάδα.

6) Φοίβος Τσαραβόπουλος, Paths of Greece

PATHS-OF-GREECE-

Το Paths of Greece ασχολείται με την ανάδειξη και την προβολή δικτύων πεζοπορικών μονοπατιών, με πολιτιστικό και φυσιολατρικό περιεχόμενο.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να ενισχύσει ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της εκάστοτε περιοχής (http://pathsofgreece.gr/)

Ο Φοίβος ξεκίνησε την πρωτοβουλία του από τα Κύθηρα όπου η χαρτογράφηση και η ανάδειξη των πεζοπορικών μονοπατιών είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα στον τουρισμό.

7) Χάρης Σακελλαρίου, ετών 60, «Αίφνης» εστιατόριο

yuhjh

Ο Χάρης ανήκει στις περιπτώσεις των επιχειρηματιών που αναζητούσαν μια δεύτερη ευκαιρία. Εσωτερικός διακοσμητής, φωτογράφος και επιχειρηματίας που είχε δικό του εστιατόριο και στο παρελθόν, ο Χάρης πήρε την απόφαση να ξεκινήσει κάτι καινούριο και δημιούργησε μαζί με τη σύζυγό του το «Αίφνης», στην Αργυρούπολη.

8) Σοφία Αλεξάκη, Mini Market

103 minimarket 02.JPG.640x360 default

Η Σοφία ήταν άνεργη για 4 χρόνια. Με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων εργαζόταν ως βοηθός λογίστρια μέχρι που έχασε τη δουλειά της. Έψαχνε μια ευκαιρία για να δημιουργήσει κάτι δικό της και να διασφαλίσει το μέλλον της. Η ευκαιρία προέκυψε με το mini market της γειτονιάς της, το οποίο ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να πουλήσει.

9) Βασίλης Χρυσός, Sarantaporo.gr

0

Από το 2010 η ΑΜΚΕ Sarantaporο.gr αναπτύσσει ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο κοινής χρήσης σε 15 χωριά της περιοχής του Σαρανταπόρου Ελασσόνας. Το δίκτυο παρέχει τη δυνατότητα ανοιχτής πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες των χωριών.

Δείτε εδώ

10) Δημήτρης Κυριακόπουλος, 30 ετών, «Χελωνάκια» (baby swimming)

16142539 1852634245012179 167013765648572717 n

Ο Δημήτρης ήταν άνεργος. Κατέχει master degree στο sports management και έχει σημαντική εμπειρία στο marketing καθώς έχει εργαστεί στο συγκεκριμένο τμήμα στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Ο Δημήτρης αποφάσισε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση και πιο συγκεκριμένα να διαμορφώσει έναν χώρο για baby swimming στην Αγία Παρασκευή (ο χώρος είναι ακόμα υπό διαμόρφωση).

Δείτε εδώ

11) Μαρίνα Κοριολάνο, 44 ετών, Cool Soap

f1luko1

H Μαρίνα μετακόμισε στην Αίγινα το 2012 όπου εργάστηκε ως ερευνήτρια και μεταφράστρια. Το 2013 ίδρυσε την Τhe Cool Projects, μια εταιρεία που παράγει χειροποίητα φυσικά σαπούνια και προϊόντα για το μπάνιο και το σπίτι. Η εταιρεία της είναι πολύ δραστήρια και στο κομμάτι των εξαγωγών.

Δείτε εδώ

12) Γιάννης Γούλος, Gelateria

Icecream

O Γιάννης διαθέτει ήδη ένα μαγαζί με παγωτά στην Κύθνο και αποφάσισε να ανοίξει και ένα δεύτερο στον Κορυδαλλό. Παράγει ο ίδιος τα παγωτά και στόχος του είναι όχι μόνο να τα διαθέτει στο μαγαζί του αλλά να προμηθεύει και άλλα μαγαζιά.

13) Παναγιώτης Γκιόκας, Mentor

jjjljjhhl

H επιχείρηση Mentor του Παναγιώτη αναδείχθηκε ως μία από τις πιο καινοτόμες ελληνικές startups για το 2016. Επενδύοντας στην εξωστρέφεια, η Mentor δραστηριοποιείται στη διοίκηση πολιτισμικών μονάδων, με εξειδίκευση στο marketing, τον πολιτιστικό / αρχαιολογικό τουρισμό, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης περιοχών με έντονο πολιτισμικό χαρακτήρα.

14) Κατερίνα Δημοτάκη, “For you” κατάστημα ρούχων

dior

Η Κατερίνα έχει ένα κατάστημα με γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ στα Ιλίσια και πάνω από 12 χρόνια εμπειρίας στον συγκεκριμένο κλάδο. Πήρε την απόφαση να προσπαθήσει να αναπτύξει την επιχείρηση της εντάσσοντας σε αυτήν και casual αντρικά ρούχα.

15) Νίκος Βρούτσης, «Το Υδραυλικάδικο»

11235045 931637646877321 4296195524813327263 n

Ο Νίκος είναι ένας νέος υδραυλικός με τη δική του δουλειά από τον Ιούνιο του 2014. Ο πατέρας του, επίσης υδραυλικός, συνταξιοδοτήθηκε πριν από δύο χρόνια και ο Νίκος αποφάσισε να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση και να επεκτείνει τις υπηρεσίες που παρέχει και στον τομέα του φυσικού αερίου, μαζί με τον αδερφό του που είναι χημικός μηχανικός.

Δείτε εδώ