Τρία σχεδόν χρόνια μετά την τελευταία προσπάθεια πώλησης μέσω πλειστηριασμού, επανήλθε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το μεγάλο ακίνητο του ιδρυτή της Neoset Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη επί της λεωφόρου Κηφισίας.

Εκείνο το σφυρί είχε χτυπήσει στις 29 Ιουνίου 2022, με τιμή εκκίνησης 3.752.975 ευρώ αλλά η διαδικασία ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε βγει ξανά σε πλειστηριασμό, με την ίδια τιμή εκκίνησης, τόσο το 2018, όσο και το 2020, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τώρα ο νέος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιουλίου 2025. Με βάση πρόσφατη έκθεση εκτίμησης της εταιρείας «Cerved Υπηρεσίες Ακινήτων», που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, η τιμή πρώτης
προσφοράς έχει οριστεί στα 3.560.000 ευρώ.

Επισπεύδουσα είναι η doValue Greece υπό την ιδιότητά της ως εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών του από 30-07-2012 Κοινού Ομολογιακού Δανείου που εξέδωσε η Neoset Α.Β.Ε.Ε., ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για 200.000 ευρώ πλέον εντολής και εξόδων εκτέλεσης, ποσό που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου έντοκης απαίτησης.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Πρόκειται για κτίριο πέντε επιπέδων, σε οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων, που είχε εξαγοραστεί το 1986 από την εταιρεία πετρελαιοειδών Mobil Oil και στο οποίο λειτουργούσε επί χρόνια εκθεσιακός χώρος της Neoset. Στη συνέχεια, όμως,
από το 2014 έχει μισθωθεί σε γνωστή αλυσίδα γυμναστηρίων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το οικόπεδο εμβαδού 1.206,08 τ.μ. βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως των Αθηνών και επί των οδών Λεωφόρου Κηφισίας αρ. 144 – Αδριανείου – Κατεχάκη.

Το σύνολο των επιφανειών του κτιρίου, ανά στάθμη (σύμφωνα με τις οικοδομικές άδειες) είναι:

(α). 2ο υπόγειο, επιφάνειας 792,77 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει 19 θέσεις στάθμευσης, το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα, χώρο ΔΕΗ και την ράμπα καθόδου.

(β). 1ο υπόγειο, επιφάνειας 671,38 τ.μ., το οποίο είναι τυφλός χώρος, καλής κατασκευής (μαρμάρινα δάπεδα) και έχει πρόσβαση από την οδό Αδριανείου με σκαλιά. Είναι ενιαίος με το 1ο υπόγειο – ισόγειο (που έχει φυσικό φωτισμό λόγω της κλίσης του εδάφους). Δεν υπάρχει ταύτιση με την κάτοψη οικοδομικής αδείας διότι ο χώρος αυτός δεν έχει θέσεις στάθμευσης και μηχανικό ανελκυστήρα.

(γ). 1ο υπόγειο – ισόγειο, επιφάνειας 121,39 τ.μ. με πρόσβαση από την οδό Αδριανείου και από το εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο έχει χρήση εκθεσιακού χώρου.

(δ). Ισόγειο, επιφάνειας 720,03 τ.μ. το οποίο έχει χρήση εκθεσιακού χώρου.

(ε). Πατάρι, επιφάνειας 564,69 τ.μ. με χρήση εκθεσιακού χώρου.

(στ). Α όροφος, επιφάνειας 501,07 τ.μ. με χρήση εκθεσιακού χώρου.

(ζ). Β όροφος, επιφάνειας 235,25 τ.μ. με χρήση εκθεσιακού χώρου και γραφείων.

Η συνολική επιφάνεια χώρων ανέρχεται σε 3.606,58 τ.μ. και με την υφιστάμενη οικοδομή έχουν εξαντληθεί η επιτρεπόμενη δόμηση και κάλυψη.

Οι αλλαγές και τα προβλήματα

Σύμφωνα με τον τεχνικό έλεγχο και κατά την παλαιότερη αυτοψία που είχε πραγματοποιηθεί στο ακίνητο διαπιστώθηκαν τα εξής:

– Στη στάθμη του 1ου υπογείου έχει διαμορφωθεί χώρος prive εκγύμνασης και υπάρχουν οι αίθουσες των ομαδικών προγραμμάτων.
– Το υπόλοιπο κτίριο έχει διαμορφωθεί σε γυμναστήριο καλής κατασκευής, με αναψυκτήριο επί του ημιυπόγειου επί της Λεωφ. Κατεχάκη.
– Μετά από έρευνα στην αρμόδια Πολεοδομία Αθηνών διαπιστώθηκε ότι δεν έχει εκδοθεί καμία νέα οικοδομική άδεια ούτε άδεια αλλαγής χρήσης.

Στην έκθεση εκτίμησης σημειώνεται ότι για την νόμιμη αλλαγή από εκθεσιακό κατάστημα σε γυμναστήριο απαιτείται να υποβληθεί πλήρης νέος αρχιτεκτονικός φάκελος με πρόταση για όλες τις στάθμες προς έλεγχο για να αποδειχθεί ότι δεν επηρεάζεται στατικά το κτίριο με την προτεινόμενη νέα χρήση.

Ακόμη, στη στάθμη του δώματος έχει διαμορφωθεί πισίνα επιφάνειας 75 τ.μ., ύψους 1,20 μ. ενώ στον ελεύθερο χώρο έχουν τοποθετηθεί ξαπλώστρες, ομπρέλες και όργανα γυμναστικής. Τονίζεται ότι η κατασκευή πισίνας επιφάνειας 75 τ.μ. με βάθος 1,20 μ. στο δώμα, επιφέρει ένα μόνιμο φορτίο της τάξης των 12,00 KN/m2, το οποίο υπερβαίνει σημαντικά τα φορτία σχεδιασμού του κτιρίου. Άρα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης σημαντικών δομικών βλαβών στο κτίριο ιδιαίτερα στην περίπτωση σεισμού (ακόμα και μέσης έντασης). Διαπιστώθηκε ακόμη ότι στη στάθμη του 2ου υπογείου στην μεγαλύτερη επιφάνεια του, έχει δημιουργηθεί πισίνα ύψους 1,20 μ. και στον υπόλοιπο χώρο υπάρχει αδιαμόρφωτη αποθήκη. Σημειώνεται επίσης ότι η πρόσθετη πισίνα στο υπόγειο επιφάνειας 100 τ.μ. και βάθους 1,20 μ. επιφέρει ένα αντίστοιχο μόνιμο φορτίο 12,00 KN/m2 το οποίο ενδέχεται να επηρεάζει δυσμενώς τη θεμελίωση του κτιρίου.

Έτσι, κατά την έκθεση εκτίμησης, επιβάλλεται η εκπόνηση στατικής μελέτης επάρκειας του φέροντος οργανισμού και της θεμελίωσης του κτιρίου για να διατηρηθεί η υφιστάμενη χρήση. Επίσης, λόγω του ότι οι περισσότερες αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις έχουν υλοποιηθεί μετά την καταληκτική ημερομηνία του, δεν δύναται να υπαχθεί το ακίνητο στο Ν. 4178/2013.

Επομένως, για να διατηρηθεί η υφιστάμενη χρήση ή να πραγματοποιηθούν αποξηλώσεις ώστε να επανέλθει το ακίνητο στην αρχική – νόμιμη κατάσταση του ως κατάστημα απαιτείται να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια.

Τέλος, σημειώνεται ότι σχετικά με τις πισίνες, επιβάλλεται η εκπόνηση στατικής μελέτης επάρκειας του φέροντος οργανισμού και της θεμελίωσης του κτιρίου για να διατηρηθεί η υφιστάμενη χρήση αλλά και για να διαπιστωθεί αν έχει επηρεαστεί ήδη ο φέρων οργανισμός. Το κόστος των ανωτέρω ανέρχεται ενδεικτικά σε 80.000 ευρώ και έχει αφαιρεθεί από την εκτίμηση της αγοραίας αξίας και ακόλουθα της τιμής εκκίνησης.

Συμπερασματικά, το κτίριο εκτιμάται ως πλήρως αποπερατωμένο, σε καλή κατάσταση συντήρησης, άνευ υπολοίπου δόμησης, με ενδεικτική χρονολογία αποπεράτωσης το 1994 και πλήρως ανακαινισμένο το 2001.

Το disaster story

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν ο Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης έβαλε το θεμέλιο λίθο της Neoset, λανσάροντας στην αγορά μια διαφορετική φιλοσοφία για την επίπλωση των ελληνικών νοικοκυριών. Στην πορεία κατάφερε να εκφράσει την έννοια του μοντέρνου και συνάμα οικονομικού επίπλου, με το καταναλωτικό κοινό να αγκαλιάζει αυτή την καινούργια πρόταση που ξέφευγε από τις καθιερωμένες φόρμες.

Η εταιρεία με τον καιρό μεγάλωνε και ήδη από το 1984 προχώρησε σε εκσυγχρονισμό του εργοστασίου στο Βασιλικό Χαλκίδας και των εγκαταστάσεών της, διευρύνοντας το δίκτυό της. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 η Neoset ξεπέρασε τα εθνικά σύνορα και ανοίχτηκε σε ξένες αγορές, αρχικά του πρώην ανατολικού μπλόκ και μάλιστα με εργοστάσια στη Ρωσία και στη Ρουμανία, ενώ αργότερα μέχρι και στον Καναδά. Η επέκταση στο εξωτερικό ίσως αποτέλεσε και μια από τις αιτίες του μετέπειτα ναυαγίου…

Παράλληλα, εντός συνόρων το δίκτυο καταστημάτων «αυγάτιζε» τόσο με εταιρικά σημεία πώλησης όσο κυρίως με το μοντέλο του franchising. Η είσοδος της νέας χιλιετίας βρήκε την εταιρεία στο απόγειο της δόξας της, έχοντας καταστεί πρώτη και κυρίαρχη στην ελληνική αγορά, με 100 καταστήματα, αλλά και με παρουσία σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Εκείνη την εποχή ξεκίνησε ένας κύκλος εξαγορών (Νέο Κατοικείν, Σκουρόπουλος κ.α.) με αμφισβητούμενα τελικά οφέλη.

Η Neoset ανέλαβε και έργα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως μεγάλο μέρος της επίπλωσης του Ολυμπιακού Χωριού.

Λίγο μετά ωστόσο θα άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση…

Αφενός η «εισβολή» της ΙΚΕΑ που εισήγαγε τη δική της ανταγωνιστική φιλοσοφία, αφετέρου η συρρίκνωση της «πίτας» για τον κλάδο την ώρα που η Ελλάδα βάδιζε προς την οικονομική κρίση, καθώς και η απουσία στρατηγικού προσανατολισμού, αλλά και εσωτερικά προβλήματα σε επίπεδο διοίκησης, οδήγησαν το «οικοδόμημα» σε ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Κάπως έτσι, τον Νοέμβριο του 2012 η εταιρεία έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, που τελικά δεν έγινε δεκτή, ενώ τον Απρίλιο του 2013 ο Κ. Αλεξανδράκης συνελήφθη για χρέη προς το ΙΚΑ που ξεπερνούσαν τις 500.000 ευρώ.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2014, η Neoset κηρύχθηκε σε πτώχευση, αλλά για κάποιο διάστημα, συνέχισε να δίνει το «παρών» στην αγορά με το σήμα της και μέσω του δικτύου της Furniture New Line, το οποίο φερόταν να στηρίζεται στην κυπριακή Hazarezo Limited. Η υπόθεση αυτή ήταν η αιτία για να ξεκινήσει μια έντονη δικαστική περιπέτεια, στο φόντο της οποίας τα
«ασημικά», όπως το εργοστάσιο της Χαλκίδας και άλλα ακίνητα, έβγαιναν στο σφυρί.

Τα «ρολά» έπεσαν οριστικά και για την «παράλληλη» δραστηριότητα το καλοκαίρι του 2016. Έκτοτε έμειναν μόνο κάποιοι πλειστηριασμοί, όπως αυτός για το ακίνητο της Κηφισιάς, να θυμίζουν μια εταιρεία που διέγραψε μια μεγαλειώδη πορεία, με άδοξο τέλος…

Διαβάστε ακόμη

3 φυτά που θα σας τονώσουν τον χειμώνα

Επιτέλους, μάθαμε το μέγεθος του Δημοσίου: 20 υπουργεία «ελέγχουν» 823 φορείς

«Πέφτουν» στην αγορά στεγαστικά προγράμματα ύψους 3,5 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα