Στις αγορές οι επιχειρηματίες αναζητούν τα κενά. Oταν έχουν μάθει να ακούνε ποιες υπηρεσίες ψάχνουν οι πελάτες και παραδίδουν αντίστοιχες υπηρεσίες και προϊόντα, τότε συνήθως αποφασίζουν και το επιχειρείν.

Η επιχειρηματική ιστορία του κ. Ιωάννη Μίχου της Epsilon Net ξεκίνησε ακούγοντας προσεκτικά τους επιχειρηματίες ως σύμβουλος επιχειρήσεων, πέρασε στην έκδοση ενός οικονομικού – φορολογικού περιοδικού, του «Epsilon 7», ενώ στη συνέχεια δημιούργησε μια τράπεζα δεδομένων κωδικοποιημένης νομοθεσίας. Τελικά, ίδρυσε μια εταιρεία που προχώρησε σε παραγωγή λογισμικού για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Σήμερα, 21 χρόνια μετά, η εταιρεία Epsilon Net απασχολεί περισσότερους από 400 εργαζομένους, ενώ διαθέτει τρεις διακριτούς τομείς δραστηριοποίησης εξυπηρετώντας 28.000 επιχειρήσεις με ανεπτυγμένα προϊόντα λογισμικού και προσφέροντας συνδρομητικές υπηρεσίες, αλλά και αξιόπιστη εκπαίδευση στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Τις επόμενες ημέρες η Εpsilon Net θα γίνει πιο ισχυρή για τους συμμετέχοντες σε αυτήν (stakeholders) καθώς θα εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντλώντας μέχρι 6,2 εκατ. ευρώ. Δώδεκα χρόνια πριν αποτέλεσε την πρώτη επιχείρηση που εισήλθε στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (2008). Εκτοτε τετραπλασίασε τον τζίρο της (17,5 εκατ. ευρώ από 4,7 εκατ. ευρώ) και σήμερα έχει στόχο να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο από την αγορά των επιχειρήσεων, κυρίως από τις μικρομεσαίες, ενώ σχεδιάζει την έξοδο και στο εξωτερικό.

Από τα Μαντεμοχώρια στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Μίχος, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την Epsilon Net, γεννήθηκε σε ένα από τα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής, τη Στρατονίκη. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια που του πρόσφερε εμπειρίες, αλλά και την ελευθερία να αναπτυχθεί. Ο πατέρας του ήταν μεταλλωρύχος στα ορυχεία της περιοχής και η μητέρα του το στήριγμα της οικογένειας, καθώς είχε τρία παιδιά. Από μικρή ηλικία, ο πρόεδρος και CEO της Epsilon Νet, όπως πολλοί νέοι, εργάστηκε ως σερβιτόρος στην Ουρανόπουλη. Με την εργασία του φοίτησε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Οταν ήταν τριτοετής φοιτητής δημιούργησε οικογένεια και απέκτησε τον πρώτο του γιο. Μετά την αποφοίτησή του, αφού έκανε κάποιες άλλες δουλειές, ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων.

Μια αναστάτωση στον χώρο της φορολογίας (ΦΠΑ) το 1992 έδωσε την αφορμή να ξεκινήσει ένα περιοδικό φορολογικής και οικονομικής ενημέρωσης, το «Εpsilon 7», το οποίο συνεχίζει να εκδίδει μέχρι σήμερα, εμπλουτισμένο και με νέα διαδικτυακή μορφή. Εκείνη την εποχή, από την ώσμωσή του με τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, διέκρινε ότι η συνεχής παραγωγή νόμων οδηγεί σε ένα δαιδαλώδες περιβάλλον το οποίο αποτελεί ουσιώδες εμπόδιο, τουλάχιστον για τους υποψήφιους επιχειρηματίες.

Ετσι, ξεκίνησε μια βάση δεδομένων και άρχισε να πουλά το προϊόν λαμβάνοντας συνδρομή από λογιστές-επιχειρηματίες. Μετά την πρώτη προσωπική επιχείρηση, την Ελληνική Αναπτυξιακή, την περίοδο της ευφορίας του Χρηματιστηρίου, το 1999, ξεκίνησε η διαδρομή της Epislon Net. Σήμερα, η βάση δεδομένων έχει μετεξελιχθεί σε μια online τράπεζα δεδομένων φορολογίας και νομοθεσίας, έχει δημιουργηθεί το portal e-forologia.gr, ενώ υπάρχει το συνδρομητικό περιοδικό «Εpsilon 7» σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.

Επιπρόσθετα, ένας άλλος διακριτός τομέας όπου δραστηριοποιείται είναι η εκπαίδευση στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) με ανοιχτά ή ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια και παροχή κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα τίτλων διεθνούς πιστοποίησης ΑΙΑ (Oργανισμός Διεθνών Ελεγκτών), ενός από τους έξι αναγνωρισμένους οργανισμούς εποπτείας των ορκωτών ελεγκτών.

Τα επόμενα χρόνια προστέθηκε η παραγωγή λογισμικού (software) για λογιστές, τμήματα μισθοδοσίας και HR για επιχειρήσεις. Σήμερα, τα μερίδια αγοράς της Epsilon Net στα προϊόντα λογισμικού για λογιστές και μισθοδοσία επιχειρήσεων είναι 60% και 70% αντίστοιχα, σχεδόν μονοπωλιακά.

Το 2001 με την επαναστατική αλλαγή της τεχνολογίας, τη μετάβαση από τα προγράμματα DOS στην τεχνολογία των Windows, ο επιχειρηματίας διέκρινε ένα κενό στην αγορά. Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση ώσπου οι χρήστες να μάθουν τη νέα τεχνολογία. Οπως και πριν, τα στελέχη της εταιρείας αρχίζουν να ακούνε τις γνώμες από επαγγελματίες και χρήστες προκειμένου να παραχθεί ένα ιδεατό προϊόν.

Η εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά

Λίγο προτού χτυπήσει η κρίση την Ελλάδα (2008), η Epsilon Net ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε τις μετοχές της στην τότε πρωτοεμφανιζόμενη Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η εταιρεία άντλησε 1,68 εκατ. ευρώ, ενώ συνέχισε να επενδύει -σε δύσκολες εποχές- σε υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία σήμερα της έχουν προσδώσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Το 2015 η Epsilon Net διέκρινε την επόμενη τεχνολογική αλλαγή και τη μετάβαση στις υπηρεσίες Web Cloud, όπου οι χρήστες μπορούν από οπουδήποτε να επεξεργάζονται τα προγράμματά τους. Τότε η εταιρεία επένδυσε ίδια κεφάλαια σε νέα προϊόντα και σήμερα είναι πανέτοιμη να διεκδικήσει μερίδια αγοράς με εφαρμογές σε ένα περιβάλλον τεχνολογίας όπου οι χρήστες θα επικοινωνούν με τις φορολογικές αρχές στέλνοντας απευθείας τα φορολογικά τους στοιχεία. Ο συγκεκριμένος τομέας μάλιστα εκτιμά ότι θα προκαλέσει εκτίναξη στον κύκλο εργασιών, δεδομένου του μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.

Ενα σημαντικό κομμάτι του τζίρου είναι τα άυλα στοιχεία, τα οποία ανέρχονται σε 4,8 εκατ. ευρώ σε συνολικό τζίρο 17,8 εκατ. ευρώ. Η Epsilon Net ακολουθεί συντηρητική πολιτική και περνά τα άυλα στα έξοδα ώστε να εμφανίζει λειτουργικά κέρδη. Συγκριτικό πλεονέκτημά της είναι ότι το 60% των εσόδων είναι επαναλαμβανόμενα έσοδα μέσω συμβολαίων – έτσι, όσο έρχονται νέες συμβάσεις αυξάνονται τα έσοδα.

Οι νέοι στόχοι

Λίγο προτού περάσει το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη χρήση του 2019 η Epsilon Net πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 17,9 εκατ. έναντι 16,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 3,26 εκατ. ευρώ από 2,3 εκατ. το 2018, σημειώνοντας αύξηση 37,03%. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 1,4 εκατ. από 1 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 8,59 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια 13,5 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός της ήταν 6,8 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ιωάννης Μίχος επισημαίνει ότι το επενδυτικό πλάνο θα κυμανθεί μεταξύ 12-15 εκατ. ευρώ με στόχο τις εξαγορές επιχειρήσεων σε κάθετες αγορές. Οι νέοι στόχοι είναι η αύξηση των υφιστάμενων μεριδίων αγοράς και η επέκταση με νέα λογισμικά προϊόντα (με εφαρμογές για πληρωμές τραπεζών). Τρίτος στόχος είναι η εξωστρέφεια της εταιρείας με επέκταση στο εξωτερικό, καθώς τα λογισμικά μπορούν να πωληθούν οπουδήποτε εφόσον είναι χρηστικά, ανεξάρτητα από το κόστος.