Στον πυρήνα της συζήτησης για τη νομισματική πολιτική στην Ευρώπη βρίσκεται πλέον η άνοδος των τιμών τροφίμων, με τη σοκολάτα να ξεχωρίζει ως δείκτης. Αν και ο συνολικός πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο 2%, οι αυξήσεις στα τρόφιμα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τον μέσο όρο, προκαλώντας ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT).
Η ΕΚΤ τονίζει ότι από το 2022 ο πληθωρισμός τροφίμων «χωρίζει» από τον υπόλοιπο, με ανοδικές τάσεις σε γάλα, κακάο, σοκολάτα και ελαιόλαδο που ξεπερνούν το 30 % σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας.
Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα ως μοχλός πολιτικής
Από το 2015, οι τιμές των προϊόντων διατροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί άνω του 40%.
Αν και πολλοί δείκτες πληθωρισμού υποχωρούν, οι δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα των τροφίμων συνεχίζουν να επηρεάζουν τις προσδοκίες των καταναλωτών.
Ταυτόχρονα, διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού — λόγω κλιματικής αλλαγής και ενεργειακού κόστους — επιβαρύνουν περαιτέρω τις τιμές τροφίμων.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η υψηλή συμμετοχή των εξόδων τροφίμων στον οικογενειακό προϋπολογισμό καθιστά τις ανατιμήσεις πιο αισθητές — ιδίως για νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.
Επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική
Η σταθεροποίηση του γενικού πληθωρισμού δεν επαρκεί για την ΕΚΤ αν οι αυξήσεις στα τρόφιμα συνεχίσουν να παραμένουν ανεξέλεγκτες. Η τράπεζα εξετάζει αν η εστίαση στις τιμές τροφίμων επιβάλλει σταδιακή απόκλιση από τον στόχο ή αυστηρότερη πολιτική επιτοκίων.
Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η σωστή αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα — όχι μόνο στο επίπεδο της παραγωγής αλλά και της διανομής — μπορεί να καθορίσει την επόμενη πολιτική της ΕΚΤ και τις αντοχές των εθνικών οικονομιών.
Διαβάστε ακόμη
Η Βουλγαρία κινείται ταχύτερα από την Ελλάδα για τη στήριξη της ενεργοβόρας βιομηχανίας
Η Αθήνα ζει με τον θόρυβο: Το κόστος ζωής με υψηλά ντεσιμπέλ και γιατί τα ακουστικά έγιναν μια λύση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.