Σε νέο πλειστηριασμό οδηγείται στις 25 Απριλίου το ακίνητο της βιομηχανίας μπαχαρικών Λίρα στην Παλλήνη, μετά τον πρώτο που διενεργήθηκε στις 13 Μαρτίου και ήταν άγονος ελλείψει πλειοδοτών.

Ειδικότερα, το μεγάλο ακίνητο της «Λίρα» βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή της Παλλήνης, προς το Πικέρμι, στη θέση «Κάτω Χαρβάτι», στο 17ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος.

Επισπεύδουσα είναι η Παγκρήτια Τράπεζα, που προχώρησε σε κατάσχεση για 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, ποσό που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς παραμένει στα 7.333.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 7.010 τ.μ. εντός του οποίου αγροτεμαχίου υπάρχουν διαμορφώσεις όπως ασφαλτοστρώσεις , στέγαστρα, θυρωρείο και λοιπά βοηθητικά κτίρια και είναι περιφραγμένο περιμετρικά με τοιχία από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Το συγκρότημα χτίστηκε βάσει οικοδομικής άδειας του 1976 που αφορούσε ανέγερση νέου ισογείου εργοστασίου μετά διωρόφου κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας 3.100,64τ.μ. (2.394,40 τ.μ. εργοστάσιο και 706,24 τ.μ. γραφεία) καθώς και δεύτερης οικοδομικής άδειας του ίδιου έτους για την προσθήκη Α΄ και Β΄ ορόφων, τμήματος υπογείου και δώματος συνολικής επιφάνειας 5,628,12τ.μ.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι καθ΄ υπέρβαση των οικοδομικών αδειών έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα τμήματα κατ’ επέκταση των ορόφων, του ισογείου και του δώματος, καθώς και λοιποί βοηθητικοί χώροι στον περιβάλλοντα χώρο του αγροτεμαχίου.

Οι χώροι του ακινήτου

Σε παλαιότερη τεχνική μελέτη αναφέρονται οι εξής επιφάνειες των ορόφων:

α) Υπόγειο συνολικής επιφάνειας 182 τ.μ.,

β) Ισόγειο συνολικής επιφάνειας 2.508 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.943 τ.μ. αφορούν χώρους που είναι μισθωμένοι στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τα υπόλοιπα 565 τ.μ. αποτελούν χώρους συσκευαστηρίου,

γ) Α’ όροφος συνολικής επιφάνειας 2793τ.μ. εκ των οποίων τα 2,617 τ.μ. αφορούν χώρους που είναι μισθωμένοι στην Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τα υπόλοιπα 76 τ.μ. χώρους συσκευαστηρίου,

δ) Β΄ όροφος συνολικής επιφάνειας 2467τ.μ. που αφορούν χώρους μισθωμένους στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και

ε) δώμα συνολικής επιφάνειας 1995,53 τ.μ

Έτσι, η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 9.945,53 τ.μ., με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν μισθωμένους χώρους γραφείων στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.

Κατά την έκθεση εκτίμησης, ο υπολογισμός της αγοραίας αξίας του ακινήτου στα 7,33 εκατ. ευρώ έγινε με την παραδοχή ότι οι επιφάνειες εκτός αδείας και τίτλου είναι τακτοποιημένες. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το μη σαφή διαχωρισμό των οριζοντίων ιδιοκτησιών, καθώς και την ύπαρξη σημαντικών επεκτάσεων εκτός των οικοδομικών αδειών, το ακίνητο εκτιμάται στο σύνολο του, ως μία ενιαία αυτοτελής ιδιοκτησία.

Η ιστορία και η παρέμβαση της Φ. Λυραράκη

Η αποκάλυψη της περιπέτειας των πλειστηριασμών για τη «Λίρα» που μετρά 65 χρόνια παρουσίας στην αγορά έγινε από το newmoney στις 8 Νοεμβρίου 2023, όπου και αναφερόταν η ιστορική διαδρομή της εταιρείας.

Γεγονός που προκάλεσε την ενδιαφέρουσα παρέμβαση της κας Φωτεινής Λυραράκη, μέλους της οικογένειας και συγκεκριμένα κόρης των ιδρυτών και αδελφής του επικεφαλής της Ιωάννη Λυραράκη, η οποία έζησε από κοντά το ξεκίνημα και ένα μεγάλο μέρος αυτής της πορείας.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει προς το newmoney η κα Λυραράκη, η οποία διαμένει από ετών στις ΗΠΑ, «ήταν οι γονείς μου που αρχικά με σκληρή εργασία, αφoσίωση, προσήλωση, επιμονή και όραμα άρχισαν από την κουζίνα του σπιτιού μας την οικοτεχνία η οποία εξελίχθηκε στην πράγματι με μακρά ιστορική διαδρομή εταιρεία πού τα προϊόντα της όπως σωστά αναφέρετε έχουν περάσει από κάθε Ελληνικό σπίτι».

Όπως τονίζει περαιτέρω «κατέχω την όλη ιστορία και όλα τα γεγονότα με λεπτομέρειες διότι ήμουν εγώ το μόνο παιδί της οικογενείας τότε που έμενε ακόμη με τους γονείς μου στο σπίτι. Ήμουν εκεί να δω τον αγώνα των γονιών μου δουλεύοντας ακούραστα ως αργά το βράδυ, η μαμά να συσκευάζει τα σακουλάκια ως ήταν σύνηθες τότε, και ο μπαμπάς να πηγαίνει με τα πόδια αρχικά στα μικρά σούπερ μάρκετ της περιοχής κουβαλώντας μια βαριά τσάντα με τα διάφορα μπαχαρικά να τα πουλήσει και να δημιουργήσει πελατεία».

Κατά την ίδια «ήταν οι γονείς μου που επένδυσαν τα χρήματα τους για να κάνουν την αρχή» και «όλα αυτά ελάμβαναν χώρα όταν ο Ιωάννης Λυραράκης υπηρετούσε την θητεία του στο στρατό. Όταν τελείωσε την θητεία του δούλεψε πολύ και εκείνος στις πωλήσεις μαζί πάντα με τον πατέρα μας».

Η κα Λυραράκη τονίζει ότι «η σκληρή δουλειά όλων έφερε επιτυχή αποτελέσματα», αμφισβητώντας, κατά κάποιο τρόπο, την εντύπωση ότι ο αδελφός της κ. Ιωάννης Λυραράκης ήταν εκείνος που άρχισε την εταιρεία.

Αφήνει, όμως, μεταξύ άλλων και αιχμές κάνοντας λόγο για λανθασμένες κινήσεις όσων κατείχαν κύριες θέσεις και αξιώματα οι οποίες «κατέστρεψαν μία ιστορική και ακμάζουσα εταιρεία που οι γονείς μου δούλεψαν σκληρά να δημιουργήσουν».

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει προς το newmoney η κα Φωτεινή Λυραράκη, ολοκλήρωσε πρόσφατα τη βιογραφία της που θα εκδοθεί σε λίγους μήνες από την Αmazon στα Αγγλικά και ότι ένα μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο ακριβώς στην πορεία της Λίρα.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1959 από το σπίτι της οικογένειας Λυραράκη στην Κυψέλη.

Το 1965 αγοράστηκαν οι πρώτες μηχανές συσκευασίας και η μικρή οικοτεχνία εξελίχθηκε σε βιοτεχνία. Μάλιστα ήταν η πρώτη βιοτεχνία μπαχαρικών που φρόντισε τα προϊόντα της να συσκευάζονται χωρίς να τ’ αγγίζει ανθρώπινο χέρι.

Με την πάροδο του χρόνου, ο κόσμος αγκάλιασε τη «Λίρα» με τα προϊόντα της, όπως το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, η κανέλα, αλλά και ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, ο άνηθος ,να γίνονται δημοφιλείς και πολύτιμοι «σύμμαχοι» κάθε νοικοκυράς.

Τον Νοέμβριο του 1977 η εταιρεία εγκαινίασε ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο 9.000 τ.μ. στην Παλλήνη Αττικής. Με το νέο εργοστάσιο, εκτός της επιλογής, επεξεργασίας, και συσκευασίας μπαχαρικών και βοτάνων, επέκτεινε τις δραστηριότητες της και στις συσκευασίες για λογαριασμό τρίτων (φασόν).

Το 2006 η «Λίρα» γίνεται, σύμφωνα με το «βιογραφικό» της, η πρώτη ελληνική εταιρεία μπαχαρικών που επενδύει στην εγκατάσταση εξελιγμένων βιομηχανικών μηχανημάτων αποστείρωσης προϊόντων διατροφής.

Όλα τα τελευταία χρόνια πάντως και υπό το βάρος των συνεπειών των διαδοχικών κρίσεων, οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας κινήθηκαν στα επίπεδα των 530.000-680.000 ευρώ, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι συνήθως ζημιογόνο.

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2022, ο τζίρος ήταν στις 464.399,58 ευρώ έναντι 521.773 ευρώ το 2021 με το τελικό αποτέλεσμα κέρδη 145.491,03 ευρώ έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Διαβάστε ακόμη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ