Η περιουσία του Ελον Μασκ της Tesla Inc. αυξήθηκε την Παρασκευή κατά 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index με αποτέλεσμα το τρομερό παιδί… να είναι πλέον ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ξεπερνώντας τους τιτάνες της τεχνολογίας Larry Ellison και Sergey Brin.Ο 49χρονος κατέχει περίπου το ένα πέμπτο της Tesla έχει περιουσία 70,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η SpaceX αντιπροσωπεύει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές του κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατά 269% φέτος. “Η περιουσία του Μπάφετ έπεσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν δωρίστηκε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχή της Berkshire Hathaway σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο 89χρονος έχει δώσει περισσότερα από 37 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών της Berkshire από το 2006.

FILE PHOTO: Elon Musk listens at a press conference following the first launch of a SpaceX Falcon Heavy rocket at the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, U.S., February 6, 2018. REUTERS/Joe Skipper/File Photo

Μασκ: Δεν είμαι φαν του Μπάφετ

Σε συνέντευξή του στο Business Insider, ο Μασκ είχε αποκαλύψει ότι δεν εκτιμά τον Γουόρεν Μπάφετ. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους επενδυτές που κάνουν περιουσία χτίζοντας ή παράγοντας και σε εκείνους που πλουτίζουν απλά συγκεντρώνοντας κεφάλαια, όπως ο Γουόρεν Μπάφετ», δεν δίστασε να σχολιάσει ο Μασκ, ενώ, μάλιστα, παραδέχθηκε πως τα τελευταία χρόνια η έννοια δισεκατομμυριούχος έχει λάβει αρνητική χροιά. «Από πού προκύπτει ο πλούτος; Εάν οργανώνεις ανθρώπους με τον καλύτερο τρόπο για να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε να βελτιώνεις το επίπεδο διαβίωσης, είναι κάτι που μπορώ να καταλάβω. Αλλά έχει διαφορά να είσαι ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας, η οποία απλά σου δίνει το δικαίωμα να συγκεντρώνεις όλο και περισσότερα κεφάλαια», πρόσθεσε ο ιδρυτής της Tesla. «Εάν πάρεις για παράδειγμα τον Μπάφετ, αυτό που κάνει είναι να συγκεντρώνει κεφάλαια. Διαβάζει τους ετήσιους ισολογισμούς των εταιρειών, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά βαρετό και προσπαθεί να ανακαλύψει αν τον συμφέρει να αγοράσει Coke ή Pepsi», σημειώνει.

Η συναρπαστική ζωή του τρομερού παιδιού του διαστήματος

Η SpaceX ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ιστορία του διαστήματος μετά την εκτόξευση του Falcon Heavy με ένα κατακόκκινο Tesla. Προορισμός ο Αρης.

Η SpaceX και ο ιδιοκτήτης της Tesla, Ελον Μασκ έγραψαν ιστορία με την πρώτη εκτόξευση του πανίσχυρου πυραύλου Falcon Heavy από το Pad 39A στο Kennedy Space Center της Φλόριντα -το ίδιο που είχε χρησιμοποιηθεί το 1969 για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Ενας πύραυλος με ύψος 70 μέτρα και 27 κινητήρες, φορτωμένος με ένα κατακόκκινο Tesla Roadster θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Aρη για… ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Για τον χαρισματικό Ελον Μάσκ που αποτελεί τον ορισμό του success story, η επιτυχία της αποστολής ήταν ένα όνειρο ζωής και ένα προσωπικό στοίχημα. Ως Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX και της Tesla, ιδρυτής της The Boring Company και συνιδρυτής του OpenAI, ο Μασκ είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να αποδράσουμε από τη Γη και να αποικίσουμε τον Άρη.

Ο  Έλον Μασκ γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου του 1971 στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής και ακολούθησε μια πορεία βγαλμένη από σενάριο… επιστημονικής φαντασίας. «Όταν ήμουν μικρός, οι γονείς μου με ανάγκασαν να κάνω επέμβαση επειδή νόμιζαν ότι ήταν κουφός. Βλέπετε, πολλές φορές χανόμουν και κοίταζα το κενό όταν εκείνοι μου μιλούσαν. Ωστόσο δεν είχα τίποτα, απλά ονειρευόμουν με τα μάτια ανοιχτά» έχει πει ο ίδιος.«Ήμουν ένα φυτό που λάτρευε τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας» εξομολογείται. Σε ηλικία 10 ετών έπεσε στα χέρια του ένα βιβλίο προγραμματισμού της γλώσσας BASIC. Αυτό που ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 6 μήνες για να το ολοκληρώσει, ο Μασκ το τελείωσε σε 3 μέρες.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1983 και σε ηλικία 12 ετών, δημιούργησε το “Blastar”, ένα παιχνίδι που εκτόξευε πυραύλους στο διάστημα, και το πούλησε σε ένα περιοδικό υπολογιστών για 500 δολάρια.

Η ζωή του κύλησε με σπουδές από το Queen’s University στο Kingston του Οντάριο έως το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και το Στάνφορντ. Βαριόταν εύκολα και πολλά από τα πτυχία έμειναν στη μέση. Ο Μασκ μαζί με τον αδελφό του δημιούργησαν τον ιστότοπο το Zip2 με 28.000 δολάρια που τους έδωσε ο πατέρας τους. Μέσω αυτού παρείχαν ταξιδιωτικούς οδηγούς πόλεων σε εφημερίδες όπως οι New York Times και Chicago Tribune.

Η Compaq αγόρασε το Zip2 με μια συμφωνία αξίας 341 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές, εξασφαλίζοντας για τον Μασκ 22 εκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια ήρθε το X.com, μια ηλεκτρονική τραπεζική εταιρεία μέσα από την εξέλιξη της οποίας δημιουργήθηκε το PayPal. Ο Μασκ έγινε διευθύνων σύμβουλος του νέου PayPal, αλλά μετά από διαμάχη απολύθηκε.

Ομως, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ καλά για τον Μασκ ο οποίος έκανε ακόμα μια επιτυχία όταν η eBay αγόρασε το PayPal στα τέλη του 2002 έναντι 1.5 εκ. δολαρίων. Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος, ο Μασκ κέρδισε 165 εκατομμύρια δολάρια.

Στις αρχές του 2002, ο Μασκ ίδρυσε την εταιρεία που θα γινόταν γνωστή παγκοσμίως ως Space Exploration Technologies ή SpaceX. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Ελον Μασκ ονειρεύεται κοιτώντας ψηλά στον ουρανό…