Ήταν τον Οκτώβριο του 2008 όταν, μετά από αδιάκοπη λειτουργία 77 χρόνων, οι μηχανές στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Πειραιά σταμάτησαν, με την εταιρεία να μεταφέρεται στις νέες εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο.

Στο ξεκίνημα της κρίσης και σε έναν δήμο με παλιό κτιριακό απόθεμα, όπου άνω του 60% των κτιρίων χρονολογείται πριν από το 1970, ουδείς φανταζόταν ότι στις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου θα υλοποιούνταν η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση των τελευταίων δεκαετιών, απορροφώντας, στην πλήρη ανάπτυξή της όταν ολοκληρωθεί, κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας τις αρχές της αειφορίας και αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα -για την Ελλάδα- επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand σε κοινοπραξία με την Eυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αλλά και την Grivalia (η οποία πέρυσι συγχωνεύτηκε με την Eurobank) έχουν ήδη ολοκληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ανάπλασης, ύψους 150 εκατ. ευρώ, στα πρώην ακίνητα της καπνοβιομηχανίας που αγόρασε η Dimand, ενώ την ίδια στιγμή ο δήμος, από την πλευρά του, υλοποιεί δημόσια έργα προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ τα οποία θα αναβαθμίσουν συνολικά την περιοχή.
■ Συνολικά οι επιπλέον επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή αντιστοιχούν σε 100 εκατ. ευρώ. Oσον αφορά ειδικότερα την ανάπλαση στα πρώην ακίνητα της Παπαστράτος, που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη με επίσημο προσκεκλημένο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρόγραμμα περιέλαβε καταρχήν τέσσερα μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα:
■ Στο πρώτο οι πρώην καπναποθήκες της Παπαστράτος ανακατασκευάστηκαν (ολοκλήρωση 2018) σε σύγχρονο κτίριο γραφείων με μισθωτή τη γαλλική πολυεθνική Teleperformance, όπου απασχολούνται 1.600 εργαζόμενοι.
■ Στο δεύτερο οικοδομικό τετράγωνo (το τυπογραφείο της Παπαστράτος) οι εργασίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2020 και ήδη το έργο παραδίδεται τμηματικά στην Teleperformance, φιλοξενώντας με την ολοκλήρωσή του 2.400 εργαζομένους της πολυεθνικής.
■ Στο τρίτο τετράγωνο, με τις εγκαταστάσεις παραγωγής καπνού και τους χώρους διοίκησης των γραφείων της καπνοβιομηχανίας, τα τέσσερα κτίρια μετατρέπονται ήδη σε γραφεία, καταστήματα και χώρους στάθμευσης, με βασικούς μισθωτές την Αlpha Bank και την Teleperformance, με ένα σύνολο 3.200 εργαζομένων.
■ Η αξιοποίηση του τέταρτου οικοδομικού τετραγώνου βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης των οριστικών μελετών για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων και σύγχρονων κτιρίων γραφείων στις πρώην αποθήκες.

Πέραν αυτών, η Dimand έχει ήδη αποκτήσει και πρόκειται να υλοποιήσει τέσσερα οικιστικά έργα στην περιοχή όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Στη δημόσια πρωτοβουλία και συμπληρωματικά των ιδιωτικών επενδύσεων, ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής δημοπράτησαν σειρά έργων με την ανάπλαση και λειτουργική αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, των βασικών αξόνων και οδών στα πέριξ της περιοχής του προγράμματος, με δημόσια έργα προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Πέραν του Αγίου Διονυσίου, κεφάλαια 41 εκατ. ευρώ θα απορροφήσει και η αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου του δήμου, το οποίο παρέμενε αναξιοποίητο για περισσότερα από 45 χρόνια και τώρα οδεύει επίσης προς ανακατασκευή από το κοινό σχήμα των Dimand – ΕBRD και Prodea Investments ΑΕΕΑΠ.

Οι συντελεστές του προγράμματος μιλούν στο «business stories» τόσο για το project του Πειραιά όσο και για τις επόμενες κινήσεις τους στην εγχώρια αγορά ακινήτων, όπου, πέραν των «πράσινων» κατασκευών, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται και η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει στο «b.s.» η επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο Αντρέα Μοράρου, η ανάπλαση στον Πειραιά μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος και για το μεγάλο έργο της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου, όπου η τράπεζα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για ενεργότερη συμμετοχή. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αναφέρεται και στον σχεδιασμό του για τις επόμενες αναπλάσεις στο λιμάνι, ενώ τόσο ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος από την Dimand, όσο και η κυρία Ναταλία Στράφτη από την Grivalia δηλώνουν ότι το λιμάνι βρίσκεται σταθερά στο επενδυτικό τους ραντάρ.

Γιάννης Μώραλης

δήμαρχος Πειραιά

«Και νέα έργα ανάπλασης την επόμενη 3ετία»

Καθοριστική για τον Πειραιά σε επίπεδο έργων χαρακτηρίζει την επομένη τριετία ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο οποίος δηλώνει: «Η ανάπλαση στο Μικρολίμανο, μία εκκρεμότητα δεκαετιών, έχει μπει στην τελική ευθεία, με έναν προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Υπάρχει ήδη οριστικός ανάδοχος και η όποια καθυστέρηση αφορά στα έργα της ΕΥΔΑΠ, τα οποία έπρεπε να προηγηθούν και ήδη εκτελούνται».
Σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η ανάπλαση της ακτής Δηλαβέρη, του χώρου περιπάτου μεταξύ του Μικρολίμανου και του ΣΕΦ. Το έργο εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Δήμου Πειραιά και έχει εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 2,1 εκατ. ευρώ για διαπλάτυνση πεζοδρομίων, ενίσχυση πρασίνου κ.ά.

«Παράλληλα, έχουμε ήδη εξασφαλίσει 6,8 εκατ. ευρώ από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα εμβληματικό έργο ανάπλασης για τον Δήμο Πειραιά, που προφανώς είναι η ανάπλαση της Πειραϊκής, με τον περίπατο από τη Φρεαττύδα έως τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Με αυτά τα έργα, στόχος μας είναι η ενοποίηση και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου στον Πειραιά και σε συνδυασμό με την ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου να αλλάξουν καθοριστικά την εικόνα αλλά και τη λειτουργία της πόλης.

Παράλληλα, προχωράμε στην αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων ιδιοκτησίας μας, όπως είναι ο Πύργος του Πειραιά, ο οποίος παρέμενε αναξιοποίητος για περισσότερα από 45 χρόνια, αλλά και το εγκαταλειμμένο κτίριο της Ραλλείου, δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο».

Ειδικά για την αξιοποίηση του Πύργου ο κ. Μώραλης κάνει λόγο για ένα κτίριο-σύμβολο της πόλης «που θα αποκτήσει επιτέλους ζωή, θα φιλοξενήσει καταστήματα και γραφεία και, κυρίως, πέρα από τα έσοδα που θα αποφέρει στον δήμο, η λειτουργία του μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα δημιουργήσει μια νέα μικροοικονομία στο κέντρο του Πειραιά».

Ο ίδιος αναφέρεται και στις δημόσιες υποδομές που θα βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης, όπως το «μετρό, για το οποίο είναι γεγονός ότι έχει καθυστερήσει τραγικά η ολοκλήρωση της κατασκευής του, ωστόσο ευελπιστώ ότι το 2022 θα τεθεί σε λειτουργία. Το τραμ, από την άλλη, παρότι έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικά δρομολόγια στην πόλη εδώ και καιρό, δεν είναι ακόμα βέβαιο για το πότε θα λειτουργήσει κανονικά λόγω και των έργων που πραγματοποιούνται στον φαληρικό όρμο. Από την πλευρά μας, θεωρούμε επίσης μείζον θέμα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού -και το έχουμε θέσει και στη νέα κυβέρνηση- την υπογειοποίηση των γραμμών του Ηλεκτρικού από το Νέο Φάληρο ως το λιμάνι, έτσι ώστε να μεγαλώσει ο δρόμος που είναι η κύρια πύλη εισόδου και εξόδου από το λιμάνι όχι μόνο του Πειραιά αλλά της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα λιμάνι συνεχώς αναπτυσσόμενο αλλά να μην κοιτάμε σοβαρά τις υποδομές που θα υποστηρίξουν για τα επόμενα χρόνια τη λειτουργία του».

Δημήτρης Ανδριόπουλος

Dimand

«Θέλουμε κι άλλες επενδύσεις στον Πειραιά»

Συνολικά 200 κατοικίες και αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται στην επόμενη φάση της παρέμβασης στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου από την Dimand, η οποία, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Ανδριόπουλος, «βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση νέων επενδύσεων στην περιοχή που θα ενδυναμώσουν την ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου».

Η επόμενη φάση έχει ήδη ξεκινήσει με τη δημιουργία ενός αθλητικού έργου που κατασκευάζεται με ιδιωτικά κεφάλαια και θα γίνει δωρεά στον δήμο. «Πιο συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2020 ένα σκοπευτήριο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που θα λειτουργήσει ως προπονητικό κέντρο για τους αθλητές μας που προετοιμάζονται για διεθνείς αγώνες καθώς και μια πλατεία με παιδική χαρά και άλλες υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 6.000 τ.μ. και προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή γίνεται στο ακίνητο Δασκαλάκη, ιδιοκτησίας της Παπαστράτος ΑΒΕΣ και -γιατί όχι-, μετά το Παπαστράτειο Κολυμβητήριο να έχουμε και το Πειραϊκό Παπαστράτειο Σκοπευτήριο. Να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα της ονομασίας δεν έχει ακόμα συζητηθεί και εξαρτάται από τον δήμο και την Παπαστράτος. Επίσης έχει ξεκινήσει η κατασκευή περίπου 200 επιπλωμένων κατοικιών για τους νέους εργαζομένους της περιοχής, φοιτητές και άλλους ενδιαφερομένους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021 και 2022».

Πέραν της μεγάλης ανάπλασης στον Αγιο Διονύσιο, η Dimand με την EBRD και την Prodea είναι οι προσωρινοί ανάδοχοι και στο έργο, ύψους 41 εκατ. ευρώ, για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, ή Πύργου Σκυλίτση όπως πολλοί τον γνωρίζουν, ενός από τα κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα για δεκαετίες στο λιμάνι. Για το εν λόγω έργο «υπάρχει ακόμα αρκετή διαδικασία που θα απαιτήσει 4-5 μήνες για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του δήμου με το Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λπ. Οπότε το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμη ανοικτό, αλλά ευελπιστούμε να ξεκινήσουμε μέσα στο 2020».

Εκτός από τον Πειραιά, η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή μια σειρά από νέα, «πράσινα» έργα στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, αλλά και των ξενοδοχείων εντός και εκτός Αττικής: «Η Dimand από το 2008 και μετά κατασκευάζει όλα της τα κτίρια με προδιαγραφές LEED (σ.σ.: του αμερικανικού πιστοποιητικού πράσινων κτιρίων). Εκτός των επενδύσεων στον Αγιο Διονύσιο, αυτή την περίοδο, μαζί με την EBRD και τις Grivalia και Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, αντίστοιχα, εργαζόμαστε για τη μετατροπή του παλιού κτιρίου της “Ελευθεροτυπίας” σε σύγχρονο κτίριο γραφείων και τη δημιουργία, επί της λεωφ. Συγγρού και οδού Λαγουμιτζή, ενός γραφειακού πάρκου περίπου 16.000 τ.μ., θεωρώντας ότι υπάρχει ανάγκη για σύγχρονους γραφειακούς χώρους. Στον ξενοδοχειακό τομέα, μετά την έναρξη λειτουργίας του “Moxy Patra Marina” πέρυσι, προγραμματίζουμε την κατασκευή του “Moxy Athens” στην Ομόνοια, αλλά και ενός ξενοδοχείου στα Χανιά για το οποίο δεν έχουμε καταλήξει σε brand».

Χρήστος Χαρπαντίδης

πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος

Ο Πειραιάς μπορεί να γίνει το εθνικό μας success story

«Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Πειραιάς, το λιμάνι του οποίου είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο παγκοσμίως, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το νέο εθνικό μας success story», δηλώνει στο «b.s.» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης.

«Oι προτάσεις, από το 2008, για την αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων ήταν όντως πολλές, ωστόσο θεωρήσαμε χρέος μας να επιλέξουμε τη διάδοχη κατάσταση που τιμά με ουσιαστικό τρόπο την κληρονομιά του χώρου και ταυτόχρονα έχει τη δυναμική να δημιουργήσει έναν νέο πόλο ανάπτυξης για την πόλη. Δεν μιλάμε απλώς για ένα ακίνητο, η αξία του οποίου μετριέται σε τετραγωνικά μέτρα, αλλά για ένα εργοστάσιο το οποίο -κατά κοινή ομολογία- αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας από το 1931, όταν και εγκαινιάστηκε, και ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά τοπόσημα της πόλης του Πειραιά».

Ναταλία Στράφτη
Grivalia

«Πάνω από μισό δισ. επενδύσεις μεταξύ 2013 και 2019»

Πάνω από μισό δισ. ευρώ έχει επενδύσει την περίοδο 2013-2019 σε εμπορικά ακίνητα η Grivalia, η οποία συγχωνεύτηκε πέρυσι με την Eurobank και συνεχίζει τις επενδύσεις στο εγχώριο real estate, με τον Πειραιά να παραμένει στα ραντάρ της για την επόμενη διετία.

«Tο έργο στο οποίο συμμετέχουμε στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, στις πρώην εγκαταστάσεις της Παπαστράτος, περιλαμβάνει την ανάπλαση τριών οικοδομικών τετραγώνων και την κατασκευή σύγχρονων γραφειακών χώρων με ενεργειακά χαρακτηριστικά περίπου 80.000 τ.μ. σε πρώτη φάση και επιπλέον 15.000 τ.μ. σε ένα τέταρτο οικοδομικό τετράγωνο σε δεύτερη», αναφέρει στο «b.s.» η κυρία Ναταλία Στράφτη, γενική διευθύντρια Εργασιών της Grivalia. «Η Grivalia Properties AEEAΠ συμμετείχε επενδυτικά στην εν λόγω ανάπτυξη, αναλαμβάνοντας επιπλέον και τον ρόλο του τελικού ιδιοκτήτη μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Μετά τη συγχώνευσή της με τη Eurobank, τον Μάιο του 2019, τα εν λόγω ακίνητα πέρασαν στην ιδιοκτησία της Eurobank. Με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, η Grivalia και η Eurobank θα έχουν επενδύσει συνολικά κεφάλαια άνω των 130 εκατ. ευρώ επί συνόλου επενδύσεων περίπου 550 εκατ. ευρώ που υλοποίησε η Grivalia σε εμπορικά ακίνητα την περίοδο 2013-2019». Οπως εξηγεί η κυρία Στράφτη, η εταιρεία συμφώνησε να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη ανάπτυξη ήδη από τα πολύ αρχικά της στάδια διότι ήταν απολύτως συμβατή με τη στρατηγική στόχευση να επενδύει σε έργα με βιώσιμα χαρακτηριστικά. «Κρίναμε επιπλέον ότι η στρατηγικής σημασίας θέση του ακινήτου, η εγγύτητα στο λιμάνι του Πειραιά και η εξαιρετική εξυπηρέτησή του από τρία μέσα σταθερής τροχιάς δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις ώστε το project να προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων χρηστών».

Η πρώτη φάση της ανάπτυξης στον Αγιο Διονύσιο, σε τρία οικοδομικά τετράγωνα, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020 και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση στο τέταρτο οικοδομικό τετράγωνο το 2021. «Οπότε ο Πειραιάς παραμένει στο ραντάρ μας για την επόμενη διετία και δεν αποκλείεται στην περίοδο αυτή να προκύψουν καινούρια πράγματα», αναφέρει η κυρία Στράφτη.

Ως προς τις λοιπές επενδύσεις, από τα ακίνητα που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία της Eurobank σε συνέχεια της συγχώνευσης με την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ βρίσκονται υπό ανακατασκευή τρία ακόμα κτίρια στην Αθήνα με ριζικές, «πράσινες» παρεμβάσεις: «Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η αδειοδότηση και ξεκινάει η κατασκευή ενός κτιρίου 14.000 τ.μ. στον Νέο Κόσμο που παλαιότερα στέγαζε τα κεντρικά γραφεία εφημερίδας (σ.σ.: της «Ελευθεροτυπίας»), ενός συγκροτήματος γραφείων στον Αλιμο 25.000 τ.μ., που ξεκίνησε ως εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων, αλλά και ενός κτιρίου γραφείων 4.000 τ,μ, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας απέναντι από την Παλιά Βουλή.

Από το χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality στην Αθήνα βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη η ανάπλαση της έκτασης στα “Αστέρια” της Γλυφάδας, η οποία περιλαμβάνει την ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία ενός νέου, πολυτελούς ξενοδοχείου και συναφών χώρων εστίασης και αναψυχής. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα παραπάνω έργα είναι της τάξης των 130 εκατ. ευρώ». Οπως εξηγεί η κυρία Στράφτη, μετά τη συγχώνευση της Grivalia Properties AEEAΠ με την Eurobank «η Grivalia Management Company δραστηριοποιείται συμβουλευτικά στον χώρο των επενδύσεων και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κεφαλαιοποιώντας την πείρα που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κτηματαγορά. Πέραν του χαρτοφυλακίου της Eurobank, αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ, για τη διαχείριση του οποίου συμβουλεύει την τράπεζα, η Grivalia μέσα από τον νέο της ρόλο εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον για ακίνητα στον εμπορικό και στον ξενοδοχειακό κλάδο, συμμετέχοντας συμβουλευτικά στην τοποθέτηση περίπου 300 εκατ. ευρώ στους κλάδους αυτούς την επόμενη τριετία».

Αντρέα Μοράρου
EBRD

Πιλότος και για το Ελληνικό ο Πειραιάς

Έχοντας ήδη επενδύσει στη χώρα μας κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ στους τομείς των ακινήτων και του τουρισμού, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης βλέπει μεγάλες προοπτικές σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης εξ ου και η συμμετοχή της στο project του Πειραιά, που μπορεί να αποτελέσει πιλότο και για την επένδυση του Ελληνικού. Η κοινοπραξία της ΕBRD με την Dimand, ήδη από το 2017, στοχεύει σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς των εμπορικών ακινήτων και τουρισμού, με επίκεντρο τις γραφειακές εγκαταστάσεις, τα ακίνητα μεικτής χρήσης, τη φοιτητική στέγαση και τα ξενοδοχεία πόλης.

«Οι πρώτες επενδύσεις της κοινοπραξίας επικεντρώθηκαν στην πόλη του Πειραιά», δηλώνει στο «b.s.» η κυρία Αντρέα Μοράρου, η νέα επικεφαλής, από τον Ιούλιο του 2019, για Ελλάδα και Κύπρο, της EBRD. «Οι πρόσφατες επενδύσεις στο λιμάνι, παράλληλα με τις προγραμματισμένες επενδύσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, καθιστούν τον Πειραιά ένα ιδανικό παράδειγμα αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα, με τις προσπάθειες του δήμου να συνδυάζονται με ιδιωτικές επενδύσεις. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την περαιτέρω αναγέννηση του Πειραιά – και ένα παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επένδυσή μας στην ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά, ενός από τα σημαντικότερα κτίρια στην περιοχή του λιμανιού».

Η ίδια στέκεται και στο γεγονός ότι η τράπεζα έχει υποστηρίξει στη χώρα μας ορισμένα πολύ σημαντικά έργα στον τομέα των ακινήτων και του τουρισμού. «Για παράδειγμα, χορηγήσαμε δάνειο ύψους 55 εκατ. ευρώ στην Invel Real Estate για να χρηματοδοτήσουμε μερικώς την απόκτηση του 29,8% των μετοχών της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα από την Εθνική Τράπεζα. Επίσης, πέρυσι χορηγήσαμε απευθείας χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ στην Prodea Investments για “πράσινες” επενδύσεις, ενώ η πιο πρόσφατη τοποθέτηση ήταν στη Lamda Development, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τον Δεκέμβριο, για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού. Επίσης, έχουμε δρομολογήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης προορισμών με βιώσιμους όρους σε δύο από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο».

Μέχρι στιγμής, οι συνολικές επενδύσεις της ΕBRD στους κλάδους ακινήτων και τουρισμού στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, με νέα έργα να βρίσκονται υπό αξιολόγηση αυτή τη στιγμή. «Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο όριο για το πόσα κεφάλαια μπορεί να διαθέσει η ΕBRD στον κλάδο, εφόσον τα έργα στα οποία συμμετέχει η τράπεζα πληρούν βασικές αρχές, με προτεραιότητα την εστίαση σε “πράσινα” κτίρια, στις αστικές αναπλάσεις, στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού τομέα, αλλά και την υποστήριξη της διαφοροποίησης πηγών χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του real estate μέσω των κεφαλαιαγορών».

Ειδικά για το έργο του Ελληνικού και τις προοπτικές για ενεργότερη συμμετοχή της EBRD, πέραν της μετοχικής συμμετοχής στη Lamda, η κυρία Μοράρου σχολιάζει ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στη σύγχρονη ελληνική Iστορία και ένα από τα μεγαλύτερα έργα αυτού του είδους στην Ευρώπη. Το εύρος και μέγεθος της αστικής ανάπλασης που ενέχει το Ελληνικό, καθώς και οι ευκαιρίες προώθησης της βιωσιμότητας και των “πράσινων” επενδύσεων εντάσσονται αυτοδίκαια στους στόχους της τράπεζας για τον κλάδο. Το συνολικό επενδυτικό κόστος του έργου είναι σημαντικό, η μείξη των χρήσεων γης είναι ευρεία και ο χρονικός ορίζοντας ανάπτυξης του έργου ανέρχεται σε 25 χρόνια. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να υπάρξουν ευκαιρίες για περαιτέρω στήριξη από την ΕBRD, είτε σε επίπεδο της επένδυσης του Ελληνικού ως συνόλου είτε σε υποέργα αυτού».