της Σταυρούλας Πράσινου

Μπορεί η παραγωγή σολομού και πέστροφας σε ένα ορεινό χωριό του Ταΰγετου να μοιάζει… αλλόκοτη καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της πεστροφοπαραγωγής προέρχεται από την Ήπειρο, ωστόσο το πιο γνωστό προϊόν στην αγορά σήμερα, είναι η πέστροφα G-fish του Γιάννη Γεροντίδη.

Έχοντας κληρονομήσει από τον πατέρα του μία μονάδα παραγωγής πέστροφας στο Καστόρειο Λακωνίας, αποφάσισε να την εκσυγχρονήσει και από το 2001 να εκτρέφει και σολομό.

H G-fish είναι σήμερα, χάρη στις πρωτοβουλίες του Γιάννη Γεροντίδη, μια κάθετη μονάδα που παράγει, επεξεργάζεται, συσκευάζει και διαθέτει γκουρμέ ελληνικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως η καπνιστή πέστροφα, ο καπνιστός σολομός, ο καπνιστός οξύρρυγχος και το μπρικ.

Μια μεγάλη επιτυχία της επιχείρησης «G-Fish / Γιάννης Γεροντίδης» είναι ότι έβαλε τη Σπάρτη και τη Λακωνία στο σύγχρονο επιχειρηματικό – γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας.

gfish-gerontidis-pestrofa-kastori-lakonia-DSC 5127-823x549

Όταν, το 1969, ο Μιχάλης Γεροντίδης, πόντιος επιχειρηματίας, συνέλαβε την τολμηρή ιδέα να ιδρύσει στο Καστόρειο Λακωνίας, στις πηγές του Αγίου Μάμμα, ψηλά στις πλαγιές του Ταϋγέτου, μια από τις πρώτες μονάδες παραγωγής πέστροφας και σολομού στην Ελλάδα, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι, 45 χρόνια αργότερα, ο γιος του Γιάννης θα ανέπτυσσε τόσο πολύ την επιχείρηση.

«Τα προϊόντα που παράγω», επισημαίνει ο κ. Γεροντίδης, «είναι φτιαγμένα με φυσικούς τρόπους, βασισμένα σε δοκιμασμένες παραδοσιακές τεχνικές χωρίς να προστίθεται κανενός είδους χημικό ή συντηρητικό.

Το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι ότι από την μονάδα τους αναβλύζουν πηγαία νερά του Ταΰγετου, γεγονός που τους διασφαλίζει άριστο περιβάλλον διαβίωσης για τα ψάρια, απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα και μολύνσεις του περιβάλλοντος.

en2

Βέβαια, τα πράγματα δεν κύλησαν σαν σε παραμύθι και ο κ. Γιάννης Γεροντίδης αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες.

Σε ηλικία είκοσι χρόνων χάνει τον πατέρα του, αλλά έχοντας στο πλευρό του τις δύο αδελφές και τη μητέρα του και παράλληλα με τη διάθεση της ζωντανής πέστροφας του Ταϋγέτου σε ταβέρνες, αποφασίζει να ξεκινήσει τη δική του πρωτοβουλία. Το 2001 παρήχθη ο πρώτος φρέσκος ελληνικός σολομός στην Ελλάδα και το 2003 επαναλειτουργήσει το καπνιστήριο που είχε δημιουργηθεί το 1993. Στην πορεία προστέθηκε και ο οξύρρυγχος, που δίνει ένα τρυφερό φιλέτο καθώς και το περίφημο χαβιάρι του σολομού (μπρικ).

Το κάπνισμα, το αλάτι, το ελαιόλαδο και η συσκευασία σε κενό αέρος είναι ικανά για να διατηρήσουν τα προϊόντα μας όσο χρειαστεί μέχρι να τα καταναλώσουμε». Στον κατάλογο της G-Fish μπορεί κανείς να βρει ακόμα μια σειρά προϊόντων με βάση τον οξύρρυγχο αλλά και το χαβιάρι σολομού.

en4

«Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο καπνίσματος με ξύλο οξιάς, τα προϊόντα μας διακρίνονται για τη λεπτή γεύση τους και το πλούσιο άρωμά τους, ικανοποιώντας και τα πιο απαιτητικά γούστα.

Η μονάδα τους βρίσκεται στο Καστόρειο Λακωνίας και διαθέτει ένα ιχθυογεννητικό σταθμό, μια μονάδα πάχυνσης και ένα εργαστήριο παραδοσιακό καπνιστήριο.

«Στο εργαστήριό μας εφαρμόζουμε σύστημα διασφάλισης υγιεινής κατά iso 22000 και τα προϊόντα μας συσκευάζονται σε κενό αέρος ώστε να μην είναι απαραίτητη η χρήση συντηρητικών», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

«Τα προϊόντα μας βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα, σε κάποιες τοπικές αλυσίδες και στην Καλαμάτα, σε ξενοδοχεία, delicatessen, μεζεδοπωλεία, ενώ φέτος ξεκινά και πάλι η εξωστρέφεια. Το 2016 ήταν μια καλή χρονιά από άποψη πωλήσεων αλλά δεν θα έλεγα το ίδιο και για τα κέρδη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεροντίδης.

en11

Η G-FISH είναι άλλο ένα «success story» το οποίο δεν κρύβει «φοβερές συνταγές και μυστικά» παρά μόνο πρωτοβουλία, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και πολλή δουλειά!

Για να γνωρίστε την επιχείρηση, τη διαδρομή της αλλά κυρίως τα πολυβραβευμένα προϊόντα της και το δίκτυο των καταστημάτων που μπορείτε να τα βρείτε, μπείτε στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, www.g-fish.gr.

afisa