Στο παρά ένα της κυβερνητικής αλλαγής εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και συνακόλουθα από το υπουργείο Πολιτισμού η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρο Μαρκοπούλου.

Το θέμα συζητήθηκε στο ΚΑΣ την περασμένη εβδομάδα, όπου υπήρξε ομόφωνη γνωμοδότηση υπέρ της έγκρισης της ΣΜΠΕ, υπό όρους, οι οποίοι ελήφθησαν υπόψη και από την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ήτοι της υπουργού Πολιτισμού κ. Μυρσίνης Ζορμπά και του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνου Στρατή. Στους επιμέρους όρους αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί δίκτυο ανάδειξης των αρχαιολογικών καταλοίπων και ζώνη ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά, να εξασφαλίζεται η ακώλυτη πρόσβαση στις αρχαιότητες καθώς επίσης κι ότι όλες οι εκσκαφικές και λοιπές χωματουργικές εργασίες στο πλαίσιο του έργου, να πραγματοποιηθούν υπό την εποπτεία των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων, σε οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης του έργου, οι εργασίες θα πρέπει να διακοπούν και να ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου. Όπως και στις προηγούμενες εγκρίσεις που αφορούσαν μεγάλα ακίνητα προς αξιοποίηση από το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (βλ. Ελληνικό, Αφάντου κ.τ.λ.) θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του κυρίου του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το «πράσινο φώς» που δόθηκε από το ΥΠΠΟΑ, το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουν οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση του ακινήτου σε μία πρώτη διευρεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη διαδικασία είχε γίνει και προ πενταετίας χωρίς ωστόσο να καταλήξει πουθενά. Επισημαίνεται εδώ ότι ένα κομμάτι της έκτασης χρησιμοποιείται από τον ΟΠΑΠ, ο οποίος, όπως λέγεται, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις ιπποδρομίες.

Οσον αφορά το ίδιο το ακίνητο, όπως αυτό είναι καταχωρημένο στο ΤΑΙΠΕΔ, η έκταση περιλαμβάνει α) ιδιοκτησία ΤΑΙΠΕΔ 1.029.279,62 τ.μ. β) έκταση προς εκμετάλλευση 589.452,86 τ.μ., ενώ η δομημένη επιφάνεια είναι 26.100 τ.μ.. «Τo Ολυμπιακό Ιππικο Κέντρο στο Μαρκόπουλο Αττικής είναι ένα σημαντικό σε μέγεθος ακίνητο στο οποίο έχει αναπτυχθεί ολοκληρωμένο συγκρότημα ανοιχτών και κλειστών εγκαταστάσεων και υποδομών που φιλοξένησε  τα ιππικά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004¨», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για το ακίνητο (σε απόσταση 43 χλμ. περίπου από το κέντρο των Αθηνών, απέχει 13 χλμ. περίπου από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος)  προτείνεται αξιοποίηση με χρήσεις γης “Θεματικού Πάρκου-Αναψυχής” που επιτρέπουν, παράλληλα με τις υφιστάμενες λειτουργίες αθλητικού χαρακτήρα, την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων.

Ως προς το ΕΣΧΑΔΑ, σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταρτιστεί, όλο το σχέδιο κινείται με χρήσεις γύρω από το αθλητικό κέντρο. Το ακίνητο προβλέπεται ειδικότερα να αξιοποιηθεί με την ανάπτυξη των τριών επιμέρους ζωνών και συγκεκριμένα την πρώτη ζώνη για τη χρήση θεματικού πάρκου- αναψυχής συνολικής έκτασης 426 στρεμμάτων, τη δεύτερη ζώνη (αδόμητη) για τη ζώνη δασικής προστασίας, περί τα 120 στρέμματα και τη χρήση για εγκαταστάσεις πρόσβασης- στάθμευσης συνολικής έκτασης 42 στρεμμάτων (επίσης αδόμητη). Με βάση τις χρήσεις, θα υπάρξουν περιορισμένα εμπορικά καταστήματα, υποστηρικτικά του αθλητικού κέντρου, κτίρια γραφείων επίσης με υποστηρικτικό χαρακτήρα καθώς επίσης κι ένα είδος καταλυμάτων για την εξυπηρέτηση του κέντρου.