Αν και βρίσκονται στη δημοφιλή Μύκονο, τα συγκεκριμένα ακίνητα έχουν συμπληρώσει αρκετό καιρό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών.
Ο λόγος για τις ημιτελείς βίλες στην περιοχή Πλυντρί, που βγαίνουν και ξαναβγαίνουν στο σφυρί χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Το τελευταίο χτύπησε στις 10 Δεκεμβρίου 2025, και μάλιστα αφού προηγήθηκε ανακοπή που έφερε ανατροπή στην τιμή προς τα…πάνω, καθώς έγινε εν μέρει δεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου.
Οι ημιτελείς βίλες και η περιοχή
Ειδικότερα, πρόκειται για ημιτελείς κατοικίες στην περιοχή «Πλυντρί» ή «Πλάκα Κούνδουρου» ή «Κουφώκι», του Δήμου Μυκόνου, που έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί με επισπεύδουσα την Intrum.
Σύμφωνα με την έκθεση, η εν λόγω περιοχή είναι αραιοδομημένη, με πολλά κενά γήπεδα, μέτρια ρυμοτομία, και παρατηρείται κυρίως οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, με κατοικίες και τουριστικά καταλύματα μέτριας και καλής ποιότητας κατασκευής.
Σημειώνεται ότι ο πλειστηριασμός αφορά στο 55% εξ αδιαιρέτου επί των αγροτεμαχίων μετά του επ’ αυτού ανεγερθησομένων κατοικιών.
Το οικόπεδο στο οποίο χωροθετείται το πρώτο συγκρότημα, βρίσκεται εκτός του σχεδίου πόλεως και έχει επιφάνεια 4.110 τ.μ. κατά τον τίτλο ιδιοκτησίας και 4.000 τ.μ. κατά το Κτηματολόγιο.
Θα περιλαμβάνει την κατοικία ΜΙ, η οποία θα αποτελείται από το υπόγειο (αποθήκη και δεξαμενή), το ισόγειο (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, κοιτώνα, λουτρά και διάδρομο) και τον όροφο (καθιστικό, κουζίνα κοιτώνα και λουτρό), και την κατοικία ΜΙΙ, η οποία θα αποτελείται από το υπόγειο (αποθήκη και δεξαμενή), το ισόγειο (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, κοιτώνα, λουτρά και διάδρομο) και το γκαράζ.
Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, η ολική επιφάνεια ορόφων υπολογίζεται στα 194.67 τ.μ. και κατά τα αρχιτεκτονικό σχέδια θα περιλαμβάνει δύο κατοικίες, ήτοι:
-Κατοικία 2Α με υπόγειο επιφάνειας 107 τ.μ. με χρήση κατοικίας και 30 τ.μ. με αποθηκευτική χρήση, ισόγειο επιφάνειας 95 τ.μ. με χρήση κατοικίας, και όροφο επιφάνειας 56 τ.μ. με χρήση κατοικίας.
–Κατοικία 3Α με υπόγειο 153 τ.μ. με χρήση κατοικίας, και ισόγειο επιφάνειας 120 τ.μ. με χρήση κατοικίας.
Στον περιβάλλοντα χώρο έχουν κατασκευαστεί δύο κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), μία για κάθε κατοικία.
Κατά την αυτοψία παρατηρήθηκε ότι εντός του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου, χωροθετούνται δύο κατοικίες με πισίνα, ενώ το ακίνητο έχει πρόσβαση από δρόμο ο οποίος οδηγεί στην παραλία “Super Paradise”.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, εκτιμάται ότι κατά τη συνήθη πρακτική στις περιπτώσεις σύγχρονων ιδιωτικών κατοικιών στην περιοχή της Μυκόνου, έχει πραγματοποιηθεί αλλαγή χρήσης χώρων στάθμευσης ισογείου σε χώρους κύριας χρήσης κατοικίας, καθώς και βοηθητικών χώρων υπογείου σε χώρους κατοικίας. Επίσης, είναι πιθανό με βάση την εξωτερική εικόνα του ακινήτου να έχει επεκταθεi η στάθμη του υπογείου εκτός νομίμου περιγράμματος καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας.
Πάντως, οι κατοικίες είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Η αυξομείωση της τιμής
Με βάση την προσβληθείσα κατασχετήρια έκθεση, η συνολική αγοραία αξία τους (100%) υπολογίζεται σε 3.631.000 ευρώ, ενώ για το 55% που αφορούσε ο πλειστηριασμός σε 1.697.492,50 ευρώ και μετά από στρογγυλοποίηση σε 1.700.000 ευρώ. Αυτή ήταν και η τιμή πρώτης προσφοράς μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Στη δικαστική απόφαση επί της ανακοπής γίνεται αναφορά ότι στην ευρύτερη περιοχή, όπου βρίσκονται τα κατασχεθέντα ακίνητα έχουν ανεγερθεί πολυτελείς ενοικιαζόμενες βίλες και ξενοδοχεία. Επισημαίνεται ωστόσο ότι «κανείς από τους διαδίκους δεν προσκόμισε συγκριτικά στοιχεία αγοραπωλησιών που έχουν πραγματοποιηθεί για ομοειδή ακίνητα κατά τα τελευταία έτη, αλλά μόνον αγγελίες προς πώληση τέτοιων στην ευρύτερη περιοχή».
Το δικαστήριο για το α’ ακίνητο έκρινε αφενός ότι η εμπορική αξία του στο ποσό του 1.700.000 ευρώ (για το ποσοστό 55% πλήρους κυριότητας εξ αδιαιρέτου του ανακόπτοντος), υπολείπεται της πραγματικής εμπορικής αξίας του κατασχεθέντος, αφετέρου ότι η εμπορική αξία του κατασχεθέντος στο ποσό των 2.634.000 ευρώ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εμπορική του αξία.
Έτσι πιθανολόγησε την αξία του ποσοστού 55% πλήρους κυριότητας εξ αδιαιρέτου, αφαιρούμενου του σχετικού προστίμου νομιμοποίησης, στο ποσό των 2.118.000 ευρώ. Εκεί ορίστηκε και η τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό της 10ης Δεκεμβρίου 2025, ο οποίος όμως ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.
Για τις 20 Μαρτίου 2026 έχει προγραμματιστεί επαναληπτικός πλειστηριασμός για το ακίνητο, αλλά με την τιμή μειωμένη κατά 20% (στο 80% της αρχικής των 1.694.400 ευρώ.
Μένει να φανεί εάν καταρχήν θα χτυπήσει το σφυρί ή θα υπάρξει αναστολή και βέβαια εάν και κατά πόσο θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον.
Διαβάστε ακόμη
“Τα αγαπημένα μου σημεία στην Αθήνα” – Τέσσερις αρχιτέκτονες, τέσσερις ιστορίες
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πώς εκτοξεύτηκαν οι ναύλοι σε ιστορικά επίπεδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.