Της Κατερίνας Καραμούτσου

Διπλό πρόβλημα, μια λύση. Συγκεκριμένα, ένα μηχάνημα, που θα μπορεί να εντοπίζει εγκλωβισμένα άτομα κάτω από το χιόνι. Αυτή είναι η ιδέα της Spaceweal, μιας ομάδας δύο μηχανικών που υποστηρίζονται από το si- Cluster της Corallia για να την κάνουν πραγματικότητα.

«Το σύστημα που κατασκευάζουμε θα αξιοποιεί τεχνολογικά μέσα ευρείας χρήσης και τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (GNSS). Οι σημερινές τεχνικές εντοπισμού δεν είναι επαρκείς, ούτε σε επίπεδο ακρίβειας αλλά ούτε και σε επίπεδο κόστους για τον απλό χιονοδρόμο. Ο στόχος του προϊόντος μας είναι να καλύψει και τις δυο αυτές ανάγκες, πετυχαίνοντας άμεσο εντοπισμό με ακρίβεια μερικών μέτρων και σε κόστος προσιτό από τον οποιονδήποτε» λέει στο newmoney.gr ο 32χρονος Θεολόγος Κώτσος, Μηχανικός Λογισμικού, απόφοιτος Πληροφορικής του Α.Π.Θ, με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και εργασιακή εμπειρία σε διάφορους τομείς ανάπτυξης λογισμικού στο Μπρίστολ, το Εδιμβούργο και την Αθήνα.

Ο έτερος συνιδρυτής της Spaceweal είναι ο Αναστάσιος Παναγιωτόπουλος, Μηχανικός Αεροδιαστημικής και απόφοιτος του Α.Π.Θ. από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, ο οποίος ασχολείται πλέον με τον κλάδο των Διαστημικών Συστημάτων και Εφαρμογών στην Τουλούζη.

Act_In_Space.JPG

Η ομάδα έχει βάλει στο… μάτι πρώτα τις Άλπεις, ως το μεγαλύτερο προορισμό σκι, ελπίζοντας να ξεκινήσουν τις επαφές με τα χιονοδρομικά κέντρα το φθινόπωρο.

«Η αγορά στην οποία απευθυνόμαστε είναι κυρίως παγκόσμια, δεδομένου ότι τα μεγαλύτερα ατυχήματα από χιονοστιβάδες αφορούν κατά βάση χώρες με χιονοδρομικά κέντρα σε μεγάλο υψόμετρο, όπως η Ελβετία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, καθώς και το Νεπάλ» σχολιάζει.

Αν και η συνεργασία με τα χιονοδρομικά κέντρα αποτελεί τον βασικό κορμό του business plan τους, στη συνέχεια σκέφτονται να διαθέσουν το προϊόν τους σε μαζικότερη κλίμακα μέσω της ιστοσελίδας τους και τους κατά τόπους αντιπροσώπους της εταιρείας.

«Πέρα από τη βασική λειτουργία εντοπισμού σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, το προϊόν θα προσφέρει και μία σειρά υπηρεσιών που θα είναι χρήσιμες ακόμα και σε καθημερινές καταστάσεις στο βουνό. Ο στόχος μας για το μέλλον είναι να επεκταθούμε και σε άλλα περιστατικά εντοπισμού εγκλωβισμένων ατόμων, όπως μετά από σεισμό ή μετά από κατολίσθηση σε βουνό ή ορυχείο» εξηγεί.

Η Spaceweal, που ξεκίνησε σαν ιδέα στα πλαίσια του διαγωνισμού ‘ActInSpace’ υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CNES) το Μάιο του 2016 (αν και με άλλο όνομα) βρίσκεται πλέον στη διαδικασία αναζήτησης επενδυτών και ανάπτυξης του πρωτοτύπου της.