Του Δημήτρη Παφίλα

Επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα για να δει νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και τώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί στον Καναδά (Πανεπιστήμιο Οντάριο) τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα egg της Eurobank, οι οποίοι θα μάθουν από επιχειρηματίες τι χρειάζεται η αγορά και πώς θα καλύψουν κάποιο κενό με την ιδέα τους.

Η κοσμήτορας του Chang School of Continuing Education του καναδικού Πανεπιστημίου Ryerson και πρώην υπουργός Μετανάστευσης του Οντάριο, Μαρί Mπουντρογιάννη, σε συνέντευξή της στο «business stories» εξηγεί πώς οι νέοι επιχειρηματίες θα διασφαλίσουν ότι η εξειδίκευσή τους είναι ανταγωνιστική διεθνώς. Η κυρία Μπουντρογιάννη, στην οποία πρόσφατα προτάθηκε υπουργείο από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, υπογραμμίζει ότι η έρευνά της έχει καταδείξει ότι η διεθνής συνεργασία στο τέλος αποβαίνει επωφελής για όλους επειδή φέρνει καινοτομία. Ούσα η ίδια απόγονος μεταναστών με καταγωγή από την Κρήτη, μεταφέρει την εμπειρία της για το πώς ο Καναδάς επωφελείται απο τη μετανάστευση.

– Γεννηθήκατε από Ελληνες γονείς μετανάστες στον Καναδά. Υστερα από χρόνια με τις προσπάθειές σας πετύχατε το Πανεπιστήμιο Ryerson να υποστηρίζει επιχειρηματίες μετανάστες με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Γιατί πιστεύετε ότι αυτοί οι τομείς είναι κρίσιμοι για κατεστραμμένες οικονομίες όπως αυτή της Ελλάδας;

Εμαθα την υψηλή αξία της επιχειρηματικότητας παρά πολύ νωρίς. Οταν οι γονείς μου έφτασαν στον Καναδά αποφάσισαν ότι η μητέρα μου θα επιλέξει αντικείμενο σπουδών που έχει σχέση με την εκπαίδευση παιδιών μικρής ηλικίας ώστε να ανοίξει ένα εγκεκριμένο ημερήσιο κέντρο φροντίδας. Μέσα απο την εργασία με τη μητέρα μου στο κέντρο -μετά το σχολείο και στις διακοπές- πρωτοείδα το μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων και τις προοπτικές που φέρνουν οι μετανάστες στην οικονομία. Με την ανακοίνωση απο την καγκελάριο Μέρκελ για τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα θα δούμε πολλούς μετανάστες να επιστρέφουν εδώ (σ.σ.: στην Ελλάδα). Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να κάνει βήματα προκειμένου να εξαλειφθούν τα εμπόδια γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Σε συνεργασία με το καναδικό υπουργείο Εσωτερικών και Μετανάστευσης, το Πανεπιστήμιο Ryerson ανέπτυξε προγράμματα γεφύρωσης που θα βοηθήσουν διεθνώς εκπαιδευμένους επαγγελματίες (ΙPEs) να κερδίσουν αναγνώριση για την εμπειρία τους και πιστοποιητικά ώστε να μετεξελιχθούν σε σημαντικούς εργαζομένους στον Καναδά. Αυτοί οι τύποι των προγραμμάτων αξιολογούν με ακρίβεια τις δεξιότητες των επαγγελματιών (IPEs) και τους παρέχουν την εκπαίδευση και εμπειρία που χρειάζονται ώστε να πετύχουν στο καναδικό περιβάλλον εργασίας. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να επενδύσει σ’ αυτά προγράμματα γεφύρωσης.

– Η Ελλάδα μετρά 8 χρόνια επίπονης δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς αποτελέσματα από μια νέα γενιά επιχειρηματιών χωρίς τραπεζικό δανεισμό και με φόρους ύψους 70%; Πώς η συμμαχία μεταξύ Ryerson και Eurobank μπορεί να φέρει αλλαγές σ’ αυτό το περιβάλλον;

Κατά τη γνώμη μου, διεθνείς συνεργασίες όπως αυτή μεταξύ της Eurobank και του Πανεπιστημίου Ryerson διαθέτουν μεγάλη δυναμική και μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Οι ομάδες στο πρόγραμμα egg της Eurobank θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύσουν στο Τορόντο και να μάθουν από επιχειρηματίες στο DMZ, το οποίο είναι το υψηλότερα αξιολογημένο φυτώριο επιχειρήσεων στον κόσμο. Εχοντας επιταχύνει 336 start-ups, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους 474 εκατ. δολαρίων και δημιουργώντας 3.246 θέσεις εργασίας, το DMZ είναι μια εξαιρετική εφαρμογή για συνεργασία με το πρόγραμμα egg της Eurobank. H συμφωνία προσφέρει στους επιχειρηματίες του egg την ευκαιρία να μεταφέρουν μέρος από τη διεθνή γνώση του DMZ και να την εξειδικεύσουν στις δικές τους εταιρείες. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα εκπαιδευτικό συστατικό με το οποίο το Ryerson Raymond School συνεχιζόμενης εκπαίδευσης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για επαγγελματίες και επιχειρηματίες να διασφαλίσουν ότι η εξειδίκευσή τους είναι ταυτόχρονα σχετική και ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά. Το Chang School είναι υπερήφανο που μπορεί να προσφέρει πιστοποιημένα προγράμματα e-learning, συμπεριλαμβάνοντας επιχειρηματικότητα και μικρές επιχειρήσεις, οικονομικά και management συγκέντρωσης κεφαλαίων.

– Ο Καναδάς διαθέτει ιστορικό ρεκόρ συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών και πανεπιστημίων (χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, εκπαίδευση κ.τ.λ.). Ως πρώην υπουργός του Οντάριο, ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσατε να δώσετε στους Ελληνες πολιτικούς;

Οι στρατηγικές συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές για την οικονομική και πολιτικοκοινωνική ευημερία μιας χώρας. Ενώ έκανα την έρευνά μου με τίτλο «Συνεργασία για ευημερία», διαπίστωσα ότι η συνεργασία μεταξύ κρατών υποστηρίζει τις διεθνείς σχέσεις, οι οποίες γυρνούν σε δημιουργική καινοτομία που ωφελεί τους πάντες. Πιστεύω ότι οι πολιτικοί πρέπει να δώσουν έμφαση στην επιχειρηματική εκπαίδευση και τις πρωτοβουλίες εκπαίδευσης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ανακοίνωσε τον Ιούνιο στην ευρωπαϊκή σύνοδο ότι μέρος της νέας κυβερνητικής στρατηγικής για την ανάπτυξη δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα. Η μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε πρόσφατα για το καθεστώς αδειών καταργεί ένα μεγάλο εμπόδιο για τους επιχειρηματίες προκειμένου να ξεκινήσουν μια εταιρεία στην Ελλάδα. Οπως και να ’χει, οι επιχειρηματίες χρειάζεται να μάθουν πώς ξεκινάς μια επιχείρηση.

Οι βιωματικές ευκαιρίες μάθησης μπορούν να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να κερδίσουν εμπειρία εργασίας ώστε να ανταποκριθούν σε πραγματικές παγκόσμιες προκλήσεις και την ίδια ώρα να αναπτύξουν ειδικές δεξιότητες. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες στο Σχολείο Βιωματικής Μάθησης και Ανταλλαγής (EXL) έχουν την ευκαιρία να εστιάσουν την εκπαίδευσή τους σε ενότητες που υπηρετούν τις ειδικές ανάγκες της μικρής επιχείρησής τους. Οι νέοι επιχειρηματίες μπορούν να μάθουν πολλά από επιτυχημένους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες εταιρειών που ήρθαν πριν από αυτούς. Επιπλέον, το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει αυτούς τους ανθρώπους με εξαιρετική διορατικότητα αναφορικά με τις ανάγκες της αγοράς και τρόπους ώστε οι επιχειρηματικές τους ιδέες να καλύψουν ένα κενό.

– Ως κοσμήτορας του Chang School στο Πανεπιστήμιο Ryerson έχετε συνεργαστεί με επενδυτές όπως ο Πρεμ Γουάτσα (βασικός μέτοχος της Eurobank). Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αποκτά συχνά αρνητική χροιά. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η νοοτροπία;

Χάρηκα πολύ όταν έμαθα για την κυβερνητική υποστήριξη στο EquiFund Athens, το οποίο αναμφισβήτητα θα ενισχύσει σημαντικά την καινοτομία. Στις 19 Ιουνίου ο διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook Πίτερ Φανκχάουζερ ανακοίνωσε ότι η αγγλική τουριστική εταιρεία θα επενδύσει 150 εκατ. ευρώ για λειτουργικά έξοδα και επενδύσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη του 2018. Αυτά τα παραδείγματα είναι θετικά νέα και βοηθούν στο να αποκατασταθεί η διεθνής εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Μπορώ να σας πω ότι ακούγονται διεθνώς αυτές οι συναρπαστικές ανακοινώσεις. Το 70% των Ελλήνων πιστεύει ότι είναι ικανό να ξεκινήσει μια επιχείρηση, αναφέροντας το υψηλό επίπεδο αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στη χώρα (σύμφωνα με την έκθεση Global Εntrepreneurship Monitor 2016). Aυτό είναι μια καθαρή ένδειξη ότι με τη σωστή υποστήριξη και πόρους υπάρχει δυναμική για μεγάλα καινοτόμα μοντέλα, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.