Η είσοδος στον κόσμο του κρασιού δεν είναι για τους δειλούς. Όταν όμως γίνεται στην άκρη της ερήμου της Ναμίμπια, όπου η θερμοκρασία αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου, χρειάζεται κάτι παραπάνω από θάρρος· χρειάζεται πίστη στην τρέλα της δημιουργίας.
Ο Ρούντι φαν Φιούρεν, γιατρός και πρώην διεθνής αθλητής του ράγκμπι και του κρίκετ, τόλμησε αυτό που έμοιαζε αδύνατο — και δικαιώθηκε.

Σήμερα είναι ο διευθυντής του Neuras Wine and Wildlife Estate, ενός boutique οινοποιείου 225 χιλιόμετρα νότια του Βίντχουκ, στα πρόποδα των βουνών Ναουκλούφ. Το Neuras, που οι ιδιοκτήτες του περιγράφουν ως «το πιο ξηρό αμπελώνα του κόσμου μετά την Ατακάμα», μεταμόρφωσε μια άνυδρη γη σε όαση βραβευμένων κρασιών, μεταδίδει το CNN.

Η τύχη, μια λεοπάρδαλη και ένα ποτήρι κρασί

Το 2009, ενώ πετούσε με ελικόπτερο αναζητώντας μια λεοπάρδαλη ονόματι Lightning, που είχε απελευθερωθεί στη φύση, ο φαν Φιούρεν εντόπισε από ψηλά μια απρόσμενη όαση. Το κομμάτι γης ανήκε σε έναν πρώην στέλεχος της Shell. Ο Ρούντι προσγειώθηκε για να τον ενημερώσει ότι στην ιδιοκτησία του βρισκόταν ένα αιλουροειδές — και έφυγε ερωτευμένος με το μέρος και το κρασί του.

«Γύρισα σπίτι και είπα στη γυναίκα μου, τη Μάρλις: “Δεν ξέρω για το νερό ή τους δρόμους, αλλά ξέρω ότι θα αγοράσουμε το Neuras”», θυμάται γελώντας.

Το 2011, το οινοποιείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Naankuse Foundation, το οποίο συνδυάζει τη διατήρηση της άγριας ζωής με τη βιώσιμη γεωργία. «Ήταν το τέλειο πάντρεμα», λέει ο Ρούντι. «Ένα μέρος για να απελευθερώνουμε ζώα πίσω στη φύση και, ταυτόχρονα, ένα οινοποιείο που θα χρηματοδοτούσε τη δουλειά μας».

Από το μηδέν στην επιτυχία – και η άφιξη του Braam Gericke

Χωρίς εμπειρία στην οινοποίηση, οι φαν Φιούρεν χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια για να βρουν τον άνθρωπο που θα έκανε το όραμά τους πραγματικότητα. Αυτός ήταν ο νοτιοαφρικανός οινοποιός Μπρααμ Γκέρικε, που βλέπει το κρασί σαν «τέχνη και όχι δουλειά».

Κάτω από την καθοδήγησή του, το Neuras κατέκτησε διεθνή βραβεία για τα κόκκινα κρασιά και το «nappa», ένα ποτό παρόμοιο με το grappa. Ο ίδιος «ξεκλείδωσε τον κώδικα» του εδάφους και του νερού, όπως λέει ο Ρούντι.

Οι εργαζόμενοι μαζεύουν τα σταφύλια με το χέρι στις 6 το πρωί, πριν η ζέστη γίνει αφόρητη. Η ζύμωση διαρκεί 12 έως 18 μήνες, ενώ η εμφιάλωση γίνεται παραδοσιακά, με το χέρι — μόλις 200 φιάλες ανά σεζόν.

Η δύναμη του νερού και τα όρια της φύσης

Το μυστικό του Neuras είναι το νερό. Παρότι η περιοχή δέχεται μόλις 5 χιλιοστά βροχής τον χρόνο, το οινοποιείο βρίσκεται πάνω από πέντε υπόγειες πηγές γλυκού νερού, που χρειάζονται 1.800 χρόνια για να φτάσουν στην επιφάνεια.
«Είναι η καθαρότερη μορφή νερού που υπάρχει», λέει ο Γκέρικε.

Παρότι η επιτυχία έφερε τη σκέψη της επέκτασης, οι φαν Φιούρεν αποφάσισαν να μείνουν μικροί. «Σεβόμαστε τα όρια που μας θέτει η φύση», λέει ο Ρούντι. «Θα παραμείνουμε μικροί, αλλά κάθε χρόνο καλύτεροι».

Κρασί μέσα στην κλιματική κρίση

Η οινοποιία σε ακραία κλίματα είναι ήδη μια δοκιμασία αντοχής. Με την κλιματική αλλαγή να μεταβάλλει τα δεδομένα, πολλές περιοχές του κόσμου ενδέχεται να πάψουν να είναι κατάλληλες για αμπελοκαλλιέργεια.
Για τον Ρούντι, η απάντηση είναι η προσαρμογή, όχι η αντίσταση:
«Μαθαίνουμε να ακούμε το αμπέλι. Μας λέει τι χρειάζεται και πότε».

Η ομάδα του Neuras σχεδιάζει τώρα να φυτέψει Pinotage, μια ποικιλία γνωστή για την ανθεκτικότητά της στη ζέστη και τη χαμηλή κατανάλωση νερού, σε ένα νέο, πιο έξυπνο σύστημα καλλιέργειας.

«Το νερό μπορεί να περιορίζει τη φυσική επέκταση», λέει, «αλλά εμπνέει εξυπνότερη οινοποιία».

Διαβάστε ακόμη

«Mellon Blue»: Το μπλε διαμάντι-σύμβολο του Κήπου των Ρόδων του Λευκού Οίκου πουλήθηκε έναντι $25 εκατ.

Akrotiri Tankers: Έβαλε παραγγελίες ναυπήγησης δύο LR1 δεξαμενόπλοιων

ABN Amro: Εξαγοράζει τη NIBC από τη Blackstone έναντι €960 εκατ. στη μεγαλύτερη συμφωνία της δεκαετίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα