Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών για το επόμενο διάστημα έχουν τεθεί δύο «επώνυμες» περιπτώσεις. Αφενός, της γνωστής ηθοποιού Ελένης Κούρκουλα που αφορά οροφοδιαμέρισμα σε πολυκατοικία επί της οδού Ηροδότου στο Κολωνάκι. Αφετέρου, της εταιρείας «Αθηναϊκά Ζαχαροπλαστεία-Εστιατόρια ΑΒΕΕ», δηλαδή της ιστορικής «Παπασπύρου» που αφορά τα κεντρικά γραφεία και το παρασκευαστήριό της στην περιοχή των Αχαρνών.
Οι εν λόγω πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου 2025, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τότε είναι πιθανό να υπάρξει αναστολή τους λόγω ανακοπών ή άλλων κινήσεων.
Το οροφοδιαμέρισμα στην Ηροδότου
Το πρώτο σφυρί, με επισπεύδουσα την doValue, στρέφεται σε βάρος της Ελένης Κούρκουλα, συζύγου του Διονυσίου Παναγιωτάκη, ενώ, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η κατάσχεση επιβλήθηκε για 300.000 ευρώ, «ποσό το οποίο αποτελεί μέρος του επιταχθέντος κεφαλαίου».
Ο πλειστηριασμός αφορά την πλήρη κυριότητα δύο ιδιοκτησιών, ήτοι:
-Την ΣΤ13 οριζόντια ιδιοκτησία – διαμέρισμα ολόκληρου του έκτου πάνω από το ισόγειο ορόφου, σε δεύτερη (Β) εσοχή, μαζί με αποθήκη του υπογείου, μιας πολυκατοικίας (κατασκευής του 1965) κτισμένης σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο βρίσκεται, στην Αθήνα και επί της οδού Ηροδότου στην οποία φέρει τον αριθμό 3. Πρόκειται για την πρώτη πολυκατοικία μετά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Μέγαρο Σταθάτου).
Η οριζόντια ιδιοκτησία – διαμέρισμα αποτελείται από χωλ, πέντε κύρια δωμάτια, οφφίς, μαγειρείο, δωμάτιο υπηρεσίας, δωμάτιο εργασίας, τουαλέτα υπηρεσίας, διαδρόμους, δύο λουτρά, ιματιοθήκη, τουαλέτα ξένων, αποθήκη στο υπόγειο επιφανείας περίπου 10 τ.μ., βεράντα επί της προσόψεως της οδού Ηροδότου και εξώστες επί της αυλής.
Το εν λόγω διαμέρισμα έχει εμβαδόν 195 τ.μ., επιφάνεια βεράντας 29,62 τ.μ., ήτοι συνολικό εμβαδόν 224,62 τ.μ.

-Την οριζόντια ιδιοκτησία (Στούντιο) με αριθμό 14 του δώματος της πολυκατοικίας, στο οποίο ανήκει η αποκλειστική χρήση της βεράντας που βρίσκεται προ αυτής, επιφάνειας 57,68 τ.μ. Αποτελείται από ένα δωμάτιο (Στούντιο), με επιφάνεια 15 τ.μ. Σύμφωνα με τον τίτλο κτήσης οι δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική κλίμακα.
Τα παραπάνω περιήλθαν στην οφειλέτρια κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή δυνάμει συμβολαιογραφικής πράξης ανταλλαγής που έγινε το 2006.
Από την περιγραφή σε συνδυασμό με την εξωτερική επιθεώρηση προκύπτει ότι πρόκειται για διαμέρισμα σε εσοχή – ρετιρέ, λειτουργικά ενιαίο με μικρής επιφάνειας χώρο κύριας χρήσης στο δώμα. Σημαντικό πλεονέκτημα θεωρείται η αποκλειστική χρήση τμήματος του δώματος 57,68 τ.μ.
Γενικότερα, πρόκειται για καλής κατασκευής κτίριο, αντίστοιχο των πολυκατοικιών του Κολωνακίου της περιόδου 1955 – 1965, άριστα συντηρημένο. Όπως σημειώνεται, η ακριβής του θέση είναι πλεονεκτική, λίγα μέτρα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.
Όσον αφορά την τιμή πρώτης προσφοράς για τις δύο ιδιοκτησίες που θεωρούνται ενιαία λειτουργικά κατοικία, έχει οριστεί στα 2.000.000 ευρώ.

Η Ελένη Κούρκουλα σπούδασε στο Παρίσι δημοσιογραφία και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην «Καθημερινή», το περιοδικό «ΑΝΤΙ» και το «Κανάλι 15». Παράλληλα, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Αθηνών και συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες στο θέατρο και την τηλεόραση. Τo 1992 δημιούργησε το δικό της θίασο και ανέβασε «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» που έγινε μεγάλη επιτυχία. Διατήρησε το θίασό της για έξι χρόνια ανεβάζοντας έργα του κλασσικού παγκόσμιου ρεπερτορίου.
Στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών, με το συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ, και τον Οκτώβριο του 2001 ανέλαβε Υφυπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος Ολυμπιακή Παιδεία και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 επανεξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών.
Η ιστορική «Παπασπύρου»
Στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επέστρεψε μετά από αρκετά χρόνια και η ιστορική εταιρεία ζαχαροπλαστικής και εστίασης «Παπασπύρου».
Η εταιρεία διαθέτει ακίνητο επί των οδών Αγίας Τριάδος και Νέας Ζίχνης στις Αχαρνές όπου στεγάζονται τα γραφεία της, τα τμήματα παραγωγής και οι αποθηκευτικοί χώροι. Κατά την περίοδο της μακράς οικονομικής κρίσης, όταν η αγορά εστίασης δέχθηκε ισοπεδωτικό χτύπημα, ακόμη και η «Παπασπύρου» δεν κατάφερε να ξεφύγει τις «αναταράξεις». Έτσι βρέθηκε σε στενωπό που οδήγησε προ επταετίας περίπου μέχρι και στην εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς για το ακίνητο στις Αχαρνές. Ωστόσο, η εταιρεία προχώρησε σε ρύθμιση των οφειλών της με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Τώρα, όμως, και πάλι απειλείται με σφυρί το ίδιο ακίνητο.
Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, για τις 17 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να βγει, με επισπεύδουσα τη doValue, οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, επιφάνειας 998,17 τ.μ., εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της κτηματικής περιφέρειας της Δημοτικής Ενότητας Αχαρνών του Δήμου Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, στην θέση «Αγία Τριάς» της περιοχής «Λαθέα Β’», και επί των οδών Αγίας Τριάδος και Νέας Ζίχνης αριθμός 15.
Επί του οικοπέδου έχει ανεγερθεί σύγχρονης κατασκευής διώροφο επαγγελματικό κτίριο με υπόγειο.

Η στάθμη υπογείου, συνολικής επιφάνειας 838,49 τ.μ., αποτελείται από αποθήκη, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο ανελκυστήρα, κεντρικό κλιμακοστάσιο με ανελκυστήρα, έτερη κλίμακα ανόδου, πλατφόρμα, ανελκυστήρα αυτοκινήτων και 20 θέσεις στάθμευσης.
Η στάθμη ισογείου, συνολικής επιφάνειας 406,24 τ.μ., περιλαμβάνει εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, κεντρικό κλιμακοστάσιο με ανελκυστήρα, γραφείο, λουτρά, πλατφόρμα και έτερη κλίμακα ανόδου – καθόδου.
Η στάθμη Α’ ορόφου, συνολικής επιφάνειας 387,16 τ.μ., περιλαμβάνει εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, κεντρικό κλιμακοστάσιο με ανελκυστήρα, λουτρά, πλατφόρμα και έτερη κλίμακα ανόδου – καθόδου.
Η οικοδομή εμφανίζει ενιαία λειτουργικότητα και χρησιμοποιείται ως εργαστήριο ζαχαροπλαστικής-κατάστημα πώλησης ειδών ζαχαροπλαστείου.
Ο φέροντας οργανισμός είναι από μπετόν αρμέ, έχει κουφώματα αλουμινίου, οι όροφοί της, (υπόγειο- ισόγειο και πρώτος όροφος) επικοινωνούν με εσωτερικές κλίμακες, τα δε δάπεδά της είναι στρωμένα με πλακάκια και ύπερθεν του πρώτου ορόφου υφίσταται δώμα επιφάνειας 18 τ.μ. με υλικά νέου τύπου.
Υπάρχει επίσης εφαπτόμενο στο τέλος του κτιρίου κλειστό στεγασμένο κτίσμα, με νέου τύπου ελενίτ, επιφάνειας 30 τ.μ. Στον υπόγειο χώρο της οικοδομής λειτουργούν αποθηκευτικοί χώροι και υπάρχουν ψυγεία, στο ισόγειο λειτουργεί κατάστημα πώλησης ειδών ζαχαροπλαστικής και στο πίσω τμήμα εργαστήρια παραγωγής. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν γραφεία, κουζίνα και χώροι παραγωγής, Τέλος, στο δώμα (ταράτσα) υπάρχουν κλιματιστικά, μοτέρ ψυγείων και διάφορα άλλα μηχανήματα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, η κατάσχεση επιβλήθηκε για 200.000 ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου
Όσον αφορά την τιμή πρώτης προσφοράς, έχει οριστεί σε 578.000 ευρώ.
Με βάση τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2024, η εταιρεία εμφάνισε βελτιωμένες επιδόσεις, με τζίρο 3,12 εκατ. ευρώ, έναντι 2,75 εκατ. ευρώ το 2023, με προ φόρων κέρδη 252.436 ευρώ έναντι κερδών 173.818 ευρώ.

Η ιστορική διαδρομή
Επίσημη χρονική αφετηρία της οικογενειακής επιχείρησης θεωρείται το 1940. Ωστόσο τα πρώτα βήματα γίνονται μια δεκαετία πριν, όταν ο Κωνσταντίνος Παπασπύρου, με καταγωγή από τους Πενταγιούς Φωκίδας, ανοίγει ένα κατάστημα στην Αθήνα, στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου, έναντι του Καλλιμάρμαρου Σταδίου. Το κατάστημα λειτουργεί ως αναψυκτήριο-«βαριετέ». Ένας ψυχαγωγικός χώρος δηλαδή που φιλοξενεί παραστάσεις του Καραγκιόζη του Μόλλα και όπου οι πελάτες διασκεδάζουν απολαμβάνοντας παράλληλα τις πάστες του καταστήματος. Αυτή είναι και η πρώτη επαφή του αθηναϊκού κοινού με τα γλυκά της οικογένειας.
Η εταιρεία Παπασπύρου ιδρύεται στις αρχές της δεκαετίας του 1940 από τον γιο του Κωνσταντίνου, Αθανάσιο Παπασπύρου. Λειτουργεί ως το πρώτο παραδοσιακό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής στην Αθήνα και έχοντας ως γνώμονα τις αγνές πρώτες ύλες δημιουργεί μοναδικά γλυκά και προϊόντα εμπνευσμένα από παραδοσιακές σπιτικές συνταγές.
Στον επόμενο μεγάλο σταθμό, τη δεκαετία του ’50, κατασκευάζεται το πρότυπο εργοστάσιο παγωτού στην Αθήνα, στην οδό Προμπονά. Το παγωτό Παπασπύρου -όπως το θρυλικό «κασάτο»-, παρασκευασμένο από επίλεκτες πρώτες ύλες και με πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής για τα δεδομένα της εποχής, κατακτά τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού. Σε εκείνη τη φάση γίνεται και το καθοριστικό άνοιγμα στη λιανική, καθώς εγκαινιάζεται το πρώτο κεντρικό κατάστημα στην καρδιά της πόλης, την πλατεία Συντάγματος, και παράλληλα αναλαμβάνεται η εκμετάλλευση της Αίγλης Ζαππείου. Έκτοτε ο «Παπασπύρου» εξελίσσεται σε αγαπημένη συνήθεια των Αθηναίων και των λίγων ακόμη τουριστών που επισκέπτονται την πρωτεύουσα.
Στη δεκαετία του ’60 μπαίνουν τα θεμέλια για την ισχυροποίηση της εταιρείας. Οι κεντρικές εγκαταστάσεις μεταφέρονται σε νέο εργοστασιακό χώρο 2.000 τ.μ. στην περιοχή των Αμπελοκήπων, ενώ παράλληλα δρομολογείται η ανέγερση νέου κτιρίου στη γωνία Ερμού και Σταδίου στην πλατεία Συντάγματος ώστε να καλυφθεί η ραγδαία αύξηση της πελατείας.
Η επιχείρηση αναπτύσσεται περαιτέρω αποκτώντας τον χαρακτήρα αλυσίδας καθώς ξεκινούν τη λειτουργία τους τρία νέα καταστήματα: στην πλατεία Κολωνακίου και Τσακάλωφ γωνία, στη Λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του Αγίου Σώστη και στη Ραφήνα. Το κατάστημα του Κολωνακίου έγινε γρήγορα σημείο αναφοράς και πόλος έλξης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κοσμική ζωή της περιοχής και την εκτόξευση της φήμης της εμβληματικής πλατείας. Από την άλλη, το κατάστημα της Λ. Συγγρού αποτέλεσε για χρόνια «συστατικό στοιχείο» της καθημερινότητας των κατοίκων στα νότια προάστια και απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε νυχτερινής εξόδου στα κέντρα της παραλιακής που ξεκινούσε ή έκλεινε με ραντεβού για «παγωτό στου Παπασπύρου».
Στη δεκαετία του ’70, στη διοίκηση της επιχείρησης συμμετέχει δυναμικά ο γιος του Αθανάσιου Παπασπύρου, Κωνσταντίνος, ο οποίος βάζει τη δική του σφραγίδα με την επέκταση και πλήρη μεταμόρφωση του καταστήματος στο Σύνταγμα. Ο αρχικός χώρος μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό και πολυτελές τριώροφο κτίριο 1.100 τ.μ. Ο «νέος Παπασπύρου» του Συντάγματος γίνεται σήμα κατατεθέν της πλατείας και καθιερώνεται ως το απόλυτο κέντρο ψυχαγωγίας και εστίασης της πρωτεύουσας. Περιλαμβάνει γαλλικό εστιατόριο, ζαχαροπλαστείο, καφετέρια και εστιατόριο self-service, κάτι πρωτοποριακό για την εποχή. Χιλιάδες Αθηναίοι και ξένοι επισκέπτες δίνουν ραντεβού στο πιο κοσμοπολίτικο meeting point του κέντρου, ενώ την ίδια περίοδο η εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον χώρο του catering, όπου και εκεί έγραψε λαμπρές σελίδες διοργανώνοντας ορισμένες από τις πιο αξιομνημόνευτες εκδηλώσεις.
Από γενιά σε γενιά
Στη δεκαετία του ’80, μια περίοδο γενικότερων πολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων, ο Αθανάσιος Παπασπύρου έπειτα από 30 χρόνια συνεχούς αξιοποίησης της Αίγλης Ζαππείου παραχωρεί την εκμετάλλευσή της και αποφασίζει να διατηρήσει μόνο το κεντρικό κατάστημα «Παπασπύρου» στην οδό Πουλίου. Περί το 1984-85 τη διοίκηση αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Παπασπύρου και η εταιρεία εισέρχεται δυναμικά στην παραγωγή ψωμιού και αρτοποιημάτων καθώς και στον τομέα του καθημερινού φαγητού. Αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα προκειμένου στην επόμενη 20ετία ο «Παπασπύρου» να αλλάξει εντελώς προσανατολισμό. Υιοθετώντας διαφορετική δομή μεταφέρει τις δραστηριότητές του από τα καφέ και τους χώρους εστίασης σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Στο πλαίσιο αυτό ανοίγουν τρία νέα καταστήματα: στους Αμπελόκηπους, στην Κηφισιά και το Χαλάνδρι. Παράλληλα, δημιουργούνται νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στις Αχαρνές Αττικής σε χώρο 2.000 τ.μ., με τη μονάδα παραγωγής να αποτελείται από 6 τμήματα.
Από το 2010 και μετά η παράδοση συνεχίζεται από τους γιους του Κωνσταντίνου Παπασπύρου, Θανάση και Φίλιππο, οι οποίοι θέτουν ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.
Μεγαλωμένοι μέσα στα εργαστήρια της επιχείρησης, με τις ακαταμάχητες μυρωδιές από τη σοκολάτα, το μαχλέπι και τις φρεσκοψημμένες σφολιάτες, γνώριζαν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τα ηνία ότι θα έπρεπε να ισορροπήσουν ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Κράτησαν λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία που έκαναν τον «Παπασπύρου» ένα βαρύ όνομα, συνυφασμένο με την ποιότητα και τα αγνά υλικά, και παράλληλα εξέλιξαν την επιχείρηση ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και τις νέες καταναλωτικές τάσεις.
Διαβάστε ακόμη
Πώς το κινητό σας παρακολουθεί κάθε στιγμή τις κινήσεις σας
Στο σφυρί σπίτια, βίλες, οικόπεδα με τιμή εκκίνησης από 1.000 ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.