Από τους «πρωταγωνιστές» του φετινού «ράλι» εξαγορών των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής θεωρείται η Epsilon Net.

Η εισηγμένη με πρόεδρο και CEO της τον Ιωάννη Μίχο μπήκε δυνατά στο «παιχνίδι» από τον Ιανουάριο, όταν στις 11/1 ολοκλήρωσε την από κοινού με την Space Hellas απόκτηση της ιστορικής SingularLogic από την MIG και ακολούθησαν αλλεπάλληλες επενδυτικές κινήσεις στην διάρκεια αυτών των 10-11 μηνών, 5 συνολικά, με πιο πρόσφατη αυτήν για το 88% της Professional C.S. (PCS). Ένα deal το οποίο ανοίγει νέους «ορίζοντες» για την Epsilon Net στον τομέα του Fintech.

Μεσολάβησαν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα άλλες 3 συναλλαγές: η εξαγορά του συνόλου των μετοχών μειοψηφίας (20%) της θυγατρικής της, Data Communication, του 60% της εταιρίας TECHNOlife και του 80% της iQom από την θυγατρική Epsilon SingularLogic (στην οποία συμμετέχει και η Space Hellas).

Η Epsilon Net εισήλθε στο 2021 με «κεκτημένη ταχύτητα» από το 2020, καθώς στα τέλη Ιουλίου της χρονιάς ανακοινώθηκε η συμφωνία για την πολωνική Hoteliga στον χώρο του τουρισμού (travel technology), Οκτώβριο πήρε σειρά το 80% της Data Communication με 6,3 εκατ. ευρώ, ενώ σε μεγάλη συνέντευξη του στο newmoney ο κ.Μίχος μετά το deal για την SingularLogic είχε αναφέρει ότι το σερί των εξαγορών θα συνεχισθεί, όπως και συνέβη.

Με αυτό τον τρόπο, η Epsilon Net επενδύει στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των λύσεων και προϊόντων που προσφέρει στην αγορά και ταυτόχρονα διεισδύει σε νέα κομμάτια της, με το βλέμμα στραμμένο στον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα μέσα από την συμμετοχή της σε διάφορους διαγωνισμούς.

Όπως είχε τονίσει ο επικεφαλής της, η εταιρεία διανύει την πιο ώριμη περίοδο της ανάπτυξης της και είναι πιο έτοιμη από ποτέ για να αδράξει τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας στον κλάδο, με την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία να αποτελούν από τα πιο δυνατά σημεία της και της διασφαλίζουν κυρίαρχη θέση στην αγορά.

Η επέκταση στον κλάδο του Fintech –μέσω της νέας εξαγοράς- συνδυάζεται στο συγκεκριμένο timing με τις προσδοκίες της διοίκησης για υψηλή οργανική ανάπτυξη της Epsilon Net και επιπλέον τζίρους από την έναρξη της υποχρεωτικότητας (από 1 Νοεμβρίου) για την χρήση του My Data της ΑΑΔΕ από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Η διάθεση για νέες επενδύσεις στο «μέτωπο» των εξαγορών δεν σταματά στην συμφωνία για την Professional C.S., σύμφωνα και με πηγές της εισηγμένης, αλλά βέβαια core αντικείμενο της δεν παύει να είναι το επιχειρηματικό λογισμικό.

Ιωάννης Μίχος

Από την SingularLogic στην PCS

Μέχρι στιγμής η εξ’ ημισείας εξαγορά της SingularLogic με «συμπαίκτη» την Space Hellas και συνολικό ποσό ύψους 18,05 εκατ. ευρώ διατηρεί τα «σκήπτρα» ως το μεγαλύτερο σε αξία deal στον κλάδο της πληροφορικής.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορασθείσα διασπάσθηκε σε δυο εταιρείες, με διαφορετικά μετοχικά ποσοστά: Στην Epsilon SingularLogic (60% Epsilon Net, 39,972% Space Hellas, 0,028% Global Equity Investments S.A. 0,028%) και την SingularLogic, το ιστορικό ΑΦΜ (60% Space Hellas, 39,934% Epsilon Net, 0,066% Global Equity Investments S.A.).

Στην πρώτη πέρασαν τα δύο προϊόντα ιδιοπαραγόμενου λογισμικού (Pylon από την Epsilon Net, Galaxy από τη Singular Logic) για τη μεσαία και μικρή αγορά και η εταιρεία λειτουργεί ως εμπορικός βραχίονας του νέου επιχειρηματικού σχήματος στον κλάδο ιδιοπαραγόμενου λογισμικού εμπορικολογιστικών εφαρμογών για επιχειρήσεις και ERP συστημάτων, καθώς και για τη διαχείριση και ενίσχυση του δικτύου αντιπροσώπων – μεταπωλητών…

Τον Μάιο εξαγοράσθηκε το σύνολο των μετοχών μειοψηφίας της θυγατρικής της, Data Communication 20% (11% από την Easmuin Holdings Ltd με αντίτιμο 302.486,25 ευρώ και 9% από την Delmar Consulting Ltd έναντι 247.488,75 ευρώ).

Ιούνιο του 2021 ακολούθησε η εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού 60% της TECHNOlife, που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων επιχειρηματικών λύσεων στον τομέα του business software με τίμημα 425.000 ευρώ.

Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η συμφωνία της θυγατρικής Epsilon SingularLogic για το 80% της Α.Τριανταφυλλίδης – Δ.Ζάχος ΟΕ με διακριτικό τίτλο iQom αντί 1,8 εκατ. ευρώ, εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και ποτών (αρτοζαχαροπλαστεία, delicatessen, κρεοπωλεία, καταστήματα μαναβικής κ.α.), εστίαση, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, λοιπά λαταστήματα γενικής λιανικής (περίπτερα-ψιλικά, παιχνίδια, Pet shop, ανθοπωλεία κ.α.).

Το Νοέμβριο (11/11) ήρθε η εξαγορά του 88% της Professional C.S. (PCS) με ποσό 2,23 εκατ. ευρώ, η οποία παρέχει εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και ασφαλιστικούς οργανισμούς (Wealth Management, Fund Management & Distribution, Pension Administration, Brokerage, Custody & Corporate Actions) και έχει υλοποιήσει έργα σε πάνω από δέκα (10) χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική, σε Λουξεμβούργο, Κύπρο, Μάλτα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Πολωνία, Κένυα και στην Ελλάδα.

Στο εξάμηνο, ο όμιλος της Epsilon Net κατέγραψε αύξηση κύκλου εργασιών 111,10% (17,8 εκατ. ευρώ) με κέρδη προ φόρων +406% και στις 23/11 θα ανακοινώσει αποτελέσματα εννεάμηνου.

Διαβάστε περισσότερα

Έλληνες vs Κινέζοι εφοπλιστές: Μπρα ντε φερ με 413 φορτηγά πλοία συνολικής αξίας 6,3 δισ.

Εξωδικαστικός: Πότε θα είναι έτοιμες οι πρώτες ρυθμίσεις – Τι γίνεται με τις κατασχέσεις

Κομισιόν: Βλέπει «έκρηξη» ανάπτυξης 7,1% για την Ελλάδα το 2021 (vid)