Στα Ιωάννινα, όπου η ζωή συναντά τον μύθο, το ασήμι αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ντόπιας καλλιτεχνίας, αλλά και συνδετικό στοιχείο του παρόντος με το παρελθόν.

Είναι μια πόλη συνώνυμο της δημιουργίας, με ανθρώπους δυναμικούς και δραστήριους, οι οποίοι, κάνοντας την τέχνη τους γνωστή σε όλο τον κόσμο, τη μετατρέπουν κι αυτήν σε διεθνές σημείο αναφοράς.

Στο πέρασμα των χρόνων τα Ιωάννινα διατηρούν την αναγνωρισιμότητά τους, προσελκύοντας το σταθερό ενδιαφέρον των εμπόρων καθώς η αγορά ασημένιων αντικειμένων παραμένει αυτό που σήμερα λέμε «trend»: κάθε αριστοκρατικό σπίτι διαθέτει ασημένια διακοσμητικά, καθώς και συλλογή από μαχαιροπίρουνα. Το ασήμι δείχνει να έχει αποκτήσει θεμελιώδη παρουσία στην καθημερινότητα των ευκατάστατων πολιτών.

Πότε όμως ξεκίνησαν να δουλεύουν το ασήμι στην περιοχή; Τι αναφορές μπορούμε να εντοπίσουμε;

Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, το ασήμι αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων ήδη από την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Επιπλέον, υπάρχουν έγγραφα από το 1430 τα οποία μαρτυρούν την άνθηση του κλάδου της ασημουργίας. Στη συνέχεια παρατηρούμε σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ κατά τον 18ο και 19ο αιώνα πολλαπλασιάζονται οι τεχνίτες.

Ήταν τότε που τα Ιωάννινα αναδείχθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά, πνευματικά μα και καλλιτεχνικά κέντρα όλων των Βαλκανίων. Έτσι, τα γιαννιώτικα ασημικά εντοπίζονται σε σημαντικές πόλεις της εποχής όπως το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, η Βιέννη –φτάνοντας ακόμα και στη Μόσχα ή στην Αγία Πετρούπολη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr