search icon

business stories

Φέσσας για κρίση κορωνοϊού: «Αρκούμαστε τώρα σε σχέδια επιβίωσης»

«Αρκούμαστε σε σχέδια επιβίωσης», δήλωσε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος της Briq Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία πραγματοποίησε, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών, εκ του μακρόθεν τη γενική της συνέλευση.

Στον «αέρα» είναι οι όποιες εκτιμήσεις αυτή την στιγμή για την επιστροφή στην κανονικότητα με τους επιχειρηματίες, από την πλευρά τους να έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζομένους.

«Αρκούμαστε σε σχέδια επιβίωσης», δήλωσε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος της Briq Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία πραγματοποίησε, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών, εκ του μακρόθεν τη γενική της συνέλευση. «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πότε θα υπάρξει ομαλότητα, όπως δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τώρα σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια», δήλωσε ο κ. Φέσσας, ο οποίος, πάντως, ευελπιστεί ότι μόλις τελειώσει ο συναγερμός και όλη αυτή η περιπέτεια θα υπάρξει ανάπτυξη.

Οσον αφορά την ίδια την Briq Properties, η οποία βρισκόταν τους τελευταίους μήνες σε τροχιά ανάπτυξης και μεγέθυνσης και διαθέτει αυτή την στιγμή ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 67 εκατ. ευρώ, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχει εγκαταληφθεί το πλάνο για νέες αγορές ακινήτων ωστόσο, αυτό, όπως είναι φυσικό μετατίθεται για αργότερα και η άντληση νέων κεφαλαίων θα συζητηθεί πλέον από το 2021. Συνολικά η αγορά ακινήτων, αν και δεν είναι εύκολα προβλέψιμη η κατάσταση, ενδεχομένως να παρουσιάσει πιέσεις στις τιμές, ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού, ωστόσο η πορεία της θα εξαρτηθεί ως ένα βαθμό και από τα κυβερνητικά μέτρα για τα ενοίκια.

Για την ίδια την Briq Properties και την πορεία των εσόδων της φέτος, μεγάλο ερωτηματικό αποτελούν κυρίως τα ξενοδοχειακά της ακίνητα δεδομένου ότι είναι στον αέρα η καλοκαιρινή σεζόν. Όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Άννα Αποστολίδου, από το σύνολο του χαρτοφυλακίου ένα 63% των μισθωμάτων αφορά ενοίκια γραφείων για τα οποία δε φαίνεται επί του παρόντος να υφίσταται ζήτημα καταβολής τους, ένα 26% ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας- κι εδώ δεν είναι ξεκάθαρο το τί μέλλει γενέσθαι, ενώ 9% αφορά καταστήματα ορισμένα από τα οποία έχουν κλείσει. «Το 81% των κλάδων έχει επηρεαστεί και βρισκόμαστε κι εμείς σε φάση αναμονής».

Αυτή την στιγμή, τα διαθέσιμα της εταιρείας είναι 30 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι παρείχαν εξουσιοδότηση ώστε, αν κριθεί αναγκαίο, να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, για την αποπληρωμή ομολογιακών δανείων ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του εταιρικού συμφέροντος, ήτοι από την στιγμή που με τον τρόπο αυτό θα προστατευθεί η κερδοφορία της εταιρείας.

Το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων αποτελείται από είκοσι πέντε (25) ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνει 5 ξενοδοχεία συνολικής αξίας περίπου 20 εκατ. ευρώ και συνολικής δυναμικότητας 266 δωματίων που βρίσκονται σε τουριστικά νησιά (Πάρο, Τήνο, Κέρκυρα, Σκιάθο) καθώς και στην Αθήνα (υπό-κατασκευή). Το 2019 η Briq είχε έσοδα από μισθώματα 2,928 εκατ. ευρώ αυξημένα 34,6% και κέρδη προ φόρων 5,581 εκατ. τα οποία σε μεγάλο τμήμα τους οφείλονται στην αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της.

Exit mobile version