© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η κατασκευαστική αγορά έχει αλλάξει ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο στο επίπεδο των εταιρικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, αλλά κυρίως σε επίπεδο απαιτήσεων και προδιαγραφών. Και τούτο καθώς είναι γεγονός ότι με διαφορετικά πρότυπα χτίζονταν τα οικιακά και επαγγελματικά ακίνητα, αλλά και τα κάθε είδους έργα υποδομής, πριν από 20 ή 30 χρόνια και με διαφορετικά στις μέρες μας που κυριαρχούν οι αυστηρές πιστοποιήσεις, οι βιοκλιματικές τάσεις και τα πράσινα κτίρια, λόγω και της ανάγκης περιορισμού του ανθρακικού αποτυπώματός τους.
Ολα αυτά, που αποτελούσαν άγνωστες λέξεις κατά το παρελθόν, σήμερα έχουν αναδειχθεί σε μονόδρομο. Οι νέες ποιοτικές προδιαγραφές είναι απαραίτητες, δεδομένου ότι ενισχύουν την ανθεκτικότητα ακινήτων και υποδομών απέναντι, μεταξύ άλλων, και στις εντεινόμενες συνέπειες και προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Συχνότεροι καύσωνες -και μάλιστα μακράς διαρκείας- καταιγίδες που παραπέμπουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλες τέτοιες καταστάσεις δοκιμάζουν… τα πάντα. Από τους ανθρώπους μέχρι τα σπίτια και τα γραφεία τους, τις δημόσιες υπηρεσίες, τους δρόμους, τις γέφυρες κ.ά. Ετσι, η ανάγκη αυξημένης προστασίας επιβάλλει τη χρήση νέων, καινοτόμων υλικών, τα οποία είναι ικανά να προσφέρουν μία, κατά το δυνατό, μεγαλύτερη θωράκιση. Σε αυτό ακριβώς το πεδίο δραστηριοποιούνται εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν στην αγορά τέτοια υλικά.
Μεταξύ αυτών, μία από τις πλέον έμπειρες είναι η εταιρεία Sintecno-Sinmast Hellas, συμφερόντων της οικογένειας Κουντούρη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε εκατοντάδες κτίρια και υποδομές, από τη Bουλή και την Tράπεζα της Eλλάδος μέχρι το Πανεπιστήμιο Aθηνών και από τον «Aστέρα» Bουλιαγμένης μέχρι υπουργεία, τα περισσότερα malls και πολλά μεγάλα έργα, όπως η γέφυρα Pίου – Aντιρρίου. Η Sintecno είναι μια ελληνική εταιρεία εξειδικευμένη στους τομείς της επισκευής, ενίσχυσης, στεγανοποίησης και προστασίας σκυροδέματος, μετάλλων και άλλων κατασκευών.
Από το 1978
Ολα ξεκίνησαν το 1978, μετά τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης. Tότε ο Aπόστολος Kουντούρης μαζί με τον αδελφό του, που ήταν πολιτικός μηχανικός, και έναν ακόμη συνεταίρο δημιούργησαν μια εταιρεία με επίκεντρο τις στατικές ενισχύσεις. Ηταν ένα γέννημα της ανάγκης που είχε εκείνη την εποχή η αγορά, αλλά και μια ευφυής επιχειρηματική κίνηση. Tα έργα που ανέλαβε η Sintecno στη Θεσσαλονίκη ήταν το διαβατήριο για όσα προέκυψαν μετά και τους επόμενους σεισμούς, είτε στην Aθήνα, είτε στο Aίγιο, είτε στην Kαλαμάτα.
Στη συνέχεια αναλάμβαναν πολλά ξενοδοχειακά projects, καθώς τα ξενοδοχεία ευρισκόμενα τα περισσότερα σε παραθαλάσσιες περιοχές υφίσταντο διάβρωση του μεταλλικού οπλισμού. H εταιρεία δεν σταμάτησε εκεί. Eξελίχθηκε και κάλυψε όλο το φάσμα της αγοράς. Σκυρόδεμα, πρόσθετα κονιαμάτων, εποξειδικά δάπεδα, συγκολλήσεις, σφραγιστικά αρμών, συστήματα στεγανοποίησης θεμελιώσεων, ειδικά ενέματα κ.ά.
H Sintecno αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στον τομέα της, με συστήματα και τεχνολογίες δικής της παραγωγής, αλλά και με εξειδικευμένα χημικά προϊόντα από ομίλους του εξωτερικού, προσφέροντας έτσι ολοκληρωμένη γκάμα για εφαρμογές απαιτήσεων σε όλες σχεδόν τις δομικές κατασκευές. Συγκεκριμένα, στην γκάμα προϊόντων της περιλαμβάνονται δομικά υλικά για κατασκευή, ενίσχυση και προστασία, στεγανωτικά υλικά για θερμοπροστασία και προστασία κατά της υγρασίας με πιστοποίηση CE, ολοκληρωμένα συστήματα δαπέδων, ειδικές βαφές, στεγανωτικά κονιάματα για θεμέλια, υπόγεια, βεράντες, ταράτσες, καθώς και για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους κ.ά.
Ετσι, στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται όλοι οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι της χώρας, με την ίδια να συμμετέχει σε εμβληματικά projects, όπως ο Πύργος του Πειραιά, η αναβάθμιση του Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», το κτιριακό συγκρότημα «The Orbit» στους Αμπελόκηπους και πολλά άλλα.

Αντοχή στις κρίσεις
Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι η Sintecno, μέσα στη μακρά περίοδο των διαδοχικών κρίσεων (οικονομική κρίση, πανδημία) στις οποίες ο κατασκευαστικός κλάδος βυθίστηκε, μπορεί να αντιμετώπισε αναταράξεις, αλλά παρέμεινε κερδοφόρα, επιδεικνύοντας αξιοπρόσεκτη αντοχή και ιδιαίτερη θωράκιση…
Παρά την ανοδική πορεία της, όμως, παρέμεινε μια αμιγώς ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που πρωτοπορεί στον τομέα της. Αυτό, βέβαια, δεν ήρθε από μόνο του. Είναι το αποτέλεσμα μιας αναπτυξιακής-επενδυτικής στρατηγικής που εφαρμόζει η διοίκηση, στο πλαίσιο της οποίας αναβαθμίζει διαρκώς τα προϊόντα και τις υποδομές της, διευρύνοντας παράλληλα και τις στρατηγικές συμμαχίες της με ξένους οίκους. Ετσι, ενσωματώνει τις νέες τάσεις, παρέχοντας τεχνικές λύσεις προστιθέμενης αξίας σε δημόσια και ιδιωτικά έργα υψηλού προϋπολογισμού.
Mε ένα πλούσιο track record μισού αιώνα σχεδόν, τα συστήματά της έχουν δοκιμαστεί στις βιοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας, όπως και σε αρκετούς σεισμούς, δείχνοντας αποτελεσματικότητα και χρονοεπάρκεια.
Επί πολλά έτη δικές της λύσεις έχουν επιλεγεί σε αμέτρητα έργα υποδομής, όπως γέφυρες, λιμενικά, αγωγοί, αεροδρόμια, σχολεία, νοσοκομεία, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.
Παράλληλα, εδώ και αρκετά χρόνια το τιμόνι της επιχείρησης έχει περάσει στη νεότερη γενιά, με τον Σπύρο Κουντούρη να έχει αναλάβει ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν ακόμη η Βιργινία Κουντούρη ως αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος καθώς και η Αθηνά Βάρφη ως μέλος.
Η εταιρεία εδρεύει στο Κορωπί ενώ διαθέτει γραφεία και στη Θεσσαλονίκη.

Δυναμική παρουσία σε έργα υψηλών απαιτήσεων
«Η Sintecno συνεχίζει να αναπτύσσεται με συνέπεια και στρατηγικό σχεδιασμό», επισημαίνει ο Σπύρος Κουντούρης.
Το «business stories» είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον επικεφαλής της Sintecno, ο οποίος αναφέρεται στην αφετηρία και την εξέλιξη της εταιρείας, στους τομείς δραστηριότητας, στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στα σχέδιά του για το μέλλον, που περιλαμβάνουν νέες επενδύσεις για επέκταση των παραγωγικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΙΜΑΝΗΣ: Μιλήστε μας κατ’ αρχάς για την ιστορία της εταιρείας. Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε στην πορεία των ετών μέχρι σήμερα;
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ: Η Sintecno αποτελεί μια ελληνική οικογενειακή εταιρεία με σταθερή αναπτυξιακή πορεία στον χώρο των εξειδικευμένων δομικών χημικών και συστημάτων επισκευής, ενίσχυσης και προστασίας κατασκευών. Η πορεία της βασίστηκε στο πρωτοποριακό πνεύμα και το πάθος δύο γενιών και είναι για εμάς κάτι πολύ περισσότερο από μια επιχειρηματική διαδρομή. Είναι μια πορεία που χτίστηκε με προσωπική δουλειά, επιμονή, καθημερινή προσπάθεια και πραγματική αγάπη για το αντικείμενο.
Από την ίδρυσή της το 1978 μέχρι και σήμερα η εταιρεία επενδύει διαρκώς στην παραγωγή, στην τεχνογνωσία και τη δημιουργία ολοκληρωμένων λύσεων που ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις των σύγχρονων κατασκευών.
Η στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας βασίστηκε εξαρχής σε τρεις βασικούς άξονες: αξιόπιστες λύσεις, τεχνική υποστήριξη υψηλού επιπέδου και μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες. Αυτό που πάντα μας ενδιέφερε δεν ήταν απλώς να πουλήσουμε ένα προϊόν, αλλά να δώσουμε λύσεις.
Οι τομείς και τα μεγάλα έργα
ΣΤ.ΓΡ.: Ποιοι είναι οι τομείς δραστηριότητας;
ΣΠ.Κ.: Η δραστηριότητα της εταιρείας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως στεγανώσεις υπογείων και δωμάτων, ρητινούχα δάπεδα, αποκαταστάσεις και ενισχύσεις σε δομές από σκυρόδεμα και κατασκευές από φέρουσα τοιχοποιία, συστήματα ενέσεων και αγκυρώσεων, καθώς και ειδικά συστήματα προστασίας επιφανειών.
Πίσω απ’ όλα αυτά, όμως, υπάρχουν άνθρωποι. Υπάρχει μια ιδιαίτερα δεμένη ομάδα, που καθημερινά προσπαθεί να δώσει σε όλα τα επίπεδα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με συνέπεια και επαγγελματισμό.
ΣΤ.ΓΡ.: Ολα αυτά τα χρόνια έχετε αναλάβει πολλά έργα. Ποια από αυτά θεωρείτε πως είναι τα σημαντικότερα και γιατί;
ΣΠ.Κ.: Στην πορεία μας έχουμε συμμετάσχει σε πολλά σημαντικά έργα. Κάθε έργο έχει τη δική του σημασία και τη δική του πρόκληση. Υπάρχουν έργα που μας έκαναν περήφανους λόγω του μεγέθους ή της προβολής τους, αλλά και έργα μικρότερου μεγέθους που είχαν ιδιαίτερη σημασία γιατί καταφέραμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά έναν συνεργάτη να λύσει ένα δύσκολο πρόβλημα.
Το σημαντικότερο για εμάς είναι να συνεισφέρουμε με τις λύσεις μας στην αναβάθμιση της ανθεκτικότητας, της στατικής επάρκειας και εν γένει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του οικοδομικού πλούτου της χώρας.
ΣΤ.ΓΡ.: Τα προϊόντα που σήμερα λανσάρετε στην αγορά είναι δικής σας παραγωγής ή εισαγόμενα από εταιρείες του εξωτερικού;
ΣΠ.Κ.: Τα προϊόντα που διαθέτουμε είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της δικής μας τεχνογνωσίας και παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα για περισσότερο από 45 χρόνια, ενώ παράλληλα έχουμε στρατηγικές συνεργασίες με οίκους του εξωτερικού ώστε να παρέχουμε σύγχρονες τεχνολογίες και ολοκληρωμένες λύσεις για εξειδικευμένες εφαρμογές απαιτήσεων και υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Τα ατού και η κλιματική αλλαγή
ΣΤ.ΓΡ.: Ποια από τα προϊόντα της Sintecno θα χαρακτηρίζατε τα γερά χαρτιά σας;
ΣΠ.Κ.: Δεν είναι μυστικό ότι τα γερά χαρτιά της εταιρείας δεν είναι απλά μεμονωμένα προϊόντα, αλλά εξειδικευμένες και στοχευμένες λύσεις μεγάλης χρονοεπάρκειας σε πραγματικά κατασκευαστικά ζητήματα, οι οποίες συνοδεύονται από άρτια τεχνική υποστήριξη.
ΣΤ.ΓΡ.: H Sintecno λόγω της εξειδίκευσής της απευθύνεται θα έλεγα στο σύνολο των κτιρίων και άλλων υποδομών. Μιλήστε μου για τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, πόσο έχει επηρεάσει αυτό τα κτίρια και τις υποδομές και τι θα πρέπει να γίνει;
Σ.Κ.: Τα τελευταία χρόνια η αγορά κατασκευών καλείται πράγματι να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα των έργων.
Οι αυξημένες απαιτήσεις για ανθεκτικότητα και μακροχρόνια προστασία των υποδομών δημιουργούν την ανάγκη για πιστοποιημένες, τεχνικά εξελιγμένες πράσινες λύσεις. Η Sintecno επενδύει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, ενσωματώνοντας σύγχρονες πρακτικές και προϊόντα χαμηλότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
ΣΤ.ΓΡ.: Ποια είναι σήμερα η δυναμική της εταιρείας στην αγορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό;
ΣΠ.Κ.: Μέσα από στοχευμένες επενδύσεις σε εξοπλισμό, τεχνογνωσία, παραγωγικές εγκαταστάσεις και ανθρώπινο δυναμικό, η εταιρεία έχει καταφέρει να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στην ελληνική αγορά και να αναπτύξει δυναμική παρουσία σε έργα υψηλών απαιτήσεων αποτελώντας έναν αξιόπιστο και διαχρονικό συνεργάτη εμπιστοσύνης.
Τα προβλήματα και οι στόχοι για το μέλλον
ΣΤ.ΓΡ.: Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σήμερα εσείς και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις του κλάδου;
ΣΠ.Κ.: Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, όπως το αυξημένο κόστος πρώτων υλών, η ενεργειακή επιβάρυνση και οι διεθνείς αβεβαιότητες στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται με συνέπεια και στρατηγικό σχεδιασμό. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία γιατί πιστεύουμε στη δουλειά μας και τους ανθρώπους μας.
ΣΤ.ΓΡ.: Και δυο λόγια για το μέλλον. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη μέρα;
ΣΠ.Κ.: Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι η περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής μας δυναμικής, η ανάπτυξη νέων προϊόντων και η επέκταση της παρουσίας μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία μας έχει αποκτήσει γειτονικό οικόπεδο συνολικής έκτασης 8.000 τ.μ., όπου και σχεδιάζεται η ανέγερση νέων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και παραγωγής στεγασμένων χώρων περί τα 3.500 τ.μ.
Θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε με σταθερά βήματα, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη γενιά, που με ηθική, έμπρακτη αρωγή και πολύτιμη καθοδήγηση μας έφερε μέχρι εδώ, διατηρώντας τη φιλοσοφία, τη συνέπεια, την αξιοπιστία και την ανθρώπινη σχέση με κάθε συνεργάτη.
Διαβάστε ακόμη
Barclays: Η νέα αυστηρή στροφή των κεντρικών τραπεζών απειλεί το ράλι των χρηματιστηρίων
Δάνεια του Νόμου Κατσέλη: Ο πόλεμος των τόκων (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.