Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν το ενδιαφέρον τους για την Cyta Eλλάδος, στο πλαίσιο της διαδικασίας που προκηρύχθηκε χθές από τη μητρική εταιρεία στην Κύπρο με σκοπό την πώληση ή συγχώνευση με άλλη εταιρεία.

Όπως επισημαίνεται στην πρόσκληση, οι ενδιαφερόμενοι για τη Cyta Ελλάδας δύναται να προτείνουν την πλήρη ή μερική εξαγορά της ή τη συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών με αποτίμηση της αξίας και των δύο πλευρών -της Cyta και του προτείνοντος. Στόχος της Cyta Kύπρου είναι οι διαδικασίες να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσλειτουργίες, ακριβώς λόγω της διαδικασίας πώλησης κατά την οποία θα βρίσκεται η θυγατρική της στην Ελλάδα, ενώ τους ιθύνοντες της μητρικής φαίνεται να απασχολούν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο εν όψει των προεδρικών εκλογών το επόμενο έτος με το σκεπτικό ότι η Cyta είναι ο κύριος τηλεπικοινωνιακός φορέας στη χώρα και οι διαδικασίες μπορεί να καθυστερήσουν για πολιτικούς λόγους.

Επί του διαδικαστικού, μετά την υποβολή των προτάσεων στις 27 του μήνα θα γίνει αξιολόγηση τους ώστε να καταρτιστεί η short list για την… τελική ευθεία της διαδικασίας, που θα περιλαμβάνει υπογραφή Συμβάσεων Εμπιστευτικότητας, ενδελεχή έλεγχο από τις εταιρείες κ.λπ. Κατόπιν θα γνωστοποιηθούν οι όροι για την τελική φάση του διαγωνισμού και θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τη Cyta Hellas.

Όσον αφορά τώρα τους ενδιαφερόμενους για τη Cyta Ελλάδος, με μία «δεξαμενή» 300.000 συνδρομητών, ως πιο πιθανοί προβάλλουν η Wind και η Vodafone, με τον ΟΤΕ να μένει πιο πίσω δεδομένου του μεγάλου μεριδίου στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, με δεδομένο το μικρότερο μέγεθος της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς τα τελευταία χρόνια που οδηγεί σε μεγαλύτερη «συγκέντρωση», αλλά και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον φαίνεται πιο δύσκολη η έλευση τρίτου επενδυτή που θα διεκδικήσει τη θυγατρική του κυπριακού ομίλου.

Σύμφωνα με τα μεγέθη του 2016, η Cyta Hellas εμφάνισε μειωμένο τζίρο στα 91 εκατ. ευρώ (από 108 εκατ. ευρώ το 2015) και ζημιές προ φόρων  ύψους 19 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ στην περασμένη χρήση. Οι συσσωρευμένες ζημίες της Cyta Hellas έχουν φθάσει πλέον τα 165 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ούτε μια κερδοφόρα  κερδοφόρα χρήση από το 2007, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Η Cyta προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2008, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επένδυση της μητρικής στην Κύπρο, η οποία έχει «ρίξει» στην Ελλάδα πάνω από 160 εκατ. ευρώ.

Ξεκινώντας από τα νησιά του Αιγαίου ο κρατικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Κύπρου έχτιζε με σταθερά βήματα το δίκτυο οπτικών ινών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το δίκτυο οπτικών ινών της Cyta στην Ελλάδα φέρεται να ξεπερνάει τα 1.200 χιλιόμετρα και οι συνδρομητές της, στον ελλαδικό χώρο, να βρίσκονται στα επίπεδα των 300 χιλιάδων  στοιχείο που την κατατάσει στην πέμπτη θέση πίσω από Cosmote, Vodafone, Forthnet και Wind. Επίσης διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που ξεπερνά τα 5.500 χιλιόμετρα που εκτείνεται από την Κρήτη ως τα Βαλκάνια, έχει 26 καταστήματα στην Ελλάδα, απασχολεί 750 εργαζόμενους ενώ έχει και περίπου 500 συνεργάτες (καταστήματα λιανικής κ.λπ.).

Σύμβουλοι της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου για την πώληση της Cyta Hellas είναι οι PwC, Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία και Γεωργιάδης & Πελίδης ΔΕΠΕ.