Η οικογένεια Κίκιζα μέσω της βιομηχανίας ζυμαρικών «Μέλισσα Κίκιζας» και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μέσω του fund Deca Investments κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της ΜΙΝΕΡΒΑ η οποία είχε τεθεί προς πώληση το τελευταίο διάστημα απ’ τον όμιλο PZ Cussons (ή Paterson Zochonis) .

Χθες έληξε η σχετική προθεσμία και της ολιγοήμερης παράτασης που είχε θέσει η KPMG που διενεργεί και την διαγωνιστική διαδικασία.

Οι πληροφορίες ότι ο Βασίλης Κάτσος, που αρχικά εμφανιζόταν επίσης ως ενδιαφερόμενος επενδυτής μέσω της VNK Capital, θα κάνει πίσω, επιβεβαιώθηκαν.

Πλέον θα γίνει η αξιολόγηση των δύο προσφορών προκειμένου να προχωρήσει η πώληση της παλαιότερης ελαιουργίας της χώρας, η οποία από το 1977 βρίσκεται υπό την ιδιοκτησιακή «ομπρέλα» του ομίλου Zochonis.

Η εταιρεία δεν είναι προβληματική, δεν έχει ζημίες, αλλά ούτε και μεγάλα κέρδη. Ωστόσο φέρεται να μην ενδιαφέρει πλέον τον όμιλο, ο οποίος έχει ως πυρήνα των δραστηριοτήτων του τα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς και άλλες κατηγορίες προϊόντων που ανήκουν στην ομάδα των μη τροφίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης του τιμήματος που είχε θέσει ο όμιλος για τη ΜΙΝΕΡΒΑ είναι τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 10 φορές τα EBITDA της τελευταίας χρήσης (1/7/2017-30/6/2018).

Σημειώνεται, πάντως, ότι η χρήση 1/6/2017 – 31/5/2018 αποτέλεσε τη δυσκολότερη των τελευταίων ετών για την ελαιουργική εταιρεία, που έχει επεκτείνει τα τελευταία χρόνια τις δραστηριότητές της στην παραγωγή φέτας και ξιδιού (ΤΟΠ). Στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική έκθεση η διοίκηση της ΜΙΝΕΡΒΑ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η εταιρεία προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά τις έντονες ανακατατάξεις στο λιανεμπόριο που δεν την άφησαν αλώβητη, με αποτέλεσμα να εμφανίζει τη φετινή χρήση αρνητικά αποτελέσματα». Στην εν λόγω χρήση τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε μόλις 343.400 ευρώ έναντι κερδών 2.310.093 ευρώ στη χρήση 1/6/2016 – 31/5/2017, ενώ ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε σε 55,64 εκατ. ευρώ από 64,02 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 12% του συνολικού τζίρου και το καθαρό περιθώριο κέρδους προ φόρων στο 0,6%.

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη ΜΙΝΕΡΒΑ θα ανακατέψει και πάλι την «τράπουλα» στην αγορά καθώς ο νέος ιδιοκτήτης με «άρμα» τα ισχυρά μπραντς της εταιρείας θα επιδοθεί σε αγώνα διεκδίκησης μεριδίων.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής: ένα στο Σχηματάρι του νομού Βοιωτίας, ένα στο Επισκοπικό του νομού Ιωαννίνων για την παραγωγή φέτας και ένα στην Ανδραβίδα του νομού Ηλείας, το οποίο λειτουργεί ως σταθμός συλλογής γάλακτος. Η παραγωγική μονάδα που είχε η εταιρεία στον Πειραιά για την παραγωγή ξυδιού (την απέκτησε το 2014 μετά την εξαγορά του ξυδιού ΤΟΠ), μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι και το παλιό εργοστάσιο διατέθηκε προς πώληση. Εκτός από αυτή την επένδυση, η ΜΙΝΕΡΒΑ εντός του 2018 ολοκλήρωσε ένα πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της παραγωγικής διαδικασίας στη γραμμή τυροκομικών της μονάδας των Ιωαννίνων και του σταθμού γάλακτος της Ανδραβίδας.

Η ιστορία της ΜΙΝΕΡΒΑ ξεκινάει το 1897 όταν ιδρύεται η εταιρεία «Καρακώστας – Γιαννάκος» με αντικείμενο τις εισαγωγές και εξαγωγές εδωδίμων και αποικιακών. Το 1933 υιοθετεί για πρώτη φορά στη μέχρι τώρα διαδρομή της τον διακριτικό τίτλο «Εταιρεία Ελαίων Μινέρβα». Το 1977 στην εταιρεία εισέρχεται και αποκτά τον έλεγχο ο ξένος όμιλος PZ Cussons και ένα χρόνο μετά μετονομάζεται σε «Μινέρβα Ανώνυμος Εταιρεία Ελαιουργικών Επιχειρήσεων». Στις 31 Μαϊου 2018 η εταιρεία απασχολούσε 193 άτομα.