Περισσότεροι από 570 πλειστηριασμοί διενεργούνται σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν βαριά ονόματα του παρελθόντος, αλλά και εταιρείες που…από σπόντα εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Ο «Ζάχος» της Βάρκιζας

Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκει η περίπτωση του δημοφιλούς ψητοπωλείου των νοτίων προαστίων, του «Ζάχου» της Βάρκιζας. Και τούτο καθώς νωρίτερα σήμερα βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια το ακίνητο όπου στεγάζεται η επιχείρηση. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση «Ζάχος» δεν εμπλέκεται στον πλειστηριασμό καθότι μισθώνει το χώρο, ενώ η όλη διαδικασία δεν επηρεάζει τη λειτουργία της.
Μάλιστα, πρόκειται για επαναληπτικό πλειστηριασμό δεδομένου ότι ο αρχικός στις 13 Δεκεμβρίου 2023 ανεστάλη λόγω της αποχής των Συμβολαιογράφων Ειδικότερα, ο πλειστηριασμός στρεφόταν κατά της Ε.Ψ., ιδιοκτήτριας των ακινήτων που εντοπίζονται σε οικόπεδο εντός του σχεδίου πόλης του Δήμου Βάρης με επιφάνεια 766,70 τ.μ. Εντός του οικοπέδου βρίσκεται κτίριο που αποτελείται από ισόγειο, τρεις ορόφους και δώμα και περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο και επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες στους ορόφους.

Το σφυρί αφορούσε τα ακόλουθα ακίνητα:

1) Το υπό στοιχεία «Ι1» κατάστημα του ισογείου με επιφάνεια 118 τ.μ. που αποτελείται από δυο χώρους και δυο W.C. Στην αποκλειστική χρήση της ιδιοκτησίας ανήκει το τμήμα του προκηπίου έμπροσθεν του καταστήματος μέχρι το ανατολικό όριο του οικοπέδου στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου. Βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς 800.000 ευρώ, αλλά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον.
2) Το υπό στοιχεία «Ι2» κατάστημα του ισογείου με επιφάνεια 161 τ.μ. που αποτελείται από τρεις χώρους και τρία W.C. Στην αποκλειστική χρήση της ιδιοκτησίας ανήκει το τμήμα του προκηπίου έμπροσθεν του καταστήματος μέχρι το ανατολικό όριο του οικοπέδου στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου. Στεγάζει επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία “Zaxos Grill”». Το τμήμα του προκηπίου αποκλειστικής χρήσης του καταστήματος χρησιμοποιείται για τραπεζοκαθίσματα. Βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς 1.000.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με 1 ευρώ παραπάνω στα 1.000.001 ευρώ.

Όσον αφορά τις τιμές πρώτης προσφοράς, μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το πρώτο ακίνητο έχει οριστεί στις 800.000 ευρώ και για το δεύτερο στο 1.000.000 ευρώ. Έτσι, η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 1.800.000 ευρώ. Επισπεύδουσα ήταν η Intrum και η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 164.431,25 ευρώ.

Η περιοχή του ακινήτου είναι η περιοχή της Βάρκιζας που αναπτύσσεται κατά μήκος της παραλιακής Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου και αποτελεί τον κεντρικό εμπορικό πυρήνα της πόλης. Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται επί της παραλιακής Λεωφόρου, στο άκρο της εμπορικής ζώνης, σε σημείο που παρουσιάζει αξιόλογη εμπορικότητα με πληθώρα εμπορικών καταστημάτων.

Το ακίνητο της Elite

Άγονος κατέληξε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για επαγγελματικό ακίνητο της υποδηματοποιίας Elite, όπως συνέβη και στις 7 Φεβρουαρίου.
Η Elite, που έγινε γνωστή από το σλόγκαν «άνεση επί ποδός», υπήρξε κατά το παρελθόν η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία υποδημάτων. Το 2008, μάλιστα βραβεύτηκε στο Vigevano της Ιταλίας ως μια εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων στον κλάδο της.

Ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζί και από το 1976, με την νέα εταιρική μορφή της, έγραψε για χρόνια μέρες δόξας στην αγορά, υπό τη διοίκηση του Δημήτρη Χριστοδουλάτου και του συνεταίρου του Νίκου Ζαχαρά.


Είναι χαρακτηριστικό ότι διέθετε παραγωγική δυναμικότητα περίπου 1.000.000 ζευγαριών γυναικείων υποδημάτων τον χρόνο, αλλά και δίκτυο 65 καταστημάτων, πολλά εκ των οποίων είχαν αναπτυχθεί με τη μέθοδο του franchise.
Από την έναρξη της πολυετούς οικονομικής κρίσης, ωστόσο, η πορεία ήταν αρνητική και τελικά η εταιρεία κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση πτώχευσης το 2017. Έτσι, για σήμερα έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Intrum, που στρέφεται κατά των Δ. Χριστοδουλάτου και Ν. Ζαχαρά και αφορά ακίνητο στην Κολοκυνθού, στη διασταύρωση των οδών Πτολεμαίου, Θρασυμάχου και Ακράγαντος, όπου βρισκόταν και η έδρα της Elite ΑΒΕΕ Υποδημάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, χαρακτηριστικό της εν λόγω περιοχής είναι η συγκέντρωση ακινήτων με βιομηχανικές και αποθηκευτικές χρήσεις, κυρίως παλαιότερης κατασκευής.


Στον πλειστηριασμό βγήκε το ποσοστό των δύο τρίτων (2/3) εξ αδιαιρέτου της οριζόντιας ιδιοκτησίας του τέταρτου ορόφου του κτιρίου, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια του ορόφου και αποτελείται από μία ενιαία αίθουσα εμβαδού 2.660 τ.μ. Σήμερα, η οριζόντια ιδιοκτησία είναι διαμορφωμένη, δηλαδή υπάρχουν χωρίσματα αλουμινίου με διάφορα γραφεία, καθώς και τέσσερις τουαλέτες.

Κατά την έκθεση εκτίμησης η ποιότητα κατασκευής του κτιρίου χαρακτηρίζεται καλή, με μέτρια συντήρηση. Η αγοραία αξία για την πλήρη κυριότητα εκτιμάται σε 2.085.870 ευρώ και για τα 2/3 σε 1.390.580 ευρώ, που είναι και η τιμή εκκίνησης. Όπως προαναφέρθηκε ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. 

Η KOCHEN και η ΤΡΙΚΑΤ

Στα αζήτητα παρέμειναν και οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας επίπλων Kochen στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, που βγήκαν σήμερα στο σφυρί μέσω 7 πλειστηριασμών με επισπεύδουσα την ΑΑΔΕ και συνολική τιμή εκκίνησης 2.481.000 ευρώ.

Παράλληλα, σε αναστολή οδηγήθηκαν οι πλειστηριασμοί σε βάρος της κατασκευαστικής εταιρείας ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ, οι οποίοι αφορούσαν ιδιοκτησίες της (διαμερίσματα και αποθήκες) επί ακινήτου στη Ραφήνα.

Διαβάστε ακόμη 

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με αλλαγές σε δηλώσεις, παραγραφή και ελέγχους

Με ούριο άνεμο ξεκίνησε η κρουαζιέρα (pics + πίνακας)

Πώς οι χρηματοδοτήσεις του RRF βάζουν τέλος στα ελληνικά «χαρτοβασίλεια» – Τα προγράμματα για τις επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ