Το τέλος του Καρόλου Φιξ, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών έπειτα από τραυματισμό στα πλευρά του, φαντάζει τραγικός επίλογος για τον πατριάρχη της πρώτης οικονομικής «δυναστείας» της χώρας. Μίας «δυναστείας» βέβαια που από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 έχασε τη γη κάτω απ’ τα πόδια βάζοντας λουκέτο στην ιστορική ζυθοποιία και πήρε το δρόμο της «ξενιτιάς» στην Ελβετία.

Αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε ο Κάρολος Φιξ, ο οποίος μέχρι το τέλος επέρριπτε  ευθύνες στην τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου για μεθοδεύσεις που δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του πλάνου που  θα έσωζε τη  Ζυθοποιία που ήδη αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα χάνοντας διαρκώς μερίδια στην αγορά έναντι του ανταγωνισμού εντάσσοντας  την τελικά στον Οργανισμό Ανασυγκροτήσεως Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) που ουσιαστικά εκκαθάριζε τις προβληματικές επιχειρήσεις.  Δημοσίως πάντως φρόντιζε να ευχαριστεί τον Ανδρέα Παπανδρέου «που μου άνοιξε τα μάτια και είδα πόσο πιο ενδιαφέρον είναι να κάνεις δουλειές εκτός Ελλάδος».

Ο ίδιος όπως έλεγε έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του τότε, αλλά κατάφερε να την ξαναφτιάξει μέσα από επενδύσεις που έκανε με τα χρήματα της οικογενειακής περιουσίας. Κάπως έτσι ξεκίνησε και τη διαχείριση του λεγόμενου family office το οποίο εξελίχθηκε στη Fix Asset Management. Η τελευταία εκτός των χρημάτων της οικογένειας Φιξ διαχειριζόταν επίσης και Κεφάλαια ονομάτων γνωστών επιχειρηματιών και οικογενειών της Ελλάδας που κατά βάση συνδέονταν φιλικά με τον Κάρολο Φιξ.

Οι αποδόσεις ήταν καλές έως ότου ξέσπασε το σκάνδαλο του Μπέρναρντ Μέιντοφ, του ανθρώπου που έστησε τη μεγαλύτερη πυραμίδα παγκοσμίως και η οποία «έσκαγε» υπό το βάρος της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης πριν από 11 χρόνια περίπου. Η ζημιά υπολογίστηκε στα 17,5 δισ δολ. (ή 64,8 δισ αν συμπεριληφθούν και τα πλασματικά κέρδη που εμφάνιζε)  και ο Κάρολος Φιξ  βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα καθώς είχε εμπιστευτεί 400 εκατ. ευρώ από τα Κεφάλαια της Fix Asset Management στην εταιρεία του μέχρι τότε «αξιοσέβαστου» στη Wall Street Μέιντοφ.

 

 

Έντεκα χρόνια μετά και ο ειδικός εκκαθαριστής της επενδυτικής εταιρείας του Μέιντοφ έχει καταφέρει να ανακτήσει περίπου το 70% με 75% της ζημιάς αποδίδοντας την στους πελάτες. Απ’ αυτά άγνωστο πόσα έλαβε τελικά η Fix Asset Management αν και υπήρχαν πληροφορίες μέσα απ’ την οικογένεια που έλεγαν ότι πλέον δεν υπήρχε ζημιά.