Ο Jim Chanos δεν είναι απλώς ένας από τους πιο διάσημους επενδυτές που κερδίζουν από την πτώση μετοχών στη Wall Street. Ο ελληνοαμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων υψηλού κινδύνου, γιος Έλληνα μετανάστη που διατηρούσε καθαριστήρια στο Μιλγουόκι, έγινε ευρύτερα γνωστός όταν πόνταρε στην κατάρρευση της Enron, πριν η ενεργειακή εταιρεία χρεοκοπήσει το 2002.

Αυτό το επενδυτικό του ένστικτο είναι πιθανό να αποδειχθεί χρήσιμο στη σημερινή εποχή, καθώς αρκετοί αναρωτιούνται αν η έξαρση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε μια νέα «φούσκα». Παρόλο που η Enron δραστηριοποιούταν στον ενεργειακό τομέα, επεδίωξε να εισέλθει στην αγορά διαδικτυακού εύρους ζώνης, συνδέοντας έτσι τη μοίρα της με εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως η WorldCom, που επίσης κατέρρευσε κατά την έκρηξη των dot coms στις αρχές του 2000. Πλέον, στα 67 του, ο Chanos έχει κλείσει την επενδυτική του εταιρεία, την Kynikos Associates, και την έχει μετατρέψει σε οικογενειακό γραφείο.

Σύμφωνα με το Business Insider, αξίζει να λαμβάνει κανείς υπόψη τις απόψεις του. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο παρελθόν είχε προσφέρει εθελοντικά συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ελληνικές κυβερνήσεις κατά την περίοδο της κρίσης χρέους. Ο Chanos εκφράζει προβληματισμό για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στις παραδοσιακές επιχειρηματικές πρακτικές.

«Δεν γνωρίζουμε πού θα οδηγήσει η τεχνητή νοημοσύνη. Εξελίσσεται συνεχώς. Ίσως να αντικαταστήσει εργασίες, ίσως να δημιουργήσει νέες, ή ακόμα και να εξαφανίσει ολόκληρους τομείς», σημειώνει. Όπως και άλλοι ειδικοί, παρομοιάζει την πορεία της τεχνητής νοημοσύνης με εκείνη του ίντερνετ. «Το ίντερνετ ήταν μια εξαιρετική καινοτομία – μετέτρεψε τα αναλογικά μέσα σε ψηφιακά, διευκολύνοντας τη μετάδοση και αποθήκευση χωρίς κόστος. Δημιούργησε νέες αγορές, αλλά ταυτόχρονα κατέστρεψε παλιές, όπως έγινε με την Eastman Kodak. Το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και με την τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει.

Ο Chanos υπενθυμίζει ότι, παρά την τεχνολογική επανάσταση του ίντερνετ, η συνολική οικονομική μεγέθυνση δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα. «Αν εξετάσουμε το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ για την περίοδο 1987-1997, δηλαδή πριν από την εμφάνιση του Netscape, και το συγκρίνουμε με την περίοδο 1997-2007, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε, αλλά όχι η οικονομική ανάπτυξη, κυρίως λόγω χαμηλότερης δημογραφικής αύξησης. Η αναμενόμενη ώθηση δεν ήρθε ποτέ. Είναι ερώτημα αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαφοροποιηθεί».

Η πιθανότητα φούσκας στην τεχνητή νοημοσύνη

Σε σχέση με την ενδεχόμενη υπερτίμηση της τεχνητής νοημοσύνης, ο Chanos τονίζει τις τεράστιες επενδύσεις που γίνονται. «Αρχίζω να ανησυχώ για τις υπέρογκες επενδύσεις σε υποδομές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη – όπως data centers και ημιαγωγοί. Αν αναρωτηθεί κανείς ποιο είναι το πραγματικό όφελος, μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρό ζήτημα», δηλώνει. «Σε ένα με δύο χρόνια, αρκετές μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα αξιοποιήσουν οικονομικά την τεχνητή νοημοσύνη και αν οι επενδύσεις τους είναι βιώσιμες, ειδικά όταν τα τσιπ απαξιώνονται γρήγορα», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Στο «συρτάρι» οι μειώσεις αντικειμενικών σε 12 δήμους

Η βίλα των 500 εκατ. ευρώ: Στην αγορά η Villa Certosa του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τα πάρτι «bunga bunga» (pics)

Πρώην σύζυγοι και συνεταίροι «καρφώνουν» χιλιάδες πλούσιους στην εφορία – Σαφάρι ελέγχων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα