Καλοκαίρι του 2022. Μια ιδιαίτερη αποστολή φτάνει στα υψηλότερα σημεία του Ολύμπου, σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 2.400 μέτρα. Για πολλές ημέρες, η ερευνήτρια Φρίντα Μιχαηλίδου και ο φωτογράφος Λευτέρης Κηπόπουλος αναζητούν σπάνια φυτά της χλωρίδας του μυθικού ελληνικού βουνού.

Λίγους μήνες μετά, τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται σε διεθνή μέσα και δίνουν στη Φρίντα Μιχαηλίδου, ερευνήτρια και λέκτορα του Τμήματος Επιστημών και Τεχνολογίας Υγείας του πανεπιστημίου ETH Ζυρίχης, τον τίτλο «Innovators Under 35» του MIT Technology Review για το 2023.

Η έρευνα είχε στόχο να αναδείξει τον πλούτο της ελληνικής γης και πώς αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί στις πιο σύγχρονες τάσεις της διεθνούς κοσμητολογίας και φαρμακοβιομηχανίας.

Φρίντα Μιχαηλίδου, λέκτορας Τμήματος Επιστημών και Τεχνολογίας Υγείας του πανεπιστημίου ETH Ζυρίχης (photo credit: Daniel Winkler / ETH)

Η Φρίντα Μιχαηλίδου κατάφερε να αποσπάσει τα αρώματα των φυτών, χωρίς να τα καταστρέψει, και να τα αναπαράγει στα εργαστήρια της πανεπιστημίου ETH της Ζυρίχης.

«Ήμουν επικεφαλής ενός προγράμματος του ETH για τα βιώσιμα αρώματα και στόχος μου ήταν να μελετήσω τα αρώματα φυτών που φύονται μόνο στον Όλυμπο», εξηγεί στο newmoney. «Πολλά από αυτά είναι σπάνια και ενδημικά. Ανεβήκαμε στον Όλυμπο, εντοπίσαμε τα φυτά και χρησιμοποιώντας μη καταστροφικές τεχνικές, τραβήξαμε ουσιαστικά το άρωμά τους.

Η Φρίντα Μιχαηλίδου κατάφερε να αποσπάσει τα αρώματα των φυτών, χωρίς να τα καταστρέψει (photo credit: Lefteris Kipopoulos)

Έφερα τα δείγματα πίσω στη Ζυρίχη και τα ανέλυσα με καινοτόμες μεθόδους. Έτσι έχουμε πλέον αναλύσει το “αρωματικό προφίλ” αυτών των φυτών, πετυχαίνοντας τον πρώτο στόχο μας.

Το επόμενο βήμα ήταν να αναπαράξουμε αυτά τα αρώματα, με βιώσιμο τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται να καταστρέφονται τα φυτά για να παίρνουμε το άρωμά τους».

Ο κρυμμένος πλούτος των ελληνικών βουνών

Χρησιμοποιώντας αναλυτική τεχνολογία αιχμής, η Φρίντα Μιχαηλίδου εντόπισε τις μοριακές δομές που συνεισφέρουν στα μοναδικά αρώματα των φυτών και αναπτύσσει βιώσιμες διαδικασίες για τη δημιουργία αρωματικών υλικών, συνδυάζοντας τη βιοτεχνολογία με την αρωματοποιία και την επιστήμη των καταναλωτών. Το επόμενο βήμα είναι η είσοδος στην αγορά.

«Ο Όλυμπος σημαίνει πολλά για μένα, διότι ως φοιτήτρια του Αριστοτελείου πήγαινα συνέχεια για ορειβασία εκεί. Είναι ένα βουνό σύμβολο για την Ελλάδα. Είναι ένα κομμάτι της πατρίδας μας, το οποίο δυστυχώς δεν έχει λάβει ακόμα την προβολή που χρειάζεται και του αξίζει. Τα βουνά είναι ένας πλούτος της πατρίδας μας που πρέπει να αξιοποιηθεί και πρέπει να προστατευτεί».

Η ελληνική βιοποικιλότητα μπορεί να αξιοποιηθεί από τη διεθνή βιομηχανία αρωμάτων που σήμερα χρησιμοποιεί πάνω από 3.000 χημικές ουσίες και η αξία της ξεπερνά τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αποστολή έφτασε πάνω από τα 2.400 μέτρα στον Όλυμπο (photo credit: Tolis Platis)

Η Φρίντα Μιχαηλίδου προωθεί μια φιλική προς το περιβάλλον τεχνική βιοκατάλυσης, που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να αξιοποιήσουν ανανεώσιμες πρώτες ύλες χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια, μετατοπίζοντας το παράδειγμα προς τη βιώσιμη παραγωγή χημικών υψηλής αξίας.

Η έρευνα της μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλές βιομηχανίες, όπως της βιομηχανίας τροφίμων, της φαρμακοβιομηχανίας, των αγροχημικών και των προηγμένων υλικών. «Το πιο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε την χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας. Η βιοποικιλότητα της Ελλάδας είναι φανταστική.

Φρ. Μιχαηλίδου και Λ. Κηπόπουλος στην αποστολή στον Όλυμπο (photo credit: Lefteris Kipopoulos)

Σε δεύτερο επίπεδο, όσο περισσότερες έρευνες μπορούμε να κάνουμε σε αυτήν τη βιοποικιλότητα, τόσο μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία, στην τεχνολογία και στους τομείς της κοσμητολογίας και της φαρμακοβιομηχανίας».

Η Φρίντα Μιχαηλίδου μίλησε στο newmoney στο πλαίσιο του 1ου EmTech Europe του ΜΙΤ που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.

Πολλά από τα φυτά που βρίσκονται στον Όλυμπο είναι σπάνια και ενδημικά (photo credit: Tolis Platis)

Στο πάνελ «MIT Innovators Under 35 Europe» μετείχαν επίσης ο Γιάννης Ασσαέλ, επιστήμονας – ερευνητής στην Google DeepMind και δημιουργός της εφαρμογής «Ithaca», και ο Αγγελος Τσερέκλας – Ζαφειράκης, managing director της SOTIRIA, εταιρείας ειδικών αισθητήρων που χρησιμοποιούνται σε υποβρύχιες τεχνολογίες.

Διαβάστε ακόμη

«Παράθυρο» Χατζηδάκη για φοροαπαλλαγές σε κενά ακίνητα που ενοικιάζονται

ΑΑΔΕ: Μαζικοί έλεγχοι σε αίθουσες εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα – 9 λουκέτα και 61% παραβατικότητα

Τι συμβαίνει στο συκώτι μας όταν σταματάμε το αλκοόλ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ