Ήταν τον Ιανουάριο του 2008, όταν η εταιρεία “Heliosphera” ξεκίνησε την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων τεχνολογίας λεπτού φιλμ μικροκρυσταλλικού πυριτίου, στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι εγκαταστάσεις είχαν ολοκληρωθεί και άρχιζε η παραγωγή, με στόχο τις αγορές του εξωτερικού. Σχετικά γρήγορα αναπτύχθηκε ένα εμπορικό δίκτυο σε 18 χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Κύπρος.

Πίσω από αυτή τη φιλόδοξη επένδυση ήταν ο Ελληνοαμερικανός Τζον Ρήγας, ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο με κύρια δουλειά τη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων, που μέσω της εταιρίας Sciens είχε ανοιχτεί σε διάφορες δραστηριότητες, από την ενέργεια και τα ακίνητα μέχρι τα media, μετρώντας διαδοχικά «ναυάγια»…

Η άνοδος και η «κάθοδος» της Ηλιοσφαίρας

Τα εγκαίνια της εργοστασιακής μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, -μιας από τις μεγαλύτερες τότε στην Ευρώπη-, έγιναν στις 19 Ιουνίου 2009.

Όπως σημειωνόταν εκείνη την περίοδο, η κύρια δραστηριότητα της HelioSphera ήταν η παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ τεχνολογίας Λεπτού Υμενίου (Thin Film), ετησίας παραγωγικής δυναμικότητας 60 MW με τη χρήση της τεχνολογίας Micromorph®. Η επένδυση ύψους 185 εκατ. ευρώ είχε εγκεκριμένη επιδότηση και εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο με απόφαση της ολομέλειας της Βουλής.

«Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας εκτείνεται σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 27.000 m2, με το χώρο παραγωγής να καλύπτει τα 17.000 m2. Παράλληλα, ο πλήρως αυτοματοποιημένος καθαρός χώρος (Clean Room) 1.500 m2 που διαθέτει είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Η διαδικασία παραγωγής είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον καθώς δεν γίνεται χρήση τοξικών ουσιών επικίνδυνων για το περιβάλλον» τονιζόταν στις σχετικές ανακοινώσεις.

Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται από το 2012, παρότι είχε ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και με επιδοτήσεις 29 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Χρέη στις τράπεζες, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους και το Δημόσιο δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό με τα ποσά να υπερβαίνουν τα 130 εκατ. ευρώ.

Έτσι μετά από πολύχρονες δικαστικές διαμάχες, η «Ηλιόσφαιρα» προσγειώθηκε ανώμαλα, με αποτέλεσμα, το 2017 να γίνει η πρώτη εταιρία η οποία κηρύχτηκε (και επίσημα) σε πτώχευση μετά από αίτηση που κατέθεσαν οι (πρώην) εργαζόμενοί της, με ημέρα παύσεως των πληρωμών την 30/9/2015.

Η συνέχεια ήταν η αναμενόμενη. Το εργοστάσιο της στην Τρίπολη πήρε το δρόμο για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αποτελώντας μάλιστα, για κάποια περίοδο το πιο «ακριβό σφυρί». Και αυτό γιατί η τιμή πρώτης προσφοράς έφτανε τα 37,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις εκτίμησης των πιστοποιημένων εκτιμητών η εμπορική αξία των γηπέδων και κτιρίων ανερχόταν σε 7.057.000 ευρώ και η εμπορική αξία των τεχνικών εγκαταστάσεων κλειστής μονάδας παραγωγής μετά του μηχανολογικού εξοπλισμού της σε 30.392.000 ευρώ. Έτσι συνολικά η τιμή εκκίνησης έφτανε στα 37.449.000 ευρώ. Αυτός ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε τον Οκτώβριο του 2018, αλλά η Ηλιοσφαίρα έμεινε στα αζήτητα…

Στη συνέχεια, ο νέος πλειστηριασμός, με την ίδια τιμή εκκίνησης, έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2019 και πάλι όμως «ουδείς υποψήφιος πλειοδότης δήλωσε τη συμμετοχή του».

Το τρίτο σφυρί χτύπησε στις 24 Ιουλίου 2019, με την τιμή να έχει υποχωρήσει στα 28,49 εκατ. ευρώ, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα.

Το νέο σφυρί στη…μισή τιμή

Στις 21 Δεκεμβρίου 2022, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς (το χρέος προς αυτή φτάνει τα 146,48 εκατ. ευρώ εντόκως από 10.12.2016), έχει οριστεί το νέο σφυρί για τα «ιμάτια» της Ηλιοσφαίρα, με τιμή εκκίνησης 18.518.500 ευρώ, δηλαδή κάτω από τα μισά σε σύγκριση με τους δύο πρώτους.

Στον επικείμενο πλειστηριασμό βγαίνουν το οικόπεδο των 30 στρεμμάτων στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης, τα κτίρια και ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

Συγκεκριμένα επί του παραπάνω οικοπέδου υφίσταται Μονάδα Παραγωγής Φωτοβολταϊκών Πλαισίων, αποτελούμενη από υπόγειο, ισόγειο και όροφο (με υποδομές παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων, γραφεία και αποθήκες), συνολικού εμβαδού 19.608,46 τ.μ. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της εταιρείας αποτελείται από ένα σύνολο 227 μηχανημάτων, «πακτωμένων ή στερεωμένων στο σύνολό τους ή σε τμήματα αυτών αλλά αλληλένδετα μεταξύ τους σε ενιαία παραγωγική λειτουργία», όπως αναφέρεται στην έκθεση του πλειστηριασμού.

Μένει να φανεί εάν αυτή τη φορά θα υπάρξει μνηστήρας για την Ηλιοσφαίρα, που «άναψε» μεν για λίγο, αλλά «έσβησε» άδοξα…

Διαβάστε ακόμη:

Το τσουχτερό κρύο ανεβάζει τις τιμές και τα φορτία LNG

Αυτοί είναι οι “plantfluencers” που μας μαθαίνουν να ζούμε μαζί με τα φυτά

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ρεκόρ επιδότησης 900.000 και καλές τιμές μέχρι 30 Νοεμβρίου