Της Σταυρούλας Πράσινου

«Ανακύκλωσε. Συνδέσου. Κέρδισε», είναι το μότο της πρώτης διαδικτυακής πλατφόρμας στο χώρο της ανακύκλωσης που ακούει στο όνομα recycglobe. Ένα virtual marketplace ή αλλιώς ένας τόπος συναλλαγής ο οποίος ανταμείβει τους χρήστες που διαθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης, μια ιδέα που συνέλαβε και ξεκίνησε την υλοποίηση της, ο Κωνσταντίνος Αστρίδης το 2013.

Το βασικό ερέθισμα της ιδέας ξεκίνησε από την ερώτηση «ποιος κερδίζει από την ανακύκλωση;»

Ο κ. Αστρίδης εξιστορεί: «Έμενα κάποτε σε μια περιοχή οπού στο ισόγειο υπήρχαν γραφεία τα οποία καθημερινά παραλάμβαναν εμπορεύματα και πέταγαν τα χαρτόκουτα. Τα πέταγαν κανονικά στο μπλε κάδο της ανακύκλωσης. Κάθε ημέρα, κατά το μεσημέρι περνούσε ένα τρίκυκλο και μάζευε μέσα από το μπλε κάδο τα χαρτόκουτα. Ακολουθώντας τον, είδα ότι υπήρχε μια παράλληλη «αγορά» που δεχόταν αυτά τα υλικά. Από την ιστορία είναι προφανές ότι τα υλικά που πετάμε έχουν αξία και ότι τα υφιστάμενα συστήματα ανακύκλωσης έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Σε αυτά το ζήτημα η recycglobe είναι η απάντηση».

Όπως λέει ο ιδρυτής της «εμείς στη recycglobe πιστεύουμε πως ο παραγωγός ανακυκλούμενων προϊόντων πρέπει να έχει κίνητρο ώστε να συμμετέχει στην διαδικασία της ανακύκλωσης ενώ από την άλλη πλευρά ο συλλέκτης ανακυκλούμενων υλικών να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση μαζικά σε καθαρά και διαχωρισμένα υλικά με το μικρότερο δυνατό κόστος συλλογής».

Ο Κωνσταντίνος Αστρίδης, CEO της εταιρείας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε γραφιστική και visual Communication & multimedia στο Μιλάνο και δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο της διαφήμισης. Το 2013 ξεκινά το σχεδιασμό του Project της recycglobe. Μελετά την αγορά και σχεδιάζει τα πρώτα μοντέλα υλοποίησης της πλατφόρμας.

astridis.png

Με απλά λόγια, η πλατφόρμα απευθύνεται σε δυο κατηγορίες χρηστών. Η πρώτη κατηγορία είναι είναι οι απλοί χρήστες όπου με μια δωρεάν εγγραφή μπορούν να διαθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά. Οι χρήστες αυτοί είναι συνήθως μια μικρή επιχείρηση, ένα εμπορικό κατάστημα, μια παρέα, μια πολυκατοικία ή μια οικογένεια. Αφού εγγραφούν στην πλατφόρμα, ως παραγωγοί ανακυκλώσιμων υλικών (ανακυκλωτές), συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση, διαθέτουν τα υλικά καθαρά και διαχωρισμένα και απολαμβάνουν τα ανταποδοτικά οφέλη ή την άμεση ανταμοιβή από την διαδικασία.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι νόμιμες αδειοδοτημένες ιδιωτικές επιχειρήσεις ανακύκλωσης, οι δημοτικές επιχειρήσεις ή συνεργαζόμενες με αυτούς (συλλέκτες). Είναι οι εταιρικές μορφές που συλλέγουν, μεταφέρουν, επεξεργάζονται και ανακυκλώνουν υλικά ή που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια συναφή δραστηριότητα στο χώρο αυτό. Με την είσοδο τους στην πλατφόρμα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη ροή των υλικών και με τα εργαλεία που τους παρέχουμε μπορούν να προϋπολογίσουν τον όγκο και την αξία των υλικών, να βελτιώσουν την διαδικασία συλλογής και τελικά να συγκεντρώσουν τα υλικά στην καλύτερη ποιοτική κατάσταση μειώνοντας συνολικά το διαχειριστικό κόστος.

raw2.png

Τι κερδίζει όμως ουσιαστικά ο χρήστης της πλατφόρμας recycglobe;

Το Recycglobe™ λειτουργεί από την μια ως ένα εργαλείο καταγραφής και διακίνησης υλικών και από την άλλη ως ένας τόπος συναλλαγής και απόδοσης ανταποδοτικών οφελών από την ανακύκλωση, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις και τους Δήμους είτε να υλοποιήσουν υφιστάμενα συστήματα ανταπόδοσης είτε να ξεκινήσουν νέα.

Στους παραγωγούς ανακυκλώσιμων υλικών (ανακυκλωτές) η πλατφόρμα προσφέρει την ευκαιρία να κερδίσουν διαθέτοντας τα ανακυκλώσιμα υλικά στις συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Μέσω του συστήματος καταγραφής πόντων και σύμφωνα πάντα με το ανταποδοτικό σύστημα που η κάθε εταιρεία συλλογής υιοθετεί, οι ανακυκλωτές συγκεντρώνουν πόντους και τους ανταλλάσσουν με τις αντίστοιχες προσφορές σε είδος ή σε έκπτωση.

Το όφελος αυτό πολλαπλασιάζεται όταν μιλάμε για οργανωμένη και συστηματική χρήση της πλατφόρμας σε επίπεδο πολυκατοικίας, παρέας κοινότητας, που βοηθά στην συγκέντρωση μεγαλύτερων ποσοτήτων υλικών σε μικρότερο χρόνο. Η δικτύωση που παρέχει η πλατφόρμα ενισχύει τη θέση των χρηστών στο να διαθέτουν κάθε λογής υλικά ενώ παράλληλα δημιουργεί σημαντικό κίνητρο για τις εταιρείες συλλογής να δραστηριοποιηθούν στην αντίστοιχη περιοχή.

Από την άλλη πλευρά οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και δήμοι (συλλέκτες) έχουν καταρχήν μια κάθετη μείωση του διαχειριστικού κόστους της διαδικασίας ανάκτησης των υλικών. Η μείωση αυτή φτάνει μέχρι και το 60% αφού μέσω της πλατφόρμας η εταιρεία έχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο της μέγιστης διαθέσιμης ποσότητάς για κάθε υλικό σε οποιαδήποτε περιοχή δραστηριοποιείται.

«Σκεφτείτε ότι πριν ξεκινήσει την συλλογή γνωρίζει τι υλικά υπάρχουν σε ποιο σημείο και το κυριότερο θα τα παραλάβει καθαρά και διαχωρισμένα. Με το σύστημα δρομολόγησης που διαθέτουμε μπορεί η εταιρεία για πρώτη φορά να καθορίσει τα δρομολόγια συλλογής είτε βάση του μέγιστου φορτιού που θέλει να συλλέξει είτε της ακτίνας δράσης που θέλει να δραστηριοποιηθεί. Μπορεί να διαχειριστεί με την μέγιστη απόδοση τους πόρους που διαθέτει, αφού μέσα από την ιστορικότητα των συναλλαγών και τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία μπορεί να έχει καθαρή εικόνα για το ανακυκλωτικό αποτύπωμα ανά γεωγραφική περιοχή, ανά υλικό, αν χρονική περίοδο κλπ. Τέλος και ίσως το ποιο σημαντικό είναι το ότι η πλατφόρμα προσφέρει στις εταιρείες πρόσβαση σε μια πολύτιμη πηγή υλικών η οποία ως τώρα παρέμενε ανεκμετάλλευτη. Ενεργοποιούμε ένα σημαντικό φάσμα χρηστών όποιος μέσω μιας απλής διαδικασίας προσφέρει διαχωρισμένα και καθαρά υλικά στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην στοχευμένη συλλογή», τονίζει ο κ. Αστρίδης.

Έχουν οι Έλληνες παιδεία σχετικά με την ανακύκλωση;

Στην ερώτηση αν πιστεύετε ότι οι Έλληνες είμαστε ένας λαός με παιδεία στην ανακύκλωση, ο κ. Αστρίδης απαντά: «Αντίθετα με το ότι συνήθως λέγεται εγώ πιστεύω πως ναι. Είμαστε λαός που είχαμε παιδεία στην ανακύκλωση σε όλους τους τομείς γιατί αναγνωρίζαμε την συμβολή της στην καθημερινή μας οικονομία. Δυστυχώς κάπου το χάσαμε. Ως φτωχή χώρα αν δείτε ιστορικά σε όλες τις δραστηριότητες είχαμε την συνήθεια της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Η Ελλάδα με τα το πόλεμο βάσισε την οικονομία της σε ανθρώπους που ανακύκλωναν υλικά. Στην αγροτική οργάνωση και οικονομία δε πετάγαμε τίποτα. Στην οικογενειακή ζωή αντίστοιχα έχουμε μορφές στη κουζίνα στο ρουχισμό στην ανακατασκευή σ’ αυτό που λεμέ «πατέντα». Όλα αυτά ήταν μια μορφή ανακύκλωσης άκρως ανταποδοτικής. Η παιδεία αυτή αρχίζει να χάνεται νομίζω όταν η αύξηση του βοιωτικού επιπέδου στην Ελλάδα οδήγησε σε ένα καταναλωτισμό όπου το «πέταξέ το» ήταν η στρατηγική κατεύθυνση για την αύξηση της κατανάλωσης και άρα της «ανάπτυξης». Το οριστικό χτύπημα ήταν ο τρόπος και η φιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω από την ανακύκλωση ως κίνημα ή μόδα και όχι ως μια φυσιολογική συμπεριφορά. Υπάρχει πλέον έντονη καχυποψία στο που κατευθύνονται τα κεφάλαια γύρω από την ανακύκλωση και το ποιος κερδίζει. Ο λόγος είναι κυρίως διότι από την διαδικασία αυτή ο παραγωγός των ανακυκλώσιμων προϊόντων πήρε ένα παθητικό ρολό συμμόρφωσης σε ένα σύστημα το οποίο καταλήγει να είναι αναποτελεσματικό».

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός ανακύκλωσης, είναι στάσιμος εδώ και καιρό, πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων διογκώνεται, οι δε διαδικασίες ανακύκλωσης αρκετές φορές απαξιώνουν και την ίδια την ιδέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Έτσι καταλήγουμε να μην παράγουμε παιδεία γύρω από την ανακύκλωση αλλά ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

«Στη recycglobe πιστεύουμε ότι χρειάζεται διαφάνεια, κίνητρο, ηθική και υλική ανταμοιβή. Έτσι μέσω της πλατφόρμας προτείνουμε μια διαδικασία που θα καθιστά τον καθένα από μας ενεργό μέρος της ανακύκλωσης μέσω ανταποδοτικών οφελών.

Μελετώντας τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας και εναρμονισμένοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία δίνουμε την δυνατότητα στο μέσο πολίτη να ενεργοποιηθεί και παράλληλα στις αδειοδοτημένες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον υγειούς ανταγωνισμού», καταλήγει ο CEO της εταιρείας.

Η ομάδα

Το 2014 εντάσσει στην ομάδα την -έως τότε συνεργάτιδα του- Σοφία Αγραφιώτη. Η Σοφία Αγραφιώτη από την Αθήνα, με σπουδές στο ΤΕΙ-Αθήνας στο Τμήμα Πληροφορικής και με μεταπτυχιακό στην Πληροφορική & Τηλεματική στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ανέλαβε το σχεδιασμό και την υλοποίηση των πιλοτικών εφαρμογών της recycglobe. Σήμερα είναι η CTO της εταιρείας.

Το 2015 εντάσσεται στην ομάδα και η Μαρία Τζάβελου, από το Βόλο με σπουδές στη Βιοχημεία – βιοτεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με μεταπτυχιακό στο τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, έχει αναλάβει την επιστημονική τεκμηρίωση της ομάδας και δίνει στην εταιρεία όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την υποστήριξη του πλάνου της.

Η μετάβαση της recycglobe από ομάδα σε εταιρική μορφή ξεκίνησε και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος του Egg «enter grow go το» οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank που σχεδίασε και υλοποιεί σε συνεργασία με το Corallia. H πρόκριση στο 3ο κύκλο του προγράμματος μετά από διαγωνισμό τους βοήθησε να ξεκινήσουν άμεσα και με συγκεκριμένους στόχους να υλοποιούν το επιχειρηματικό τους πλάνο.

Τον Δεκέμβριο του 2015 η Recycglobe™ ως μία νέα start up εταιρεία έλαβε διπλό χρηματικό βραβείο καινοτομίας από την Eurobank και την Ελληνική Πρωτοβουλία The Hellenic Initiative καθώς διακρίθηκε για το υποσχόμενο όραμά της, το βιώσιμο στρατηγικό της πλάνο και τον ιδιαίτερα υψηλό επαγγελματισμό των ιδρυτών της.

Οι στόχοι της εταιρείας

Τέλος, οι διαχειριστές της πλατφόρμας, έχουν ως βασικό στόχο για το επόμενο διάστημα να «επικοινωνήσουν» την πλατφόρμα αλλάζοντας τον τρόπο που σκέπτονται οι καθημερινοί χρήστες την ανακύκλωση, τον τρόπο που βλέπουν τα απορρίμματα και τον τρόπο που οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά.

Στόχος τους είναι μέσω της πλατφόρμας να φέρουν κοντά παράγωγους ανακυκλώσιμων προϊόντων και εταιρείες συλλογής. Ήδη μάλιστα, σχεδιάζουν την mobile εφαρμογή που θα διευκολύνει περαιτέρω τους απλούς χρήστες να συμμετέχουν στην διαδικασία και να απολαμβάνουν τα ανταποδοτικά οφέλη, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με αλυσίδες καταστημάτων ώστε να ανοίξουν το φάσμα των ανταποδοτικών οφελών.

«Αυτό είναι και το όραμα μας, να ταυτιστούμε ως εργαλείο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης και γρήγορα να μπορέσουμε να επεκταθούμε και στο εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Αστρίδης.

Ήδη τις επόμενες ημέρες η recycglobe σε συνεργασία με την εταιρεία «Ανακυκλώνω στην Πηγή» προχωρά στην πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας στην Πάτρα. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο σχέδιο αστικής ανακύκλωσης με διαχωρισμό και συλλογή στην πηγή για 4 υλικά, τηγανέλαιο, χαρτί, ηλεκτρικές συσκευές και ρούχα.

Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές για το νέο προϊόν της εταιρείας τον έξυπνο αισθητήρα κάδου recycSense™.

Είναι μια «έξυπνη συσκευή» με αισθητήρα που εφαρμόζεται πάνω σε ένα οποιοδήποτε κάδο, ανιχνεύει την στάθμη πλήρωσης του κάδου και ενημερώνει απευθείας για το περιεχόμενο του, την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Recycglobe™ .

O έξυπνος αισθητήρας recycSense™ σε συνδυασμό με την πλατφόρμα της Recycglobe™ παρέχει ιστορικά δεδομένα που βελτιστοποιούν την διαχείριση των δρομολογίων, είτε με υπολογισμό του μέγιστου φορτιού ανά μέσο συλλογής είτε με υπολογισμό της χιλιομετρικής απόστασης των σημείων συλλογής.

Η συσκευή αυτή βρίσκεται ήδη στη φάση πιλοτικών δοκιμών σε συνεργασία με εταιρείες ανακύκλωσης και υπολογίζεται μέχρι το καλοκαίρι η πρώτη μαζική παραγωγή.

raw3.png