Σε μια εποχή όπου η διαφάνεια στην παραγωγή και διακίνηση τροφίμων θεωρείται αυτονόητη, οι αποκαλύψεις για νοθεία και λανθασμένες ετικέτες επανέρχονται με έμφαση. Το δράμα, σύμφωνα με το euronews, δεν αφορά μόνο τους απατεώνες παραγωγούς· αφορά τον κανονικό καταναλωτή, που πληρώνει για κάτι που δεν λαμβάνει. Το project Food Detectives θέτει υπό διωγμό αυτές τις πρακτικές, ακολουθώντας την πορεία του τροφίμου από το αγρόκτημα ως το πιάτο.

Καινοτομία στην «εγκληματολογία» των τροφίμων

Η έρευνα ξεκινά ήδη από τη φάρμα. Στην περιοχή της Οβέρν στη Γαλλία, ο Ντόνατο Αντούεζα αναπτύσσει μια φορητή συσκευή υπέρυθρου φωτός — σακίδιο που μπορεί να ανιχνεύσει κατά πόσον ένα βοδινό σφάγιο προέρχεται από ζώο που τρέφονταν αποκλειστικά με χορτάρι. Η τεχνική βασίζεται στη φασματοσκοπία: το φως διαπερνά το δείγμα, αποκαλύπτοντας συστατικά και ομοιότητες με βάση την πραγματική χημική σύνθεση.

Αυτή η ανάλυση επιδιώκει να διασφαλίσει ότι ο παραγωγός δεν προσθέτει ζωοτροφές ή τροφές που αλλάζουν τη διατροφική ισορροπία — μια πρακτική που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του κρέατος και εξαπατά τον καταναλωτή.

Σφαγεία, κρεοπωλεία και νοθευμένα προϊόντα

Η τεχνολογία δεν περιορίζεται στο αγρόκτημα. Μόλις η χημική ανάλυση καταδείξει ότι το δείγμα δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές, η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σφαγεία, κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Η μετατροπή της ανάλυσης σε εργαλείο ελέγχου επιδιώκει να δυσχεράνει τη μεταφορά νοθευμένων προϊόντων στην αγορά.

Παράλληλα, στην Μπαϊρόιτ της Γερμανίας, η ομάδα του Άντρεας Ρόμεππ ερευνά κοτόπουλα με «ένεση υγρών» που μιμούνται φυσικά χαρακτηριστικά. Με λέιζερ σάρωση και φασματοσκοπική ανάλυση, τα μηχανήματα συγκρίνουν τις «υπογραφές» των δειγμάτων με τυπικά φυσιολογικά πρότυπα.

Η πρόκληση της ακρίβειας

Η ακρίβεια είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο. Σε περίπτωση που μια μέθοδος έχει μεγάλο ποσοστό σφάλματος, κινδυνεύει να κατηγορηθούν άδικα παραγωγοί για νοθεία. Για αυτό οι ερευνητές συνεργάζονται με ερευνητικά ινστιτούτα όπως το Max Rubner στο Κούλμμπαχ για να τελειοποιήσουν τις αναλύσεις.

Το δίκτυο πίσω από τους Food Detectives

Το project εντάσσεται στο πρόγραμμα Watson Project της Ευρωπαϊκής Ένωσης — μέρος του “Ορίζοντας Ευρώπη” — και περιλαμβάνει 46 εταίρους από τον ακαδημαϊκό, βιομηχανικό και κυβερνητικό χώρο. Στόχος: δυναμική παρακολούθηση, ανίχνευση και πρόληψη απάτης σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Γιατί έχει σημασία

Η καταπολέμηση της νοθείας δεν είναι υπόθεση πολυτέλειας· είναι βασικό στοιχείο εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Επίσης, αποτρέπει απώλειες εσόδων, προστατεύει τη δημόσια υγεία και ενισχύει τη φήμη των νόμιμων επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη 

JP Morgan: H Ελλάδα κορυφαία επιλογή στα ομόλογα, με ισχυρά θεμελιώδη (γραφήματα + πίνακες)

Πιερρακάκης: Φέρνουμε τρεις σημαντικές αλλαγές με στόχο να ανοίξουν και άλλα κλειστά ακίνητα (vid)

Villa Beach Rock: Η εμπειρία σε μια εντυπωσιακή βίλα στο Ακρωτήρι της Κρήτης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα