Δημήτρης Φωτιάδης, Σπύρος Κονιτσιώτης και Νίκος Μόσχος: αυτή είναι η τριάδα πίσω από την PD Neurotechnology, την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στον χώρο των ιατρικών συσκευών με καταγωγή από τα Ιωάννινα που έχει καταφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια να σηκώσει κεφάλαια ύψους 4 εκατ. ευρώ.

«Ο Δημήτρης Φωτιάδης είναι καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και ο εφευρέτης του PD monitor, το οποίο παρακολουθεί ανά τακτά διαστήματα τους ασθενείς με Πάρκινσον, βοηθώντας ουσιαστικά στη μείωση των συμπτωμάτων και κατά συνέπεια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Μαζί με τον Σπύρο Κονιτσιώτη, καθηγητή Νευρολογίας, επίσης στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, ξεκίνησαν να εργάζονται για το συγκεκριμένο project εδώ και 10 χρόνια, ενώ μία διετία αργότερα προστέθηκα στην ομάδα κι εγώ», τονίζει στο «business stories» ο κ. Μόσχος και προσθέτει: «Ημουν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2019 γενικός διευθυντής Επιχειρησιακής Ανάπτυξης του Ομίλου Ιατρικού. Από τον Γενάρη του 2020 και έπειτα, ωστόσο, έχω αναλάβει full time στην εταιρεία, για να μπορέσει να βγει εμπορικά στην αγορά».

Ο Δημητρης Φωτιάδης

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχειρηματικότητα πρέπει να ξεκινάει από πράγματα που τα ξέρεις αρκετά καλά και έχεις την ευκαιρία να τα διασταυρώσεις σε διάφορα σταυροδρόμια της ζωής σου, με αποτέλεσμα όταν έρθει η ώρα να είναι αυτή η κύρια δουλειά σου να μπορείς να τα υποστηρίξεις. «Προσωπικά, ήταν αρκετά εύκολο για μένα, γιατί η εταιρεία συνδυάζει πολλά στοιχεία από το δικό μου background, τα οποία γεφυρώνονται και είναι όλα αξιοποιήσιμα. Είμαι μηχανικός υπολογιστών, έχω κάνει MBA στην Αμερική, έχω κάνει άλλα δύο master, έχω εργαστεί επί μια δεκαετία στον χώρο της υγείας. Ολα αυτά, λοιπόν, ήρθαν και έδεσαν, οπότε η μετάβαση ήταν αρκετά ομαλή. Επιπλέον, για δυο-τρία χρόνια ασχολιόμουν παράλληλα με την εργασία μου στο Ιατρικό», εξηγεί.

Ο Νίκος Μόσχος

Η εταιρεία πήρε νομική μορφή το 2015, με την έδρα της να βρίσκεται στην Αγγλία. «Η συγκεκριμένη χώρα σού επιστρέφει περίπου το 1/3 των εξόδων έρευνας και ανάπτυξης», σχολιάζει ο κ. Μόσχος, τονίζοντας ότι όλα τα υπόλοιπα, οι κλινικές μελέτες, η παραγωγή, η διανομή, οι πωλήσεις και το marketing, παραμένουν στην Ελλάδα. «Η μεγαλύτερη δυσκολία, καθώς ξεκινήσαμε εν μέσω οικονομικής κρίσης, ήταν να σηκώσουμε τα απαιτούμενα κεφάλαια. Η πρώτη χρηματοδότηση (1,2 εκατ. ευρώ) ήρθε το 2016 και ήταν σταδιακή. Το πρώτο set επενδυτών ήταν συγγενείς και φίλοι, μεταξύ των οποίων ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος από το Ιατρικό και η Εθνική Τράπεζα (μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds). Μετά συμπληρώθηκε με ένα ποσό ύψους 2,8 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα Ωνάση και το Big Pi του Αρίστου Δοξιάδη. Συνολικά δηλαδή 4 εκατ. ευρώ», συνεχίζει.

Ο Σπύρος Κονιτσιώτης

Πώς λειτουργεί η συσκευή

Το PD monitor είναι μια ιατρική συσκευή,πιστοποιημένη να δίνει κλινικά αποτελέσματα αξιοποιήσιμα από γιατρούς στην καθημερινή κλινική πράξη. Αυτό που κάνει είναι να βοηθάει τον γιατρό να παρακολουθεί εξ αποστάσεως σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα έναν ασθενή με Πάρκινσον. Πώς γίνεται αυτό; Εχει πέντε wearable συσκευές (δύο σε χέρια και πόδια και μία στη μέση) που τις φοράει ο ασθενής όσες φορές τού ζητάει ο γιατρός του, από δύο έως πέντε ημέρες τον μήνα, το τρίμηνο/εξάμηνο ή και χρόνο. Αυτές, λοιπόν, το βράδυ αφαιρούνται και τοποθετούνται από τον ασθενή σε έναν υπολογιστή που λέγεται smart box, ο οποίος λειτουργεί και ως φορτιστής. Τα σήματα που έχει συγκεντρώσει μετατρέπονται σε συμπτώματα της νόσου και ανεβαίνουν στο Cloud.

«Τα συγκεκριμένα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικά γιατί αυτά εξετάζει ο γιατρός όταν συναντά τον ασθενή και του ζητάει να κάνει κάποιες ασκήσεις για να αξιολογήσει την κατάστασή του. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, χάνεται σημαντικός ποιοτικός χρόνος για τον ασθενή. Με τη συσκευή, όμως, ο γιατρός μπορεί να αντιληφθεί έγκαιρα τυχόν αλλαγές στην ασθένεια προσαρμόζοντας αντίστοιχα και την αγωγή. Εχει δηλαδή τη δυνατότητα να δει τα συμπτώματα μέσω του application (physician tool), στο οποίο έχει πρόσβαση από οποιονδήποτε υπολογιστή», σημειώνει ο κ. Μόσχος.

Παράλληλα, μέσω ειδικής εφαρμογής την οποία μπορεί ο ασθενής ή τα άτομα που τον φροντίζουν να κατεβάσουν στο κινητό τους -είτε από το Google Play είτε από το App Store- καταγράφονται διάφορα δεδομένα, όπως πότε πήρε ο ασθενής τη δόση του φαρμάκου, αλλά και τον χρόνο και το είδος του φαγητού που κατανάλωσε και ενδεχομένως να επηρεάζει την απορρόφησή του. «Το κόστος της συσκευής θα πρέπει κανονικά, όταν αποζημιωθεί, να επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ. Για την ώρα το ποσό καταβάλλεται από τον εκάστοτε ασθενή και γι’ αυτό ειδικά στην Ελλάδα οι τιμές είναι εξαιρετικά οικονομικές», υπογραμμίζει ο εις εκ των ιδρυτών.

Η επέκταση στο εξωτερικό και η πρόταση εξαγοράς

Πέρα από την Ελλάδα, η συσκευή της PD Neurotechnology διατίθεται μέχρι στιγμής σε Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία. «Η Γερμανία είναι μια τεράστια αγορά που έχει έναν εξαιρετικά καινοτόμο νέο νόμο. Αυτός δίνει τη δυνατότητα αποζημίωσης ιατρικών συσκευών από το σύστημα υγείας, προτού ακόμη συγκεντρωθούν τα λεγόμενα τελικά κλινικά δεδομένα και εφόσον πρόκειται για ψηφιακές εφαρμογές. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η Σουηδία γιατί στα θέματα ιατρικής ακρίβειας, και ειδικά στο Πάρκινσον, θεωρείται πρωτοπόρος παγκοσμίως», τονίζει ο κ. Μόσχος, αποκαλύπτοντας ότι οι δύο αυτές χώρες φιγουράρουν πρώτες στο πλάνο επέκτασης της εταιρείας.

Ερωτηθείς για το αν έχουν δεχτεί πρόταση εξαγοράς, ο ίδιος απαντά θετικά. «Η πρόταση ήρθε από το εξωτερικό, και δη από επενδυτές του κλάδου. Η απάντησή μας είναι… υπομονή. Είμαστε ακόμη “μικροί” για να εξαγοραστούμε», καταλήγει.