«Αυτό που είχα πάρει απόφαση από την αρχή ήταν ότι έπρεπε να προετοιμαστώ για το ότι θα ακούσω πάρα πολλά «όχι». Ήξερα ότι οι ευκαιρίες δεν ήταν υπέρ μου και ότι έπρεπε να βρω τρόπο να το αντιμετωπίσω αυτό. Είχα κυρίως δύο προβλήματα να αντιμετωπίσω. Το πρώτο είχε να κάνει με το γεγονός ότι είμαι γυναίκα σε έναν κόσμο όπου οι χρηματοδότες είναι κυρίως άντρες. Και το δεύτερο ότι προσπαθούσα να τους μιλήσω για ένα προϊόν που δεν μπορούσαν να καταλάβουν. Αυτό, όμως, αποφάσισα να το μετατρέψω από πρόκληση σε ευκαιρία. Και αποφάσισα ότι είναι δικός μου ρόλος να εξηγήσω γιατί αυτό το προϊόν είναι σημαντικό. Το είδα ως ευκαιρία για να εξηγήσω ότι η γυναικεία υγεία είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους».

Το ταξίδι της Ειρήνης Ράπτη στον τομέα της βιοτεχνολογίας και στην επιχειρηματικότητα δεν ήταν ούτε προβλέψιμο, ούτε εύκολο. Με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, ούτε η ίδια είχε φανταστεί ότι μία ημέρα θα έφτανε να ιδρύσει μία δική της εταιρεία- για ένα προϊόν που θα βοηθούσε στην διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας.

H Ειρήνη Ράπτη ηγείται μίας πολυεθνικής ομάδας, που αναπτύσσει in house τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί

Η start up Inne δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να κατανοούν τα ορμονικά δεδομένα τους, με ένα πρωτοποριακό «μικροεργαστήριο» βιοαισθητήρων, που λειτουργεί με σάλιο, και την αντίστοιχη εφαρμογή.

Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως σύστημα παρακολούθησης των επιπέδων προγεστερόνης στο σπίτι.
Η Inne έχει «σηκώσει» σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια διεθνούς χρηματοδότησης και έχει την υποστήριξη διεθνών funds όπως η Blossom Capital, αλλά και επιχειρηματικών αγγέλων, όπως ο Rolf Schroemgens, συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της trivago.

Διεθνή δημοσιεύματα για την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο έχουν δημοσιευτεί στο Forbes, το Cosmopolitan, το Techcrunch κα.

Αντιφάσεις, εμπόδια και ευκαιρίες

Η ιδέα για την ίδρυση της εταιρείας γεννήθηκε το 2016, όταν η ίδια η Ειρήνη αποφάσισε να σταματήσει την χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.

«Ένιωσα ότι δεν είχα επιλογές αντισύλληψης χωρίς να παίρνω ορμόνες» περιγράφει στο newoney. «Αυτό που με σόκαρε περισσότερο ήταν η αντίφαση που αποκαλύφθηκε στη ζωή μου: από τη μία πλευρά, είχα όλα τα ψηφιακά εργαλεία για να κάνω τη ζωή μου και τη δουλειά μου πιο εύκολη, όμως σε ότι αφορά στο σώμα μου ήξερα πολύ λίγα πράγματα.

Το «μικροεργαστήριο» της Inne κοστίζει περίπου 130 ευρώ, ενώ το μηνιαίο κιτ περίπου 30 ευρώ. Το «μικροεργαστήριο» έλαβε το βραβείο Red Dot Design Award το 2021

Η επιλογή της φυσικής αντισύλληψης που μου παρουσιάστηκε ήταν η ίδια με αυτή που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας: με θερμόμετρο, χαρτί και μολύβι. Κάπως έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση που με οδήγησε τελικά στην Inne. Ουσιαστικά, ξεκίνησα αυτή την εταιρεία γιατί ήθελα το προϊόν. Γιατί μετράμε τα βήματα που κάνουμε κάθε μέρα, αλλά δεν μετράμε τις ορμόνες μας, που αλλάζουν επίσης κάθε μέρα; Αυτή ήταν και η πρώτη ερώτηση που έκανα σε όλα τα πανεπιστήμια με τα οποία ήρθα σε επαφή τον πρώτο χρόνο της προσπάθειας. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία.»

Αυτά τα εργαλεία αποφάσισε να αναπτύξει η Inne. Χωρίς καμία βοήθεια αρχικά, «με δικά μου χρήματα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ειρήνη μετακόμισε στο Βερολίνο όπου ξεκίνησε τον αγώνα αναζήτησης συνεργατών και χρηματοδότησης.

«Η χρηματοδότηση για τον τομέα του γυναικείου σώματος και της γυναικείας υγείας δεν υπήρξε ποτέ προτεραιότητα των διάφορων funds. Ήταν ένα σύστημα που χρηματοδοτούσε κυρίως αυτοκίνητα, προϊόντα πληροφορικής κλπ. Αυτό είναι κάτι που θέλω να αλλάξω» μας είπε.

Tα εργαστήρια της Inne βρίσκονται στην Πολωνία αν και η Ε. Ράπτη εκτιμά ότι θα μπορούσαν στο μέλλον να αναπτυχθούν και στην Ελλάδα

Το διεθνές κίνημα για τη γυναικεία υγεία

Παρά τις αρχικές δυσκολίες, το πρώτο βήμα έγινε τον Ιανουάριο του 2017 και μετά από 3,5 χρόνια εντατικών προσπαθειών και ερευνών, το «μικροεργαστήριο» της Inne πήρε την απαραίτητη πιστοποίηση και βγήκε στην αγορά, σε Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Frost & Sullivan, η αγορά προϊόντων femtech (τεχνολογικά προϊόντα για την υγεία των γυναικών) θα μπορούσε να φτάσει σε κύκλο εργασιών 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2050.

«Την τελευταία δεκαετία έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα γυναικών που εξετάζει τις ορμόνες που λαμβάνουμε για αντισύλληψη υπό ένα διαφορετικό πρίσμα, με στόχο την ενίσχυση της γυναικείας υγείας. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας αλλά και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για να την προστατεύσουν. Επίσης, βρεθήκαμε σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο στην εξέλιξη της βιοχημείας. Άφθονα σε ποσότητα και προσιτά σε κόστος αντισώματα δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα και το προϊόν μας θα ήταν 100 φορές πιο ακριβό πριν μερικά χρόνια» εξηγεί η Ειρήνη.

Σήμερα, το «μικροεργαστήριο» της Inne βοηθά τις γυναίκες να προγραμματίσουν μία εγκυμοσύνη, ενώ συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της προ- εμμηνόπαυσης.

Το δημοσίευμα του Forbes αναφέρεται στην «femtech start-up του Βερολίνου Inne», με αποστολή να «αποκωδικοποιήσει» το γυναικείο σώμα

Το επόμενο βήμα είναι να αποτελέσει ένα φυσικό, αλλά επίσης εύκολο και αποτελεσματικό μέσο για την αντισύλληψη, κάτι που αποτελεί προσωπικό στοίχημα για την Ειρήνη Ράπτη. Επίσης, στα μελλοντικά σχέδια είναι η επέκταση στη μέτρηση και άλλων δεικτών του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και η παρουσία στην Ελλάδα.

«Τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει πολύ, κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια» σημειώνει η Ειρήνη. «Έχουν έρθει στην χώρα πολύ δυνατά venture funds, το εθνικό οικοσύστημα έχει αναπτυχθεί σημαντικά και υπάρχουν σημαντικοί οργανισμοί στήριξης όπως το Endeavor Greece, που φέρνει σε επαφή Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εμένα με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Το όνειρό μου είναι να έρθουμε και στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι στο μέλλον ένα κομμάτι της παραγωγής μας, που τώρα πραγματοποιείται σε Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία, θα μπορέσει να μεταφερθεί στην Ελλάδα.»

Διαβάστε ακόμη  

Φουντώνει η μάχη για τα μερίδια από το παγωτό (pics + γραφήματα)

Ακίνητα: Μεγάλο ενδιαφέρον για αγορές σε Αθήνα και δημοφιλή νησιά 

Χρέος, εμπόριο και χαμηλή παραγωγικότητα: Το τρίπτυχο των μετά-πανδημικών προβλημάτων που ταλανίζει τον πλανήτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ