«Τυπώνουμε την ενέργειά σου» (We print your Energy). Με αυτό το σύνθημα η ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies, συστήνεται στο ευρύ κοινό. Στο ευρύ, γιατί στο ειδικό, όπως και στη διεθνή βιομηχανία ενέργειας, έχει ήδη κάνει τις συστάσεις της εδώ και μια 30ετία. Τι διαφορετικό συμβαίνει με την ΟΕΤ που έχει έδρα τη Θέρμη της Θεσσαλονίκης;

Εκτυπώνοντας ενέργεια

Η εταιρία Organic Electronic Technologies είναι η μοναδική διεθνώς εταιρία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, και εκτυπωμένων οργανικών LEDs για παραγωγή ενέργειας και φωτισμού, αντίστοιχα, και παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ελαφρά, φιλικά προς το περιβάλλον που μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε είδους επιφάνεια κτιριακής εγκατάστασης, θερμοκηπίων, ειδών τουρισμού και πέργολες ή ακόμα και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως τα αυτοκίνητα της ECOCAR όπου η ΟΕΤ εφάρμοσε τα 3ης γενιάς φωτοβολταϊκά της σε συνεργασία με την εταιρία ECOSUN.

Η Organic Electronic Technologies δεν είναι απλώς μια εταιρεία που κατασκευάζει οργανικά ηλεκτρονικά, διαθέτει την τεχνολογία για την παραγωγή οργανικών φωτοβολταϊκών (OPVs) δίνοντας οικολογικές καινοτόμες λύσεις σε θέματα ενέργειας, φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης. Αναλαμβάνει την ευθύνη και τον συντονισμό των κατασκευαστών όλων των επιστημονικών οργάνων και των συστημάτων ελέγχου ποιότητας που εγκαθίστανται στη γραμμή παραγωγής. Δημιουργεί το λογισμικό για τις αποφάσεις και τις διορθωτικές κινήσεις που κάνουν τα μηχανήματα παραγωγής. Με άλλα λόγια δημιουργεί την Ψηφιακή Βιομηχανία. Γι αυτό άλλωστε συμμετέχει δυναμικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα που τη θεμελιώνουν.

Έξυπνη στάση και hitech ξαπλώστρα

Η ενεργειακά αυτόνομη στάση, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι εξοπλισμένη με εκτυπώσιμα οργανικά φωτοβολταϊκά τα οποία καλύπτουν τον καμπυλωτό θόλο της στάσης, παράγοντας ενέργεια από το διάχυτο φως. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους δημότες-επιβάτες, προφυλασσόμενοι από τις UV υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, να φορτίζουν το κινητό τηλέφωνό τους κατά το διάστημα αναμονής του λεωφορείου έχοντας στη διάθεσή τους τέσσερις θύρες USB.

Κατά τις βραδινές ώρες η στάση φωτίζεται αυτόνομα με φωτισμό LED, ενώ παράλληλα μπορεί να τροφοδοτήσει κατ’ επιλογή του δήμου ρούτερ για WiFi, μετεωρολογικό σταθμό, κ.ά. Κι όλα αυτά επιτυγχάνονται με τη χρήση της νανοτεχνολογίας, με όλα τα υλικά να είναι ανακυκλώσιμα.

Η ελληνική έξυπνη στάση λεωφορείου με Οργανικά Φωτοβολταϊκά, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά διεθνώς στη διάρκεια του Διεθνούς Πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2020, το οποίο έγινε virtual και live με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Η μοναδική αυτή εφαρμογή μπορεί να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από τα αναπτυξιακά προγράμματα «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης», όπως και από άλλα έργα του ΕΣΠΑ μέσω των οποίων όλοι οι δήμοι της χώρας μπορούν να δημιουργήσουν τις σύγχρονες smartcities περιορίζοντας την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα και πολλαπλασιάζοντας το κοινωνικό όφελος για τους δημότες τους.

Πριν από ένα χρόνο η εταιρεία λάνσαρε ένα ακόμη καινοτόμο προϊόν για τον τουρισμό. Την ξαπλώστρα στην οποία μπορεί κανείς ν απολαμβάνει τον καλοκαιρινό ήλιο με θέα το απέραντο γαλάζιο.

H ξαπλώστρα της ΟΕΤ δημιουργεί έναν χώρο καινοτομίας κάτω από τον ήλιο. Συνοδεύεται από ένα µικρό ψυγείο με παγωµένο νερό, αναψυκτικά, ή κρασί, ενώ στην ενσωµατωµένη θύρα USB που διαθέτει µπορεί ο χρήστης να φορτίζει το κινητό του τηλέφωνο ή το τάµπλετ. Την απαραίτητη ενέργεια για όλα αυτά παρέχουν τα φιλµ εύκαµπτων φωτοβολταϊκών µε τα οποία έχει επενδυθεί το σκίαστρο της ξαπλώστρας. Μέσω αυτών συσσωρεύουν την ηλιακή ενέργεια, την αποθηκεύουν σε μπαταρίες και τη χρησιμοποιούν για τις ανάγκες του χρήστη. Έτσι λειτουργεί και η «έξυπνη» ξύλινη πέργκολα, µε δυνατότητα συσσώρευσης 65 W που αρκεί για την ταυτόχρονη φόρτιση έξι κινητών συσκευών, καθώς και η ενεργειακή ομπρέλα θαλάσσης.

Οι καινοτόμες εφαρμογές όμως δεν σταματούν εδώ. Όχι μόνο ξαπλώστρες, αλλά και μεγάλες ομπρέλες θαλάσσης που παράγουν ενέργεια από τον ήλιο και την αποθηκεύουν για τη λειτουργία ψυγείων και ηλεκτρικών συσκευών που προσφέρουν ευκολίες και απόλαυση στους χρήστες, αλλά και αυτόνομες ενεργειακά τέντες και πέργκολες που παράγουν ενέργεια φωτισμό και σκίαση ταυτόχρονα είναι μερικές ακόμη εντυπωσιακές εφαρμογές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα καινοτόμα προϊόντα της εταιρείας κυρίως για κτιριακές εγκαταστάσεις όπως τζάμια και υαλοπίνακες με ενσωματωμένα ημιδιαφανή οργανικά φωτοβολταϊκά για παραγωγή ενέργειας και αισθητική – αρχιτεκτονική παρέμβαση με ανεμπόδιστη οπτική θέα, αλλά ταυτόχρονη προφύλαξη από τις βλαβερές UV ακτίνες του ήλιου.

Τα οργανικά Φωτοβολταϊκά και η νέα αναδυόμενη αγορά

Οι συσκευές Οργανικών Φωτοβολταϊκών (OPV) μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Συγκρινόμενες με τις προηγούμενης τεχνολογίας ανάλογες συσκευές θεωρούνται πιο φθηνές στην παραγωγή τους, εύκαμπτες και φιλικές προς το περιβάλλον, αφού είναι πλήρως ανακυκλώσιμες. Τα ηλιακά κύτταρα πολυμερών έχουν επίσης τη δυνατότητα να εμφανίζουν διαφάνεια, ενώ μπορούν να λάβουν χρωματισμό δημιουργώντας διακοσμητικές και βιοκλιματικές εφαρμογές σε παράθυρα, τοίχους σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Υπολογίζεται πως μέχρι το 2027 η παγκόσμια αγορά για τα εκτυπωμένα, εύκαμπτα και οργανικά ηλεκτρονικά θα αναπτυχθεί και θα φτάσει από τα 29,28 δισ. δολάρια που είναι τώρα στα 73,43 δισ. Σύμφωνα με την έκθεση «Αγορές Οργανικών Φωτοβολταϊκών 2016-2025», η αγορά των OPVs που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ολοκληρωμένων φωτοβολταϊκών (BIPV) , ηλιακών φορτιστών και παραγωγής ενέργειας εκτός δικτύου θα εκτοξευθεί από τα 355 εκατ. δολάρια που υπολογίζεται το 2021 στα 580 εκατ. δολάρια μέχρι το 2027 καταγράφοντας μια αύξηση 63%.