Για μια ακόμη φορά οδηγείται σε πλειστηριασμό η Ίρις Εκτυπώσεις Α.Ε.Β.Ε., μετά το «σερί» των άγονων που προηγήθηκαν. Το νέο σφυρί για το κάποτε μεγαλύτερο καθετοποιημένο βιομηχανικό συγκρότημα εκτυπώσεων στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη που λύγισε υπό το βάρος της κρίσης και των υψηλών δανείων, έχει προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου 2023, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει υποχωρήσει στα 8,4 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό της απουσίας ενδιαφέροντος ότι η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί κατά 26,78 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον πρώτο πλειστηριασμό που έγινε το 2018.

Ειδικότερα, το συγκρότημα στο Κορωπί ξεκίνησε να βγαίνει στο σφυρί στις 30 Μαΐου 2018, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και με τιμή πρώτης προσφοράς 35,18 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ακολούθησε άλλη μια προσπάθεια και στις 13 Μαρτίου 2019 το τρίτο κατά σειρά σφυρί χτύπησε με την τιμή εκκίνησης μειωμένη στα 23,21 εκατ. ευρώ. Και αυτός ο πλειστηριασμός κατέληξε άγονος, όπως και όσοι ακολούθησαν.

Ο επόμενος κύκλος, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα (ως εκπρόσωπο των ομολογιούχων) άρχισε στις 18 Φεβρουαρίου και μετά στις 22 Ιουνίου 2022, με τιμή εκκίνησης στα 16.834.000 ευρώ. Και πάλι όμως οι πλειστηριασμοί οδηγήθηκαν σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών. Το ίδιο συνέβη και στον επαναληπτικό που έγινε πριν έναν χρόνο, στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 με την τιμή να έχει υποχωρήσει περαιτέρω στα 10.942.100 ευρώ.

Έτσι, τώρα δρομολογείται η νέα προσπάθεια των τραπεζών να πουλήσουν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας που ανήκε κάποτε στον Πήγασο και τον ΔΟΛ, φτάνοντας τις ένδοξες εποχές να εκτυπώνει έως και 97 εφημερίδες, με τιμή πρώτης προσφοράς την ορισθείσα δυνάμει της υπ’ αριθμ. 1073/2023 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στο ποσό των 8,4 εκατ. ευρώ.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Το συγκρότημα της Ίριδας βρίσκεται επί της οδού Αιγαίου, στο 20ό χλμ. της Λεωφόρου Λαυρίου, σε οικόπεδο 62,4 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει τις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις εφημερίδων, περιοδικών, διαφημιστικών εντύπων, βιβλίων κ.λπ., αποθήκες χάρτου, τους χώρους τεχνικής υποστήριξης και τα γραφεία της διοίκησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή του Κορωπίου στην θέση «Καρελλάς».

Η περιοχή έχει βιομηχανικό χαρακτήρα, με κτίρια μέχρι τριών ορόφων, τόσο παλιότερες κατασκευές όσο και πρόσφατες, και χρήση κατά κύριο λόγο βιομηχανική/βιοτεχνική, ενώ διαθέτει άμεση πρόσβαση στην Αττική Οδό.

Πρόκειται για αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλεως, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο έχει προέλθει από την συνένωση μικρότερων αγροτεμαχίων. Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί βιομηχανικό συγκρότημα πέντε κτιρίων που λειτουργεί ως ένα ενιαίο κτίριο και αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και σε δύο όμορα τμήματα, ενώ περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, χώρους παραγωγής, γραφεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.
Η συνολική δομημένη επιφάνεια του συγκροτήματος είναι περίπου 38.752 τ.μ., εκ των οποίων οι χώροι κύριας χρήσης καλύπτουν 25.127,36 τ.μ. και οι βοηθητικοί 13.625,46 τ.μ.

Με βάση τις εκθέσεις εκτίμησης του Ιουνίου 2021, από τις οποία προέκυψε η τιμή εκκίνησης των 16,83 εκατ. ευρώ των προηγούμενων πλειστηριασμών, τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αγοραία αξία της πλήρους κυριότητας του βιομηχανικού ακινήτου και τα 7,83 εκατ. ευρώ την αγοραία αξία του μηχανολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της επιχείρησης.

Δεδομένου ότι οι συνθήκες στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την προ διετίας κατάσταση, μένει πλέον να φανεί εάν έστω και τώρα θα εκδηλωθεί το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον…

Το «Αλκυονίς» και η αύξηση της τιμής

Σε αντίθεση με την περίπτωση της «Ίρις», το ιστορικό ξενοδοχείο «Αλκυονίς» στον Ωρωπό θα βγει για δεύτερη φορά στο σφυρί, αλλά με αυξημένη την τιμή εκκίνησης.
Συγκεκριμένα, η αρχική τιμή για τον πλειστηριασμό της 5ης Ιουλίου 2023 είχε οριστεί σε 1,35 εκατ. ευρώ. Κατόπιν προσφυγής όμως, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών λίγες μέρες πριν το σφυρί έφερε την ανατροπή αποφασίζοντας τον υπερδιπλασιασμό της τιμής πρώτης προσφοράς στα 2,8 εκατ. ευρώ.

Στην δικαστική απόφαση ελήφθησαν υπόψη η τοποθεσία του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται στην ακτογραμμή με πρόσωπο την θάλασσα και η εγγύτητα του σε σχέση με την Αθήνα, η παλαιότητα του ανεγερθέντος κτίσματος (1968), το γεγονός ότι η ασφαλιστέα αξία του ανερχόταν το 2016 στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ, καθώς και ότι η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης. Με βάση αυτά το δικαστήριο έθεσε τον πήχη της εμπορικής αξίας του στα 2,8 εκατ. ευρώ.

Το ξενοδοχείο «Αλκυονίς» το οποίο πρωτολειτούργησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αναπτύσσεται σε έκταση 4.051 τ.μ. μπροστά στην Ακτή Αμφιαρείου και είναι κατηγορίας 2 αστέρων. Στην σημερινή του κατάσταση περιλαμβάνει 86 δωμάτια, με 158 κλίνες και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, τρεις ορόφους και δώμα, συνολικής επιφάνειας 3.080,42 τ.μ.

Το υπόγειο, εμβαδού 359,22 τ.μ., περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, αποθήκες ιματισμού κτλ. Το ισόγειο με χρήση χώρου υποδοχής, αίθουσας πρωινού, τουαλέτες και 8 μονόκλινα δωμάτια, είναι συνολικού εμβαδού 871,70 τ.μ. και αντίστοιχα οι τρείς όροφοι 616,50 τ.μ. έκαστος, οι οποίοι φιλοξενούν 2 μονόκλινα, 23 δίκλινα και 1 διαμέρισμα κάθε όροφος. Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν ήταν Γ’ κατηγορίας, αλλά μετά από ανακαίνιση που έγινε το 2004, αναβαθμίστηκε σε ξενοδοχείο 2 αστέρων.

Σύμφωνα με την αυτοψία βρίσκεται σε καλή κατάσταση συντήρησης εξωτερικά, αλλά υπάρχουν μερικές φθορές σε ορισμένα σημεία του κτιρίου. Ακόμη, τα δωμάτια με πρόσοψη προς την παραλιακή οδό διαθέτουν θέα προς τη θάλασσα, ενώ ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με πράσινο και φυτεύσεις.

Διαβάστε ακόμη

Στα χέρια Σκυλακάκη το πόρισμα για τα μικρά φωτοβολταϊκά – Eισήγηση για πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στο ΔΕΔΔΗΕ

Ρεύμα: «Ηλεκτροσόκ» με αύξηση κατά 48% σε μια μέρα

Έως και 1,5 μήνα θα καθυστερήσει το πλήρες άνοιγμα στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης για τα οχήματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ