search icon

business stories

Quest: Σχεδιάζει επενδύσεις €80 εκατ. έως το 2021

Στους στρατηγικούς στόχους του ομίλου έως τότε είναι να φθάσουν τα έσοδα κοντά στα 600 εκατ. ευρώ με άνοδο 50% σε σύγκριση με το 2016

Της Στεφανίας Σούκη

Επενδύσεις πάνω από 80 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Quest για την περίοδο έως το 2021, ενώ στους στρατηγικούς στόχους του ομίλου έως τότε είναι να φθάσουν τα έσοδα κοντά στα 600 εκατ. ευρώ με άνοδο 50% σε σύγκριση με το 2016, συνεχίζοντας παράλληλα την καλή πρακτική διανομής κερδών σε μετόχους κι εργαζομένους.

Τα στοιχεία αναφέρθηκαν χθες στο πλαίσιο της παρουσίασης στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, παρουσία του προέδρου κ. Θεόδωρου Φέσσα, του διευθύνοντος συμβούλου κ. Απόστολου Γεωργαντζή και των λοιπών διοικητικών στελεχών του ομίλου. Ερωτηθείς για τυχόν αυτόνομη εισαγωγή στο Χ.Α. εταιρειών του ομίλου, δεδομένων και των θετικών τους επιδόσεων το τελευταίο διάστημα, ο κ. Φέσσας απάντησε ότι αυτή την στιγμή «δε χρειαζόμαστε κεφάλαια, έχουμε …περίσσευμα και αναζητούμε πού θα τα επενδύσουμε. Σαφώς το Χρηματιστήριο θα μπορούσε να μας προσφέρει επιπλέον κεφάλαια μελλοντικά, ωστόσο θεωρούμε ότι με τη συγκεκριμένη δομή λειτουργίας του ομίλου Quest κάτω από τη holding εταιρεία, είναι πιο καλά δεμένες και λειτουργικές οι επιχειρήσεις. Αν το Χρηματιστήριο πάει σε μία αγορά καλύτερα δομημένη, δε θα διστάσουμε, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, να προχωρήσουμε σε μία τέτοια κίνηση, ωστόσο επί του παρόντος δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα».

Αναφερόμενος στις προοπτικές του ομίλου για το σύνολο του 2018, ο διευθύνων σύμβουλος της Quest Συμμετοχών κ. Απόστολος Γεωργαντζής ανέφερε ότι τα νούμερα θα είναι υψηλότερα σε σύγκριση με το 2017, ωστόσο με πιο μετριοπαθείς ρυθμούς σε σύγκριση με αυτούς του εννιαμήνου, ενώ οι νέες επενδύσεις του ομίλου θα κατευθυνθούν σε συναφείς δραστηριότητες.

«Εχουμε δημιουργήσει μία σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια γιατί αυξάνουμε τους τζίρους σε ετήσια βάση την περίοδο 2013- 2017 με μέσο ρυθμο 10%, επιτυγχάνοντας άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας κι έχοντας πραγματοποιήσει την περίοδο 2015- 2017 επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ, κυρίως στο κομμάτι των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, την εταιρεία Cardlink, όπου ο όμιλος διατηρεί συμμετοχή 85%. Η τελευταία έχει τετραπλασιάσει τις πωλήσεις της τα τελευταία τρία χρόνια κι έχει μερίδιο 40%- 50% στην αγορά POS, με πάνω από 250 χιλ. εγκατεστημένες συσκευές» Η δραστηριότητα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως αναφέρθηκε, έχει πλέον ωριμάσει και η διοίκηση βρίσκεται στο στάδιο της συμφωνίας με τις δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με ορίζοντα έως το 2025.

Στο κομμάτι της ενέργειας, όπου ο όμιλος λειτουργεί 10 φωτοβολταϊκά πάρκα 12,7ΜW, πρόσφατα έγινε μία νέα εξαγορά ύψους 4,3 εκατ. ευρώ αυξάνοντας τη δυναμικότητα περαιτέρω, ενώ αναμένεται να γίνουν και άλλες αντίστοιχές επενδύσεις, με σκοπό η συγκεκριμένη δραστηριότητα να ξεπεράσει συνολικά τα 20 MW. «Για να πιαστεί ο συγκεκριμένος στόχος θα χρειαστούν επενδύσεις από 15- 20 εκατ. ευρώ», επεσήμανε ο κ. Γεωργαντζής.

Στο κομμάτι των προϊόντων πληροφορικής, η διοίκηση διαπιστώνει «ραγδαία», όπως αναφέρθηκε ανάπτυξη της αγοράς κινητών τηλεφώνων, λόγω της Apple αλλά και της Xaomi, στην οποία υπάρχουν διψήφιοι ρυθμοί αύξησης πωλήσεων, ενώ διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης υπάρχουν και στο ηλεκτρονικό κατάστηματ προϊόντων τεχνολογίας και καθημερινής χρήσης, www.you.gr, της Quest Online Α.Ε. «Ενδέχεται να είναι ένα επόμενο βήμα για εμάς στο κομμάτι των διασυνδεδεμένων / λευκών συσκευών, στον τομέα του Ιnternet of Things με την ανάληψη μιας αντιπροσωπείας αν κι εφόσον δούμε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα», σχολίασε ο κ. Γεωργαντζής.

Οσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών ΙΤ, η φετινή χρονιά είναι πιο δύσκολη δεδομένου ότι ναι μεν η Unisystems κινείται θετικά (με μονοψήφιο ρυθμό αύξησης στις πωλήσεις), ωστόσο έχει επηρεαστεί αρνητικά η κερδοφορία της λόγω των καθυστερήσεων σε δύο έργα. Πάντως, όπως επεσήμανε η διοίκηση, θα υπάρξει μεγαλύτερη έμφαση στα έργα εκτός Ελλάδος σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, δεδομένου ότι τα έργα στην Ελλάδα είναι «βαλτωμένα».

Στις υπηρεσίες courier, μέσω της ACS, η ανάπτυξη, όπως ανέφερε η διοίκηση, θα έρθει το επόμενο διάστημα μέσα από το e-commerce. «Oι επενδύσεις που στοχεύουμε να κάνουμε σε αυτό το κομμάτι είναι μεγάλες, με πάνω από 40 εκατ. ευρώ δημιουργώντας κι ένα κέντρο διαλογής στην Πέτρου Ράλλη που θα είναι έτοιμο το 2020».

Exit mobile version