Αστικές αναπλάσεις, πράσινα κτίρια και τουριστικά έργα που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών είναι το «τρίπτυχο» της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στον τουρισμό και τα ακίνητα στον ορίζοντα της επόμενης πενταετίας, που περιλαμβάνει και τη χώρα μας.

Οι επιτελείς της τράπεζας ετοιμάζονται αύριο να παρουσιάσουν στην Αθήνα την στρατηγική της για την περίοδο 2020- 2024 στους τομείς του τουρισμού και του real estate, όπου μέχρι σήμερα η EBRD έχει επενδύσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ σε περίπου 200 projects στις αγορές όπου δραστηριοποιείται. Ένα σημαντικό δείγμα γραφής έχει δώσει ήδη η Τράπεζα στη χώρα μας, η οποία από το 2015 μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει συνολικά, σε όλους τους τομείς, 49 projects, όλα στον ιδιωτικό τομέα με μία συνολική αξία άνω των 2,8 δισ. ευρώ. Οι τομείς ενδιαφέροντος στην Ελλάδα αφορούν τις εμπορικές επιχειρήσεις, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την ενέργεια και τις υποδομές.

Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα του τουρισμού στη χώρα μας πέραν της χρηματοδότησης μεγάλων ομίλων (βλ. Ν. Δασκαλαντωνάκης- Grecotel) , ιδιαίτερης σημασίας είναι το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης τουριστικών προορισμών που έχει σε εξέλιξη η Τράπεζα από κοινού το υπουργείο Τουρισμού, αρχής γενομένης από τη Ρόδο και τη Σαντορίνη στο πλαίσιο του στόχου για βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού τουρισμού και για διαρκή εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

«Ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η τουριστική ανάπτυξη με βιώσιμους όρους», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «με τη χάραξη και την υλοποίηση ολοκληρωμένων μακροπρόθεσμων στρατηγικών με πεδίο εφαρμογής τόσο τους ήδη δημοφιλείς όσο και τους λιγότερο ανεπτυγμένους προορισμούς και οι οποίες επικεντρώνονται στις ανάγκες όσων εμπλέκονται στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος (επισκέπτες, επιχειρήσεις, τοπικές κοινωνίες, κ.α.)».

Στον τομέα των ακινήτων, η EBRD έχει προχωρήσει ήδη από το 2017 στο joint venture με την Dimand καταρχάς για το μεγάλο project ανάπλασης των πρώην ακινήτων της Παπαστράτος στον Πειραιά, ενώ στις πρώτες της συνεργασίες στην Ελλάδα ήταν και αυτή με την πρώην Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ και πιο πρόσφατα με την Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ) και τον βασικό της μέτοχο την Invel. EBRD, Dimand και Prodea Investments AEEAΠ έχουν επίσης υποβάλει και τη μοναδική προσφορά με μία πρόταση ύψους 50 εκατ. ευρώ στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απηύθυνε ο δήμος για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, ενός ακινήτου που παραμένει τις τελευταίες δεκαετίες αναξιοποίητο στο λιμάνι.

Αύριο Τρίτη, μεγαλοστελέχη της τράπεζας θα βρεθούν στην Αθήνα (Charlotte Ruhe, Διευθύνουσα Σύμβουλος της EBRD για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, Vlaho Kojakovic, Επικεφαλής της EBRD για τον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων, Sabina Dziurman, Επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο) προκειμένου να παρουσιάσουν, με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη παρόντα, τις λεπτομέρειες για τη νέα στρατηγική της EBRD για τον τουρισμό και τα ακίνητα για την περίοδο 2020-2024.

Όπως αναφέρουν από την EBRD, τα ακίνητα και η λειτουργία τους οδηγούν σε σημαντικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι οι σχετικές εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 80- 90% μέχρι το 2050 για να παραμείνουν κάτω από το επιθυμητό όριο θέρμανσης, οι περιοχές ενδιαφέροντος της EBRD παραμένουν ακόμα πίσω σε σχέση με άλλες προηγμένες οικονομίες, όσον αφορά την υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης, την περιβαλλοντική νομοθεσία και τη χρήση πρακτικών αειφορίας.

Ο στόχος της νέας στρατηγικής της EBRD είναι ακριβώς να στηρίξει την βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία των κλάδων του real estate και του τουρισμού στις χώρες όπου επενδύει η τράπεζα. Τα «πράσινα» κτίρια, ο τουρισμός χωρίς αποκλεισμούς και η αστική αναγέννηση βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής.