Πριν από σχεδόν 8 δεκαετίες, στην οικογενειακή ταβέρνα των αδελφών Κεχρή στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης, γεννιέται μια ρετσίνα που γρήγορα συνδέθηκε στενά με τις συνήθειες και τις στιγμές απόλαυσης των κατοίκων της πόλης, το Κεχριμπάρι. Εκείνη την εποχή, το κρασί αυτό παράγεται με μούστο από τη νότια Ελλάδα, που ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη φορτωμένο σε πλοία. Φτάνοντας στον προορισμό του, μεταφέρει μαζί του τη δροσιά της θαλασσινής αύρας που τον βοηθάει να ζυμώσει σε ιδανικές για την εποχή συνθήκες.

Χρόνια μετά, όταν τη δεκαετία του ’60 το Κεχριμπάρι εμφιαλώνεται, στο οικογενειακό οινοποιείο πλέον, είναι έτοιμο να ταξιδέψει πέρα από τη Θεσσαλονίκη, στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Αν και συνώνυμη ήδη με το ελληνικό κρασί, εντός και εκτός της χώρας, και παρά το γεγονός ότι πλέον το όνομά της προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ρετσίνα μπαίνει στο περιθώριο και σταδιακά, κυρίως από τη δεκαετία του ’80 και μετά, αρχίζει να αντικαθίσταται από τα «νέα» κρασιά, αυτά που παράγονται από εισαγόμενες ποικιλίες.

Μέσα σε αυτό το γενικό κλίμα, ο Στέλιος Κεχρής, νέος τότε οινοποιός, από τους πρώτους Έλληνες οινολόγους με σπουδές στη Γαλλία, παίρνει την παράτολμη απόφαση να στηρίξει αυτό το μοναδικό προϊόν της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης και να αποδείξει ότι η ρετσίνα, από τροχοπέδη για το ελληνικό κρασί, μπορεί να γίνει σημαία του και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αγορές του εξωτερικού.

Μετά από τριάντα περίπου χρόνια, με τις ρετσίνες του να έχουν λάβει πολλές δεκάδες διακρίσεις σε όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς και με παρουσία πλέον σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ συνεχίζει να πειραματίζεται και να εξερευνά τα ποιοτικά όρια και τις δυνατότητες του παραδοσιακού ελληνικού κρασιού.

Σήμερα, το οινοποιείο Κεχρής το μοναδικό που παράγει 4 διαφορετικούς τύπους ρετσίνας:

kexris

Το ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ η εμβληματική ρετσίνα του οινοποιείου, το πρώτο κρασί της κατηγορίας του με βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου, είναι η αυθεντική έκφραση της ρετσίνας: ένα σύγχρονο, ποιοτικό κρασί, με ισορροπία ανάμεσα στα αρώματα ενός ποιοτικού Ροδίτη και στη δροσιά του φρέσκου ρετσινιού. Το 1998, το καραφάκι, η χαρακτηριστική του φιάλη, έρχεται να σφραγίσει την ποιότητά του και να το καθιερώσει ως μοναδικό.

Το ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ, μια ρετσίνα από Ασύρτικο που ζυμώνει και παλαιώνει σε δρύινο βαρέλι είναι η απόδειξη ότι το παραδοσιακό ελληνικό κρασί μπορεί να διαθέτει ένα εντυπωσιακό δυναμικό παλαίωσης. Προϊόν οινοποιητικής έμπνευσης, αυτός ο μοναδικός τύπος ρετσίνας πήρε «σάρκα και οστά» το 2006, με τη συμβολή και της Ελένης Κεχρή, νέας οινολόγου τότε, με σπουδές στο Μπορντό. Όταν στην πρώτη του κυκλοφορία, κέρδισε το μεγάλο Χρυσό στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου της Θεσσαλονίκης, το ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ έθεσε με τον πιο εμφατικό τρόπο ένα ερώτημα που μέχρι εκείνη τη στιγμή φάνταζε αδιανόητο: «μπορεί η ρετσίνα να είναι ένα μεγάλο κρασί;». Δέκα χρόνια μετά, η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πλέον προφανής.

Η ΡΟΖΑ, μια ρετσίνα από 100% Ξινόμαυρο είναι ένα κρασί που συστήθηκε για πρώτη φορά το 2007 ως ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΡΟΖΕ. Ιδιόρρυθμο, πληθωρικό, αλλά μοναδικά απολαυστικό, το κρασί αυτό μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή έναν παλιό, ξεχασμένο τύπο ρετσίνας, το κοκκινέλι. Συνδυάζοντας την αγάπη για τις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες και το πάθος για τις δυνατότητες του παραδοσιακού ελληνικού κρασιού, η ΡΟΖΑ είναι ένα σπάνιο κρασί και ένα στοίχημα για τον οινοποιό.

Συνεχίζοντας την αναζήτηση για τις διαφορετικές εκφράσεις της ρετσίνας, η πιο πρόσφατη δημιουργία του οινοποιείου ΚΕΧΡΗΣ αντλεί πάλι έμπνευση από την παράδοση της ελληνικής οινοποιίας, για να επαναφέρει στη σύγχρονη εποχή έναν από τους πιο δημοφιλείς τύπους κρασιού του παρελθόντος, συστήνοντάς τον ξανά στις νέες γενιές οινόφιλων με όρους σύγχρονους και ποιοτικούς. Το νέο αυτό κρασί, το οποίο εμφιαλώθηκε σε περιορισμένο αριθμό φιαλών για πρώτη φορά στη σοδειά του 2016, θα κυκλοφορήσει στη αγορά με τη σοδειά του 2017. Πρόκειται για την πρώτη pet-nat ρετσίνα, ένα κρασί με φυσικό αφρό από τη ζύμωση, όπου ο σπινθήρας από τις φυσαλίδες υπογραμμίζει τη φρεσκάδα του ρετσινιού προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία.