Ανακρούουν πρύμναν οι ιδιοκτήτες της Louis Vuitton και της Kering, που θεωρούνται ηγέτιδες δυνάμεις στην αγορά πολυτελών ειδών, καθώς φαίνεται πως εγκαταλείπουν τα αρχικά σχέδιά τους να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας για τους υπαλλήλους τους, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία των επιχειρήσεων από τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Αιτία η στάση που τήρησαν μικρότεροι ανταγωνιστές τους, όπως η Hermès και η Chanel, οι οποίες δεσμεύτηκαν ότι θα αντιμετωπίσουν την κρίση χωρίς κρατική στήριξη και με πνεύμα «εθνικής αλληλεγγύης».

Εσωτερικά e-mail και έγγραφα που πέρασαν στην κατοχή των Financial Times δείχνουν ότι αμέσως μόλις επιβλήθηκε καραντίνα στη Γαλλία στις 15 Μαρτίου, η LVMH είχε αρχίσει ήδη να βάζει σε καθεστώς «μερικής απασχόλησης» κάποιους εργαζομένους της.

Το σχέδιο αυτό της γαλλικής κυβέρνησης που αποτελεί κεντρικό κομμάτι της προσπάθειας στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέπει στις εταιρείες να βάζουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται με μειωμένο ωράριο ή να τους απομακρύνει, ενώ το κράτος χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος των μισθών τους σε μια προσπάθεια αποφυγής των μαζικών απολύσεων.

Οι εργαζόμενοι στην Louis Vuitton, το μεγαλύτερο μπραντ της LVMH που αντιστοιχεί στο 50% των λειτουργικών κερδών του ομίλου και ηSephora είναι μεταξύ αυτών που ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι θα μπουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ωστόσο ανέτρεψαν την απόφαση αυτή την περασμένη εβδομάδα. Το ίδιο συνέβη και την ιδιοκτήτρια της   Gucci- την Kering.

Ωστόσο τη Δευτέρα η ένωση των εργαζομένων πληροφορήθηκε ότι το σχέδιο αυτό, τελικά δεν θα προχωρήσει.

Όμιλοι όπως η Total και η Société Générale υποσχέθηκαν να μην χρησιμοποιήσουν το σχέδιο για να μην επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία.

Μέχρι στιγμής, περίπου 473.000 εταιρείες έχουν κάνει αίτηση να μπουν στο πρόγραμμα ώστε να καλυφθούν έξοδα 5 εκατ. εργαζομένων. Μεταξύ αυτών οι Airbus, Renault και Air France-KLM, με το κόστος για το γαλλικό κράτος να υπολογίζεται σε περίπου 11 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της LVMH και της Kering, το πρόβλημα είναι ότι ελέγχονται αντίστοιχα από τον πρώτο και από τον τρίτο πλουσιότερο άνδρα της Γαλλίας, σύμφωνα με το Forbes.

Ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH και o Φρανσουά Ανρί Πινό της Kering είναι άσπονδοι ανταγωνιστές και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται στενά από το γαλλικό κοινό και όχι μόνο.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δυο έχουν κάνει δωρεές για την αντιμετώπιση του Covid-19 ενώ η LVMH μετέτρεψε τα εργοστάσια παραγωγής αρωμάτων σε σημεία παραγωγής αντισηπτικών.

Κι όπως αναφέρουν τα εργατικά συνδικάτα, η υπαναχώρησή τους από το κυβερνητικό σχέδιο έχει να κάνει με την αντίστοιχη απόφαση των ανταγωνιστών τους. Εξάλλου, σύμφωνα με το γαλλικό συνδικάτο CGT, θα ήταν τουλάχιστον σκανδαλώδης η κίνηση της LVMH να λάβει βοήθεια από το κράτος.

Εκπρόσωπος της LVMH ξεκαθάρισε ότι ο όμιλος δεν συνηθίζει να λαμβάνει αποφάσεις με βάση αυτό που πράττουν οι ανταγωνιστές του, ενώ η Kering αρνήθηκε να σχολιάσει.