Οι ιστορικές αναδρομές – ειδικά στο τομέα της Ιστορίας της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων- βοηθούν για την κατανόηση για το πώς και το γιατί της πραγματικότητας που όλοι ζούμε και βιώνουμε. Αρκεί σε αυτές τις αναδρομές να μην λειτουργεί το σύνδρομο της «γομολάστιχας», όπως εύστοχα είχε την ευκαιρία να επισημάνει για της πρακτικές της ελληνικής Αριστεράς ο αείμνηστος ιστορικός Φίλιππος Ηλιού. Η «γομολάστιχα» έχει πολλές εφαρμογές. Μια από τις συνηθέστερες στο τόπο μας είναι η παράλειψη, η αποσιώπηση, η παράκαμψη…

Στο site της οινοποιητικής εταιρείας Μπουτάρη (Ι. Μπουτάρης & Υιος Οινοποιητική Α.Ε., 100% θυγατρική της Ι. Μπουτάρης & Υιος Holding) έχουμε την δυνατότητα να μάθουμε τα εξής: «Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οι δύο γιοί του Στέλιου, Γιάννης & Κωνσταντίνος παραλαμβάνουν την σκυτάλη ο πρώτος στον Οινολογικό και ο δεύτερος στο Εμπορικό & Οικονομικό τομέα. Επενδύουν στην παραγωγή και το 1978 εγκαινιάζεται το υπερσύγχρονο οινοποιείο-εμφιαλωτήριο στην Νάουσα, όπου είναι και σήμερα η κύρια παραγωγική μονάδα της εταιρίας. Η δεύτερη και καθοριστική στροφή της εταιρίας προς την δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας είναι η στροφή της προς την αμπελουργία και η επιστημονική ενασχόληση της με όλα τα στάδια της δημιουργία του προϊόντος με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Το 1995 εντάσσεται στο δυναμικό της εταιρίας η κόρη του Κωνσταντίνου Μαρίνα, που σήμερα έχει την ευθύνη του Marketing και το 2004 η Χριστίνα που σήμερα έχει την ευθύνη των εξαγωγών στην Αμερική & στην Αυστραλία».

Για όσους αναρωτηθούν τι έγινε ο Γιάννης – ο πρωτότοκος του Στέλιου- η απάντηση είναι πως τον «περιποιήθηκε» δεόντως η «γομολάστιχα». Και όμως ο Γιάννης Μπουτάρης δεν χάθηκε – ούτε εκείνος, ούτε τα παιδιά του. «Η Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις ξεχωριστές μορφές της ελληνικής οινοποιίας, όταν εκείνος αποχώρησε από την οικογενειακή οινοποιητική εταιρία που είχε δημιουργήσει ο παππούς του το 1879» ( από την ενότητα «Ιστορίες & Άνθρωποι» στο site της εταιρείας Κυρ-Γιάννη ). Μάλιστα, ο πρωτότοκος του Γιάννη Μπουτάρη, ο Στέλλιος ερχόμενος από το εξωτερικό δούλεψε δίπλα στον θείο του Κωνσταντίνο: «Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Στέλλιος ανέλαβε τις πωλήσεις του Ομίλου Μπουτάρη στη φάση της δημιουργίας της μπίρας Μύθος, έως ότου μεταπήδησε στην Κυρ-Γιάννη».

Η Ιστορία είναι πάντα Ιστορία ( με γιώτα κεφαλαίο) και εκείνη ως γηραιά κυρία έχει τον δικό της ξεχωριστό τρόπο να ενσωματώνει μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες ανθρώπων. Άλλωστε, οι άνθρωποι τροφοδοτούν με τις ιδέες, τις επιλογές και τις πράξεις τους τις διαδρομές των επιχειρήσεων.
Αν κανείς έχει το χρόνο και την διάθεση να περιηγηθεί στα sites των εταιρειών των δύο αδελφών, του Γιάννη και του Κωνσταντίνου Μπουτάρη θα κατανοήσει πολύ καλύτερα και τις στοχεύσεις αλλά και τα αποτελέσματα των επιλογών ενός εκάστου.

Τα sites -τόσο της Holding όσο και της θυγατρικής της- του Ομίλου Μπουτάρη που βρίσκεται κάτω από την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Μπουτάρη πέραν όλων των άλλων φαίνεται σαν να έχουν κάνει φραγή στο χρόνο που περνά. Για παράδειγμα, η ιστορική αναδρομή φτάνει μέχρι το 2002. «Ο Όμιλος Μπουτάρη προχωράει σε στρατηγική συμμαχία με την SCOTTISH & NEWCASTLE Ltd., την 2η σε μέγεθος ζυθοποιία στην Ευρώπη. Η S&N επενδύει στην μπύρα Μύθος εξαγοράζοντας το 46,53% της Μύθος Ζυθοποιίας Α.Ε.».

Αντίθετα, αν περιηγηθεί κανείς στο site της Κυρ Γιάννη θα διαπιστώσει ότι η εταιρεία είναι οι άνθρωποι της, η παράδοση και η κληρονομιά που κουβαλούν μαζί τους, η κουλτούρα για το κρασί και η αγάπη για τον τόπο τους. Στην μια περίπτωση, έχουμε την ζώσα παράδοση των οινοποιών ( ο Γιάννης και οι γιοί του) και στην άλλη, μια οικογενειακή παράδοση ( το οικογενειακό σκέλος που κράτησε ο Κωνσταντίνος) που διεκδίκησε κάτι διαφορετικό – μια μετεξέλιξη σε όμιλο ειδών διατροφής με τα γνωστά αποτελέσματα.

Στον ενοποιημένο ισολογισμό της Ι. Μπουτάρης & Υιός Ηolding Α.Ε για την χρήση του 2015 που δημοσιεύεται τον Μάρτιο του 2016 διαβάζουμε πως στα ακίνητα της ιδιας της holding και μιας θυγατρικής της ( προφανώς της θυγατρικής της οινοποιητικής) έχουν εγγραφεί προσημειώσεις για ποσό 42 εκατομμυρίων ευρώ για εξασφάλιση τραπεζικών υποχρεώσεων. Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις του ομίλου στο σύνολο του μόλις και ξεπερνούν τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΤΣ