Ατέλειωτο μοιάζει το… «ψυχορράγημα» της ΕΝΚΛΩ, της κραταιάς κάποτε εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας της οικογένειας Λαναρά που έζησε δεκαετίες δόξας, αλλά στη συνέχεια την πολύχρονη «πτώση» μέχρι τους τωρινούς πλειστηριασμούς, όπου βγαίνουν κατά καιρούς τα…εναπομείναντα «ιμάτιά» της.
Τα συγκεκριμένα αφορούν τα εναπομείναντα κινητά πράγματα του εργοστασίου της πρώην «Κλωστήρια Δούδος» που βρίσκεται στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης και είχε εξαγοραστεί στο παρελθόν από την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

Η εν λόγω περιπέτεια ξεκίνησε προ δεκαετίας, το 2014, με την απόφαση των πιστωτών για τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝΚΛΩ. Το 2015 εκδόθηκαν εκθέσεις εκποίησης για τα κινητά πράγματα μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου πρώην Κλωστήρια Δούδος. Ειδικότερα, τα αναφερόμενα στην έκθεση εκποίησης παλαιά κατεστραμμένα μηχανήματα μικρής αξίας που χαρακτηρίστηκαν ως σκράπ, εκποιήθηκαν με κατακυρωτική έκθεση, ενώ τα μηχανήματα παραγωγικού μηχανολογικού εξοπλισμού εκποιήθηκαν συνολικά ως ομάδες με αντίστοιχη έκθεση.

Ακολούθησε το 2016 νέα εκποίηση υπολοίπου μηχανολογικού εξοπλισμού και λοιπών κινητών πραγμάτων του ιδίου εργοστασίου, με έναρξη 17-10-2016 από την οποία εκποιήθηκαν διάφορα σε επαναλαμβανόμενους πλειστηριασμούς κάθε Δευτέρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Στη συνέχεια έγινε η πρώτη μείωση της έκθεσης αυτής σε ποσοστό 20% του απομένοντος μηχανολογικού εξοπλισμού και με βάση αυτή εκποιήθηκαν μεμονωμένα κινητά από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τα τέλη του 2019.
Ακολούθησε νέα αίτηση μείωσης σε ποσοστό 30% των εναπομεινάντων μηχανημάτων και άλλων κινητών πραγμάτων και με βάση τη νέα έκθεση εκποίησης «έφυγαν» ορισμένα ακόμη κομμάτια μέχρι το 2023.
Για τα υπόλοιπα οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Έτσι δρομολογήθηκε ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός με βάση δύο πρόσφατες εκτιμήσεις πιστοποιημένων εκτιμητών.

Ο ένας προσδιόρισε την αγοραία αξία των 71 εναπομεινάντων μηχανημάτων και λοιπών κινητών στο ποσό των 159.500 ευρώ και ο δεύτερος στις 168.600 ευρώ.

Έτσι ο πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Απριλίου, με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης, για την εκποίηση του παραγωγικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής νήματος ορίζεται το ποσό των 164.050 ευρώ, το οποίο αποτελεί τη μέση τιμή των εκτιμήσεων των δύο πιστοποιημένων εκτιμητών.

Τα άλλα σφυριά, η άνοδος και η πτώση

Έχουν προηγηθεί και άλλοι πλειστηριασμοί για οικόπεδα της ΕΝΚΛΩ και κυρίως για τον μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας στην Κομοτηνή, που ήταν και το «διαμάντι» του ομίλου. Παρά την μείωση της τιμής εκκίνησης λόγω άγονων προσπαθειών από τα 3,9 εκατ. ευρώ στα 2,92 εκατ. ευρώ δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Το εργοστάσιο των πρώην Κλωστηρίων Μαρωνείας πρωτολειτούργησε το 2000 ως πρότυπη μονάδα μέχρι το 2010 περίπου που σταμάτησε και ο εξοπλισμός του διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Όμως και ο τελευταίος πλειστηριασμός στις αρχές Μαρτίου κατέληξε άγονος ελλείψει πλειοδοτών.
Όλα αυτά δε θυμίζουν σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν του ομίλου Λαναρά που έδινε το «παρών» στον κλάδο από το 1909. Στην πολυετή πορεία του ιδρύθηκαν δεκάδες εταιρείες, όπως οι Τρικολάν, Βερλάν, Ολυμπιακή Α.Ε., Κολμπλάν, Κλωστήρια Ναούσης κ.ά. ενώ σημειώθηκαν και τουλάχιστον τρεις εσωτερικές διασπάσεις.

Από αυτές, το οικογενειακό «παρακλάδι» του Χρήστου Λαναρά αποδείχθηκε το πιο ανθεκτικό, δημιουργώντας στη συνέχεια την περίφημη Κλωνατέξ. Όταν τα ηνία πέρασαν στον γιο του Θωμά μετονομάστηκε σε Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, αποτελώντας το όχημα για αρκετές εξαγορές (όπως, οι ∆ούδος και Γιαννούσης, Κλωστήρια Ροδόπης, Gallop κ.ά.), αλλά και για τη χρηματιστηριακή φρενίτιδα στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Εκείνη την εποχή αντλήθηκαν μέσω ΑΜΚ περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίησή της Κλωτατέξ έφτασε το αστρονομικό ποσό των 3 δισ. ευρώ, με τον όμιλο να ελέγχει 25 εργοστάσια, με 3.600 εργαζομένους.
Ακολούθησαν οι συνέπειες από το σκάσιμο της «φούσκας» και από το 2004 και μετά η ελεύθερη πτώση του ομίλου. Οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης και οι χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες συνεχίστηκαν μέχρι το οριστικό τέλος της ΕΝΚΛΩ, την περίοδο του 2010-11 και με τον ίδιο τον Θωμά Λαναρά να φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 54 ετών, τον Νοέμβριο του 2011.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, η ΕΝΚΛΩ οφείλει στις τράπεζες 230 εκατ. ευρώ, στους εργαζομένους 35 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ 8,5 εκατ. ευρώ, στον ΕΦΚΑ 50 εκατ. ευρώ και στο Δημόσιο 70 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια άφησε πίσω της ένα συνολικό χρέος πάνω από 390 εκατ. ευρώ.
Οι επίσημοι «τίτλοι τέλους» έπεσαν το 2012 όταν η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (“United Textiles S.A.” πρώην επονομαζόμενη «Κλωστήρια Ναούσης») κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης με ημερομηνία παύσης των πληρωμών την 30ή Ιουλίου 2010.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σταθερό το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Απρίλιο αυξήσεις αλλά και μειώσεις από  άλλους παρόχους

Οι (υπερβολικές) αυξήσεις μισθών βλάπτουν την εργασία και την αγοραστική δύναμη

ΔΕΗ: Ολοκληρώνεται το deal με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την μεταφορά της HΡΩΝ 1 στην Κρήτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ