Ο Μασαγιόσι Σον είναι ένας πολύ περίεργος άνθρωπος. Πριν από μερικά χρόνια, ο, κορεατικής καταγωγής Ιάπωνας μεγιστάνας, ιδρυτής και CEO του κολοσσού της τεχνολογίας Softbank και ιδρυτής του Vision Fund των 100+40 δισ. δολαρίων, που φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στην ανθρώπινη ιστορία, έδινε μια υπόσχεση: Ότι δημιουργούσε μια βιομηχανία παραγωγής χρυσών αυγών.

Δεν το έλεγε αστειευόμενος. Του άρεσε πάντα να παρομοιάζει τη Softbank με μια χήνα που γεννά χρυσά αυγά, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των εταιρειών στις οποίες επενδύει, μέχρι να εισαχθούν σε κάποια χρηματαγορά. Έλεγε πως σχεδιάζει τα επενδυτικά funds του να βγάζουν 10 με 20 χρυσά αυγά το χρόνο.

“Η SoftBank είναι μια χήνα με περισσότερα χρυσά αυγά στην κοιλιά της, ακόμη και αν είναι πολύ νωρίς για να τα φέρει στην αγορά”, εξήγησε ο Son στους δημοσιογράφους και τους αναλυτές κατά την ενημέρωση. “Η SoftBank αποτιμάται σήμερα λιγότερο από το άθροισμα των χρυσών αυγών της”.
Όσο πέρναγε ο καιρός, τα αυγά πολλαπλασιάζονταν. Μέχρι που, τέσσερα χρόνια αργότερα, η χήνα σταμάτησε να γεννά. Και ήρθε η ώρα, που η χήνα άρχισε να κοστίζει. Για να το εξηγήσουμε σε… ανθρώπινη διάλεκτο, η συνολική ζημία ύψους 5,28 τρισεκατομμυρίων γιεν για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 3 Μαρτίου, οφείλονται κατά κύριο λόγο στις ζημίες που εμφάνισε το τεχνολογικό fund. Το Vision Fund εμφάνισε ζημίες ύψους 4,3 τρισ. Γιεν. Αυτές οι ζημιές, δηλαδή τα 32 δισεκατ. Δολάρια των ζημιών του Vision Fund, αποτελούν ιστορικό ρεκόρ για το fund.

Του αρέσουν οι παρομοιώσεις του Σον. Στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊου, χρησιμοποιούσε την… αγαπημένη του, παρομοιάζοντας τη Softbank με έναν Μονόκερο- Πήγασο, ένα φτερωτό άλογο δηλαδή που κατάφερνε να ξεπεράσει τον “γκρεμό” της πανδημίας πετώντας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κατακρημνίζονταν.

Το ερώτημα, τώρα, είναι το πώς θα αντιδράσει ο Μασαγιόσι Σον. Μιας και “μεγάλα καράβια- μεγάλες φουρτούνες”, ο Σον έχει πολλές επιτυχίες, έχει παρουσιάσει κάποια “χρυσά αυγά”, αλλά έχει και αποτυχίες στο ενεργητικό του. Τις προηγούμενες φορές που παρουσίαζε ζημιές, λοιπόν, είχε… ενδιαφέρον η τοποθέτησή του.

Η αλήθεια είναι ότι ο Σον συνηθίζει να κρατά τις μάλλον παράξενες ιδέες του για τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων και τα call με τους επενδυτές και τους αναλυτές. Και, εντάξει, στην Ιαπωνία τίποτα δεν φαίνεται παράξενο, όταν όμως Ευρωπαίοι ή Αμερικανοί βλέπουν ένα ρομπότ να τους διαβάζει τα αποτελέσματα, ή slides με χρυσές χήνες, παλίρροιες, φτερωτά άλογα και κοιλάδες θανάτου, δεν το παίρνουν ιδιαίτερα καλά. Ιδιαίτερα αν χάνουν χρήματα…

Σε conference call με τους επενδυτές, αμέσως μετά την κατάρρευση της WeWork -που ήταν προσωπικό στοίχημά του- ο Σον παρομοίαζε τον εαυτό του με τον… Ιησού. Κάνοντας προφανώς τον παραλληλισμό των ευθυνών που του έριχναν οι επενδυτές με τα Μαρτύρια. Αν και, όπως εξήγησε αργότερα στους επενδυτές, θεωρεί τον εαυτό του “παρεξηγημένο”, όπως ήταν ο Ιησούς από τον κόσμο στην εποχή του.

Τότε, όταν το Vision Fund παρουσίαζε ζημιές ύψους 23 δισ. Δολαρίων, ο Σον περιέγραφε τον εαυτό του στα πρόθυρα της κατάθλιψης, παραδεχόμενος ότι η διάσημη επιθετική παγκόσμια επενδυτική στρατηγική του θα έπρεπε να έχει περισσότερο buy from the dip. «Nτρέπομαι για τον εαυτό μου», έλεγε, «που ήμουν τόσο παρασυρμένος στη χαρά από τα μεγάλα κέρδη στο παρελθόν».

Τότε ο Σον έλεγε ότι ο επενδυτικός βραχίονας της Softbank θα έμπαινε σε κατάσταση «άμυνας» και θα ήταν πιο «συντηρητική» με τον ρυθμό των επενδύσεων. Η περίοδος του Covid που ακολούθησε, ωστόσο, τον έκανε να σκέφτεται… αυγά. Και να “ανοιχτεί” ξανά.

Αυτή, ωστόσο, ούτε είναι, ούτε ήταν η πρώτη φορά που ο Σον καλείτο να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Tο Nοέμβριο του 2019, θα εμφανιζόταν δημοσίως, ενώπιον των επενδυτών και, με μια βαθιά υπόκλιση θα ζήταγε συγνώμη από τους επενδυτές για την πανωλεθρία στην οποία οδήγησαν οι επιλογές του: Στην εμφάνιση ζημιών -και μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια- στη SoftBank ύψους 704 δισ. γεν (6,46 δισ. δολαρίων) για το διάστημα Iουλίου – Σεπτεμβρίου. Aπώλειες που ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, αφού οι αναλυτές έβλεπαν ότι η ζημιά δεν θα ξεπερνούσε τα 48 δισ. γεν.

«H κρίση μου για τις επενδύσεις ήταν πραγματικά κακή. Tο μετανιώνω σε τόσο πολλούς τρόπους», έλεγε τότε. Όχι τυχαία, το Business Insider σχολίαζε τότε ότι οι υπό κατάρρευση επενδύσεις της Softbank είναι «αυτό που της άξιζε» και δεν οφείλεται -μόνο- στις γιγαντιαίες αποτυχίες των Uber και WeWork (οι οποίες φόρτωσαν με ζημιές το επενδυτικό fund) αλλά σε κάτι «πολύ μεγαλύτερο»: Tην επενδυτική της φιλοσοφία. «Tης αξίζει, όχι μόνο επειδή αυτές είναι απλά κακές επενδύσεις, αλλά επειδή η SoftBank προσεγγίζει την επένδυση από μια κακή θέση. O στόχος της είναι να δημιουργήσει μονοπώλια. H στρατηγική της είναι να ρίξει τόσα πολλά λεφτά σε μια εταιρία που να αφήσει τους ανταγωνιστές στη σκόνη και τους καταναλωτές χωρίς επιλογή», έγραφε…

Πώς θα αντιδράσει σήμερα, με δεδομένο ότι έχει πια συνδέσει τις επενδύσεις και με την προσωπική του περιουσία;

Διαβάστε ακόμη 

Στήριξη στην ελληνική βιομηχανία με επιδοτήσεις 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλο το 2023

Αττική Οδός: Ποια είναι η Meridiam που αλλάζει τη σύνθεση της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – AVAX για την 25ετή σύμβαση

Ακλόνητος στον «θρόνο» του ο Ερντογάν – Παρατείνει την 20ετή του κυριαρχία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ