του Στέλιου Μορφίδη

H Unilever Hellas ξεκινά την παραγωγή των δημοφιλών υγρών απορρυπαντικών στο εργοστάσιο του Ρέντη – Η κίνηση έγινε ως αντιστάθμισμα της αναδιάρθρωσης της εταιρείας με την πώληση των μαργαρινών και των ελαίων στην Upfield του fund KKR

Στην τελική ευθεία για την έναρξη παραγωγής στο εργοστάσιο του Ρέντη των υγρών απορρυπαντικών Skip και ΟΜΟ βρίσκεται η Unilever Hellas.

Σ ύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές, έχουν γίνει οι απαραίτητες προμήθειες και γενικώς όλα είναι έτοιμα για τη δοκιμαστική παραγωγή. Στόχος είναι από τον επόμενο μήνα κιόλας να ξεκινήσει κανονικά η παραγωγή, που σε πρώτη φάση θα καλύψει την ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η Unilever Hellas, μετά την αναδιάρθρωση στην οποία προχώρησε με την πώληση του τμήματος ελαίων και μαργαρινών στην Upfield Hellas του KKR, ως απόρροια του μετασχηματισμού της πολυεθνικής παγκοσμίως, κατάφερε να εξασφαλίσει τη μεταφορά της παραγωγής περίπου 10.000 τόνων υγρών απορρυπαντικών τον χρόνο από την Ιταλία. Κίνηση που ο γενικός διευθυντής της Unilever σε Ελλάδα, Κύπρο και ΝΑ Ευρώπη Ζαν-Φρανσουά Ετιέν έχει χαρακτηρίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, αλλά και απόδειξη ότι η Unilever Hellas θα παραμείνει από τους ισχυρότερους παίκτες στην κατηγορία των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών αγαθών.

Η επέκταση αυτή, ωστόσο, εξυπηρετεί και τη βούληση της διοίκησης να μη χαθούν θέσεις εργασίας μετά την αναδιάρθρωση της εταιρείας και την πώληση των μαργαρινών στην Upfield, στην ιδιοκτησία της οποίας έχουν περάσει πλέον το παλιό εργοστάσιο της Ελαΐς στην οδό Πειραιώς και τα σήματα Αλτις, Ελάνθη, Solon, Flora, Becel ProActiv, Super Fresco και Βιτάμ. Και τούτο καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των προϊόντων μαργαρίνης γινόταν στο εργοστάσιο του Ρέντη. Εκτοτε ένα κομμάτι του προσωπικού του τμήματος μεταφέρθηκε στην Upfield, ένα άλλο παρέμεινε στη Unilever Hellas προκειμένου να στελεχώσει το νέο πρότζεκτ, ενώ υπήρξαν και λιγοστές περιπτώσεις υπαλλήλων που έκαναν χρήση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου που έτρεξε παράλληλα.

Η παραγωγή φασόν μαργαρίνης στο εργοστάσιο του Ρέντη για την Upfield, που προέβλεπε η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, έχει σταματήσει, με την εταιρεία του KKR τελικά να μην προχωρά στη μεταφορά και μετεγκατάσταση του συνόλου των γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιο της πρώην Ελαΐς. Διαδικασία μάλιστα την οποία θα χρηματοδοτούσε εν μέρει και η Unilever Hellas.

Τελικά, για δικούς της λόγους, η διοίκηση της Upfield έκρινε ότι είναι προς το συμφέρον της να μην κάνει την επένδυση στην Ελλάδα στρέφοντας την παραγωγή στο εξωτερικό. Ετσι, το σύνολο των προϊόντων μαργαρίνης, πλην του Βιτάμ wrapper (τουβλάκι), θα παράγεται έξω και θα εισάγεται. Σημειώνεται ότι η συνολική παραγωγή της μαργαρίνης Βιτάμ στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 12.000 τόνους ετησίως, με το κομμάτι του Βιτάμ Soft να αναλογεί σε περίπου 9.000 τόνους – ποσότητα που πλέον θα εισάγεται στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η Unilever έχει παρουσία στη χώρα μας από το 1962 και ήταν από τους πρώτους ξένους ομίλους που επένδυσαν στην εγχώρια οικονομία μετά τη σύνδεση της χώρας μας με την τότε ΕΟΚ. Η τότε επένδυση έγινε με την εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Ελαΐς.

Ο όμιλος διατηρεί την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά καταναλωτικών προϊόντων παρά τη μείωση των πωλήσεων και της κατανάλωσης. Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό που αφορά το 2017, η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 382,2 εκατ. ευρώ και αρνητικά EBITDA 206,7 εκατ. ευρώ λόγω των προβλέψεων απομείωσης στις οποίες προχώρησε για τον μετασχηματισμό της. Τα αποτελέσματα μετά φόρων κατέγραψαν ζημίες 218,9 εκατ., ενώ χωρίς τις επιπτώσεις της απομείωσης τα αποτελέσματα ήταν κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ.

 

Φωτο: Ο Γενικός Διευθυντής της Unilever σε Ελλάδα, Κύπρο και ΝΑ Ευρώπη, Ζαν-Φρανσουά Εντιέν