Ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό θα βρεθεί από το επόμενο φθινόπωρο ο όμιλος Μυτιληναίου καθώς ξεκινά η κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου με ισχύ άνω των 800 ΜW.

Επενδύσεις

O πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου κ. Ε. Μυτιληναίος προβλέπει τιμές άνθρακα CO2 πάνω απο τα 25 δολάρια, γι’ αυτό ρίχνει το βάρος στην παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο, αλλά και στην αγορά φυσικού αερίου LNG, όπως συμβαίνει και διεθνώς απο τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίου ( Ρωσία ).

Ενόσω λοιπόν δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί με την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, τα συμβόλαια ΝΟΜΕ και τους 10-15 παρόχους που υπάρχουν, η Μυτιληναίος στρέφεται προς την παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα στην αγορά λιανικής το μερίδιο αγοράς ήδη υπερέβη το 5%.

Για την μονάδα του Αγίου Νικολάου λοιπόν τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και ο προμηθευτής του εξοπλισμού. Ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η μονάδα θα έχει σημασία για την περιφερειακή αγορά και ο δείκτης αποδοτικότητας θα εξαρτάται από τις τιμές του CO2.

Παραγωγή αλουμίνιου- Μονάδα παραγωγής αλουμίνας

Με βάση το σχέδιο Νew Era 2020, την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, την βελτίωση ποιότητας πλακών αλουμίνου και την υποδομή της Επαλμε η παραγωγική δυναμικότητα θα αυξηθεί στους 250 χιλ τόνους.

Για την μονάδα παραγωγής αλουμίνας το βασικό μηχανολογικό έργο είναι κοστοοβόρο αφού μόνο η μελέτη θα κοστίσει 10-11 εκατ.ευρώ. Η δε τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της μονάδας θα ληφθεί στα τέλη του έτους ή το αργότερο έως τον Μάρτιο.

Εξαγορά ΜΕΤΚΑ ΕGM

Απο φέτος η εξαγορά του 100% της Μετκα EGM ( ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΆ ) θα έχει μεγάλη συμβολή στον ισολογισμό της Μυτιληναίος με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αγορές ηλεκτρισμού- Φυσικού Αερίου/lng

Μιλώντας για την αγορά φυσικού αερίου ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε σε συνταρακτικές εξελίξεις και στην υπερπρομήθεια LNG – κάτι που είχε προβλέψει η Μυτιληναίος – εξαιτίας ενός project στην Αυστραλία, στις ΑΕΠ , στην άνοδο των τιμών άνθρακα στα 22 δολάρια, αλλά και φυσικά στην αλλαγή πολλών μονάδων προς το αέριο. Άλλωστε ακόμη και παραγωγοί αερίου, όπως η Ρωσία τώρα στρέφει την παραγωγή της σε μονάδες LNG.

Όλα τα παραπάνω έχουν επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Μυτιληναίος είπε ότι ως μεγάλος καταναλωτής είχε νόημα να στοχεύσει στην αγορά LNG.

Ήδη το μερίδιο της Μυτιληναίος είναι 30-35%, της ΔΕΠΑ 50% και οι υπόλοιποι φθάνουν το 15%.

H επόμενη ημέρα στην αγορά, όπως πρόσθεσε θα είναι επαναστατική καθώς απο τον αγωγό TAP θα έχουμε τιμή HUB PRICE- και ένας απο τους λόγους που συνταρράσσεται το οικοδόμημα της ΔΕΗ είναι κι αυτός.

ΔΕΗ : Κανείς δεν λέει τι θα κάνει

Σε ότι αφορά την ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα σε μια περίοδο μάλιστα που κατασκευάζει μια μονάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα ποσό το οποίο θα ήταν απολύτως απαραίτητο για την ΔΕΗ. Απο την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση εμφανίζεται ως θορυβημένη, αλλά δεν λέει ποιές είναι οι ριζικές λύσεις που θα ακολουθήσει ή τι θα κάνει λ. χ με τα τιμολόγια.

ΔΕΠΑ : Για το εγχείρημα της ΔΕΠΑ το χαρακτήρισε δύσκολο καθώς τα μεγάλα συμβόλαια είναι συνδεδεμένα με τις τιμές πετρελαίου. Η εταιρεάι έχει τους 350.000 χιλ της λιανικής στους οποίους η Μυτιληναίος θα μπορούσε να πουλήσει και ρεύμα, αλλά τα συμβόλαια είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα.