Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός του θεσμικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο τα ηλεκτρικά οχήματα να διεισδύσουν στις καθημερινές μετακινήσεις ιδιωτών και επαγγελματιών με την παροχή ισχυρών κινήτρων.

Η συνεισφορά της ηλεκτροκίνησης θεωρείται κινητήριος μοχλός για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα των μεταφορών, κάτι που επιβεβαίωσε περίτρανα η δίμηνη καραντίνα, λόγω της αναστολής κάθε δραστηριότητας και των μετακινήσεων με ΙΧ.

Χθες, η επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής για την ηλεκτροκίνηση, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, επιβεβαίωσε τον στρατηγικό προσανατολισμό της κυβέρνησης, συζητώντας με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη τις δράσεις με τις οποίες η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας θα ευθυγραμμιστεί με τις νέες πολιτικές.

Οι δύο πλευρές ανέλυσαν τους τρόπους συνεργασίας  για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης  με έμφαση στην εγκατάσταση και λειτουργία σημείων ταχείας επαναφόρτισης για ΙΧ και σταθμούς ΤΑΧΙ αλλά και την υιοθέτηση της νέας κουλτούρας σε τομείς της καθημερινότητας.

Πρόκειται για δράσεις που θα πλαισιώσουν ένα ευρύτερο σχεδιασμό που όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή της, η Γενική Γραμματέας, αναμένεται να εκδηλωθεί άμεσα με πολιτικές και μέτρα που θα ευνοούν, την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων κάθε τύπου  (ΙΧ, δίκυκλα, ηλεκτρικά ποδήλατα και ταξί) με την παροχή «πράσινων» μπόνους και ισχυρών φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που θα εντάξουν στο στόλο τους ηλεκτρικά οχήματα.

Με τη ρύθμιση, καθορίζονται επίσης οι  υποχρεώσεις των φορέων της αγοράς υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και όλη η ηλεκτρολογική υποδομή που απαιτείται στα νέα κτίρια ως ποσοστό των θέσεων στάθμευσης, προκειμένου να επιτευχθεί –όταν το κρίνουν οι συνθήκες – η φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η κ. Σδούκου μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, είχαν επισκεφτεί τον περασμένο Φεβρουάριο την Ολλανδία, πραγματοποιώντας διαδοχικές επαφές με εταιρείες και φορείς της πόλης για την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης. Στα ραντεβού εκείνα είχε επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον μεγάλων και ισχυρών επιχειρήσεων, με έδρα τη χώρα να αναπτύξουν συνεργασίες και να συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους την ελληνική πλευρά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον δήμο του Άμστερνταμ, όπου στην ελληνική αποστολή παρουσιάστηκε η πολιτική για τη μείωση των αερίων ρύπων, με στόχο να γίνει πόλη «μηδενικών ρύπων» έως το 2030.

Χθες κατά την συνάντηση με το ΥΠΕΝ, η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για την  ανάπτυξη συνεργειών, με στόχο την αύξηση της χρήσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε την κ. Σδούκου πως στον σχεδιασμό της Περιφέρειας είναι και η δημιουργία πιλοτικού σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Γενική Διεύθυνση Μεταφορών στον Χολαργό.

Παράλληλα τόνισε πως μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας θα μπορούσε να δρομολογηθεί η χρήση σύγχρονων ηλεκτρικών απορριμματοφόρων σε Δήμους της Αττικής, καθώς και ανανέωση του στόλου των οχημάτων των Περιφερειών και των Δήμων με ηλεκτρικά οχήματα.