Πλώρη για νέες business στην Ελλάδα έχει βάλει η οικογένεια Μουράτογλου. Αυτό προκύπτει από τη δημιουργία ενός νέου εταιρικού βραχίονα συμφερόντων της, ο οποίος φαίνεται να απηχεί δραστηριότητες του υιού Πατρίκ Μουράτογλου, που ήδη δίνει το «παρών» στη χώρα μας και μάλιστα επί… ελληνικών courts.

Η νέα εταιρεία συστάθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023 με την επωνυμία Mouratoglou International Development Greece με μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ και μέτοχο τη Mouratoglou International Development που εδρεύει στην Αντίμπ της Γαλλίας.

Ο σκοπός της εταιρείας είναι αρκετά «ευρύς» και περιλαμβάνει:

 • Τη λειτουργία, υπό μορφή ενοικίασης ή με άλλον τρόπο, οποιουδήποτε εξοπλισμού ή αθλητικού συγκροτήματος απαραίτητου ή χρήσιμου για την άσκηση αθλημάτων ρακέτας (μαθήματα τένις, padel, pickleball κ.λπ.) κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά.
 • Την παροχή, αντί αμοιβής, είτε με ενοικίαση είτε με άλλον τρόπο, είτε δωρεάν, οποιουδήποτε αθλητικού ή ψυχαγωγικού εξοπλισμού και αξεσουάρ κάθε είδους.
 • Την οργάνωση και παράδοση μαθημάτων αθλημάτων ρακέτας (τένις, padel κ.λπ.) σε όλους τους τύπους κοινού.
 • Τη λειτουργία οποιουδήποτε καταστήματος ή χώρου ανοιχτού στο κοινό που προορίζεται για την πώληση και προώθηση αθλητικών και ψυχαγωγικών ειδών, ενδυμάτων και όλων των ειδών προσωπικής ένδυσης, όλου του αθλητικού ή ψυχαγωγικού
  εξοπλισμού, υλικών και αξεσουάρ κάθε είδους.
 • Τη λειτουργία σνακ μπαρ ή, γενικότερα, οποιουδήποτε χώρου ανοιχτού στο κοινό που προορίζεται για την παρασκευή και πώληση απλών γευμάτων και ποτών, τα οποία καταναλώνονται επιτόπου ή παραλαμβάνονται.
 • Την οργάνωση και προώθηση αθλητικών εκδηλώσεων.
 • Γενικότερα όλες τις αστικές, εμπορικές, βιομηχανικές ή χρηματοοικονομικές, κινητές ή ακίνητες λειτουργίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα, εν όλω ή εν μέρει, με το παραπάνω αντικείμενο ή με οποιοδήποτε άλλο συμπληρωματικό, συναφές ή παρόμοιο αντικείμενο που μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη της εταιρείας.

Οπως συμβαίνει συνήθως στους καταστατικούς σκοπούς εταιρειών, προβλέπεται ότι η εταιρεία μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή κοινοπραξία κάθε μορφής, ημεδαπή ή αλλοδαπή, με τον ίδιο ή παραπλήσιο σκοπό, να συνεργάζεται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με οποιονδήποτε τρόπο, να ιδρύει υποκαταστήματα, γραφεία, παραρτήματα ή αντιπροσωπείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να εκπροσωπεί οποιαδήποτε επιχείρηση, ελληνική ή ξένη, η οποία έχει όμοιο ή συγγενή σκοπό.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η εταιρεία έρχεται αφενός να στεγάσει τις υφιστάμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Πατρίκ Μουράτογλου, ο οποίος λειτουργεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παράρτημα της δικής του ακαδημίας τένις στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Costa Navarino». Αφετέρου, όμως, σηματοδοτεί την επέκταση της παρουσίας του και σε άλλες δραστηριότητες, από καταστήματα πώλησης ή μίσθωσης αθλητικού εξοπλισμού μέχρι και… σνακ μπαρ.

H ακαδημία τένις Μουράτογλου

Η διάρκεια και ο διαχειριστής

H διάρκεια ζωής της εταιρείας είναι αόριστη, ενώ εκπρόσωπος και διαχειριστής της έχει αναλάβει ο κ. Κοσμάς Φέσσας, επί χρόνια στενός συνεργάτης του Πάρη Μουράτογλου στην Eren Hellas. Προς το παρόν, ωστόσο, η μόνη πράξη του είναι η έκδοση πρακτικού στις 29 Ιανουαρίου 2024, από το οποίο προκύπτει η πιστοποίηση καταβολής του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου των 50.000 ευρώ που χωρίζεται σε 50.000 εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας ενός ευρώ έκαστο. Το ποσό έχει καταβληθεί ολοσχερώς σε μετρητά στo ταμείο της εταιρείας, από τον μοναδικό εταίρο, ήτοι την αλλοδαπή εταιρεία Mouratoglou International Development. Οσο για την έδρα της εταιρείας, βρίσκεται στο γνωστό σε αρκετούς ιδιόκτητο «στρατηγείο» της οικογένειας Μουράτογλου στην Αθήνα, επί της οδού Γαριβάλδη στην περιοχή της Ακρόπολης.

O Πατρίκ Μουράτογλου στο «Costa Navarino», όπου από το 2022 λειτουργεί το Mouratoglou Tennis Center

Το διπλό success story

Ο Πάρης Μουράτογλου και ο γιος του Πατρίκ μοιράζονται την ίδια δίψα για επιτυχία. Ο ένας δημιουργός της EDF Energies Nouvelles και στη συνέχεια κυρίαρχος παίκτης στις ΑΠΕ με την κραταιά Eren Group και ο δεύτερος, ο σημαντικότερος σήμερα προπονητής τένις με τη μεγαλύτερη ακαδημία στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Ο εκατομμυριούχος Πάρης Μουράτογλου θεωρείται παράγοντας με διαχρονικά γερές προσβάσεις σε όλο το φάσμα της γαλλικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ, έχοντας και προσωπικές σχέσεις με αρκετούς από τους πρώην προέδρους της Γαλλίας, όπως ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ.

Γεννημένος στην κατοχική Αθήνα το 1941, στα 11 του, βρέθηκε στο Παρίσι, διέπρεψε στην École Polytechnique και αφού δούλεψε ως μεσίτης στην Grands Ports de France, άρχισε να γράφει το δικό του success story.

Το 1979 ίδρυσε την πρώτη πράσινη εταιρεία υδροηλεκτρικών Énergies en France. Το 1983 επεκτάθηκε στις ΗΠΑ με τη Sithe και στις αρχές του 1990 απλώθηκε στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια μέσω της SIIF. Το 2000 έπεισε την EDF να συμμετέχει στο κεφάλαιό της και το 2004, η SIIF εξελίχθηκε στην EDF Energies Nouvelles, τον βραχίονα AΠΕ της γαλλικής ΔΕΗ. Δύο χρόνια μετά, ήταν ο αρχιτέκτονας της εισαγωγής της EDF EN στο Χρηματιστήριο με αποτίμηση 2,3 δισ. ευρώ και εγκατεστημένη ισχύ άνω των 800 MW. Ο Μουράτογλου έμεινε στο τιμόνι της για 11 χρόνια. Ηπιος χαρακτήρας και διπλωμάτης, κατάφερε να συνεργαστεί άψογα με τρεις CEO της EDF (Φρανσουά Ρουσελί, Πιερ Γκαντονέ, Ανρί Προλιό). Παράλληλα, στην Αμερική η μια επιτυχία διαδεχόταν την άλλη, ανεβάζοντας την περιουσία του κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο 83χρονος σήμερα Πάρης Μουράτογλου «επέστρεψε» στην Ελλάδα αρκετά νωρίτερα από τότε που άρχισε να γίνεται «ορατός» στα φώτα της δημοσιότητας. Μέσα στο βαθύ σκοτάδι της κρίσης, το 2013, επέλεξε την Αθήνα στήνοντας την ελληνική Eren, όχι απλώς διαβλέποντας τις επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και ως μελλοντικό κέντρο για τη δραστηριότητα του ομίλου του σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στην πορεία μάλιστα άρχισε να χτίζει ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Το 2017 έκανε ένα ακόμη μεγάλο deal, αυτό με τον γαλλικό κολοσσό Total Energies, ο οποίος απέκτησε αρχικά το 30% της Eren Group αντί 237,5 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο ΑΠΕ να μετονομάζεται σε Total Eren.  Το καλοκαίρι του 2023 η Total Energies προχώρησε στην απόκτηση του συνόλου της Total Eren, που αποτιμήθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ και διέθετε χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 3,5 GW, με τα 2 GW σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Αυστραλία και Βραζιλία, καθώς και άλλα έργα 10 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας η Total Eren βρίσκεται στην πέμπτη θέση των μεγάλων ομίλων σε σχέση με τα έργα αιολικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ 250 MW, ενώ μαζί με τα φωτοβολταϊκά και τα υπό κατασκευή έργα ΑΠΕ το συνολικό της χαρτοφυλάκιο φτάνει στα 420 MW. Παράλληλα με την Eren, ο Πάρης Μουράτογλου έφερε και στη χώρα μας «παρακλάδια» των άλλων δραστηριοτήτων του, όπως της Osmos Hellas για τον έλεγχο της δομικής ασφάλειας υποδομών με την τεχνολογία των οπτικών ινών, τη διαχείριση της λυματολάσπης βιολογικών καθαρισμών μέχρι συστήματα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας κτιρίων και συστήματα ψύξης υψηλής ενεργειακής απόδοσης (με το μοντέλο της «δεξαμενής πάγου»).

Ο Πατρίκ και το τένις

Ο δεύτερος δημοφιλής πόλος της οικογένειας, ο εξωστρεφής και «άτακτος», σε αντίθεση με τον χαμηλών τόνων πατέρα του, Πατρίκ Μουράτογλου χάραξε από νωρίς τη δική του πορεία, κάτι που αρχικά τον έφερε σε σύγκρουση με τον Πάρη Μουράτογλου, που τον έβλεπε ως διάδοχό του στις «πράσινες» business του. Ετσι, ήδη από τα 6 του χρόνια που ξεκίνησε να παίζει τένις, όπως άρμοζε σε έναν γόνο πλούσιας οικογένειας, ονειρευόταν το Γουίμπλεντον. Για μια περίοδο, μάλιστα, κατατασσόταν ανάμεσα στα μεγάλα νέα ταλέντα του γαλλικού τένις.

Στα 15 του, όμως, απομακρύνθηκε από το αγαπημένο του άθλημα για να αφιερωθεί στις σπουδές του. Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε σε έναν βαθμό να ακολουθήσει τον δρόμο του πατέρα του, αλλά το διαζύγιό του με το τένις δεν κράτησε για πολύ. Μόνο που επέστρεψε όχι ως παίκτης, αλλά ως ο πιο «πολύτιμος» προπονητής του κόσμου.
Και αυτό ανήκει βέβαια στις big business. Ο Πατρίκ ίδρυσε την πρώτη ακαδημία τένις με το όνομά του, το 1996, κοντά στο Παρίσι. Στη συνέχεια, ο Πάρης Μουράτογλου στήριξε αποφασιστικά την επένδυση των 60 εκατ. ευρώ για το χτίσιμο της περίφημης Mouratoglou Academy στη Νότια Γαλλία μεταξύ Μόντε Κάρλο και Καννών, με τα 34 γήπεδα, το luxury hotel, τους ξενώνες, το ιατρικό κέντρο και πολλά άλλα.

Ετσι, ο Πατρίκ δικαίωσε με το παραπάνω τις προσδοκίες, καθώς ανέδειξε κάποια από τα μεγαλύτερα αστέρια των Grand Slam: Αραβάν Ρεζάι, Αναστασία Παβλιουτσένκοβα, Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ, Σερένα Γουίλιαμς, με την οποία διατηρεί και πολύκροτη προσωπική σχέση, Μάρκο Παγδατή και φυσικά τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Η Σερένα Γουίλιαμς με τον Πατρίκ Μουράτογλου προπονητή, αλλά και εκλεκτό της καρδιάς της κέρδισε 10 Grand Slam τίτλους, ενώ εκείνος μετράει στο ενεργητικό του 39 τίτλους και 4 βραβεία κορυφαίου προπονητή της χρονιάς. Στα τελευταία «αποκτήματά» του η Σιμόνα Χάλεπ και ο ανερχόμενος Δανός Χόλγκερ Ρούνε.

O Πατρίκ Μουράτογλου με τον Στέφανο Τσιτσιπά και τον πατέρα του

Η σχέση με την Ελλάδα

Ο Πατρίκ Μουράτογλου δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για την Ελλάδα και όχι μόνο επειδή είναι η κατά το ήμισυ πατρίδα του. Σε μια εποχή όπου τα δημοφιλή αθλήματα στη χώρα μας «παντρεύονται» και με τη βιομηχανία του τουρισμού, όπως έγινε το 2019 στην περίπτωση του Ράφα Ναδάλ, που εγκαινίασε το Rafa Nadal Tennis Centre, στο «Sani Resort» της Χαλκιδικής, δεν άργησε να ξεκινήσει τη δική του συνεργασία με το «Costa Navarino». Αν και το εγχείρημα έπεσε μέσα στην περίοδο της πανδημίας, από το 2022 λειτουργεί εκεί κανονικά το Mouratoglou Tennis Center. Σχεδιασμένο για να συνδυάζεται άψογα με το πανέμορφο μεσσηνιακό τοπίο των ελαιόδεντρων και της τοπικής βλάστησης στους αμμόλοφους του Ναυαρίνου, το Mouratoglou Tennis Center διαθέτει 12 γήπεδα τένις υψηλής ποιότητας, καθώς και 3 γήπεδα padel και 2 pickleball.

Ο διάσημος προπονητής, στο πλαίσιο της Mouratoglou Academy, τρέχει αντίστοιχα tennis centers στο Πεκίνο, στη Σαρδηνία, στη Μαλαισία και το Ντουμπάι, ενώ ετοιμάζονται και τα επόμενα…

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί η στενή σχέση με την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, της ΤΕΜΕΣ, ιδιοκτήτριας της Costa Navarino. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος μαζί με τον Ιωάννη Στασινόπουλο της Viohalco έχουν από το 2022 αναλάβει για 35 χρόνια, μέσω του κοινού επενδυτικού σχήματος Στάδιο 2020, τα 70.000 τ.μ. του Κέντρου Αντισφαίρισης του ΟΑΚΑ. Η εταιρεία προωθεί επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των οποίων, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

 • Η ανακαίνιση του κελύφους και του αγωνιστικού χώρου του κεντρικού και του βοηθητικού γηπέδου, καθώς και των εγκαταστάσεων περιμετρικά αυτών, με προσθήκη νέων υπαίθριων προπονητικών γηπέδων.
 • Η ανακατασκευή-αναδιάταξη 13 υπαίθριων γηπέδων αντισφαίρισης, εκ των οποίων 7 μονά και 3 διπλά (10 γήπεδα αντισφαίρισης με συνθετικό δάπεδο και 3 γήπεδα με χωμάτινο δάπεδο).
  n Η δημιουργία 5 νέων γηπέδων αντισφαίρισης (4 χωμάτινα γήπεδα και 1 με συνθετικό δάπεδο), με πρόβλεψη για μελλοντική κατασκευή ενός επιπλέον με συνθετικό δάπεδο.
 • Η δημιουργία 6 νέων γηπέδων padel, με πρόβλεψη για μελλοντική κατασκευή άλλων τριών.
 • Η δημιουργία 4 νέων παιδικών γηπέδων αντισφαίρισης.
 • Η δημιουργία 3 νέων γηπέδων πετοσφαίρισης επί άμμου (beach volley).
 • Η δημιουργία ενός νέου γηπέδου pickleball.
 • Η κατασκευή δύο κυλικείων για την εξυπηρέτηση αθλητών και κοινού, αλλά και εντευκτηρίου αθλητών, προπονητών και επισκεπτών (tennis club house) με υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων εμβαδού 1.000 τ.μ.
  Με βάση τα παραπάνω δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το όνομα του Πατρίκ Μουράτογλου και της νέας εταιρείας του να συνδεθoύν και με την επόμενη μέρα του του Κέντρου Αντισφαίρισης του ΟΑΚΑ…
Με τη Σερένα Γουίλιαμς

Διαβάστε ακόμη

Χαντάβας (Principia): H Μacquarie επανατοποθετεί την ενεργειακή στρατηγική της στην Ελλάδα με έργα 6 GW

Χρυσός: Σταθεροποιείται παρά την αυξημένη ένταση στη Μέση Ανατολή (γράφημα)

Ενα θρυλικό brand κοσμημάτων δημιουργεί το πιο exclusive ξενοδοχείο στο Παρίσι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ