του Δημήτρη Παφίλα

Ενα από τα ταχέως αναπτυσσόμενα credit funds της Ευρώπης, το Chenavari, με κεφάλαια 5,4 δισ. ευρώ και το ελληνικών συμφερόντων fund Οrasis (Τζορτζ Ελιοτ) απέκτησαν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «business stories», στρατηγική συμμετοχή στη ναυτιλιακή τράπεζα Aegean Baltic Bank εξασφαλίζοντας το 4,8% των μετοχών.

fery

O κ. Λοΐκ Φερί, ιδρυτής του Chenavari, που, μαζί με το ελληνικό συμφερόντων fund Orasis, απέκτησαν το 4,8% των μετοχών της Aegean Baltic Bank

Το deal το οποίο είναι το πρώτο στον χρηματοοικονομικό τομέα, και ιδιαίτερα στις χρηματοδοτήσεις, αποτελεί μια προσπάθεια έλευσης ξένων κεφαλαίων που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την ελληνική ανάκαμψη και την απομόχλευση των υποτιμημένων περιουσιακών στοιχείων. Η κάθοδος, όμως, του Chenavari στην Ελλάδα αποτυπώνει και τον δρόμο που έχει να διανυθεί σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δανείων στη χώρα μας. Το εγγλέζικο fund βρίσκεται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων στην Ευρώπη και διαθέτει παρουσία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη. Η συναλλαγή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επετεύχθη στα τέλη Δεκεμβρίου μεταξύ των βασικών μετόχων της Aegean Baltic και των δύο funds και σε κάθε περίπτωση τελεί υπό την απαραίτητη έγκριση της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς οι νέοι επενδυτές σκοπεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. H πώληση του ποσοστού έγινε εφικτή με τη μείωση των ποσοστών των εφοπλιστών Νίκου Τσάκου, Γιάννη Κούστα και του CEO της Θεόδωρου Αφθονίδη.

Oι εφοπλιστές Νίκος Τσάκος και Γιάννης Κούστας πούλησαν ποσοστό τους στην Aegean Baltic Bank

tsakos

Νίκος Τσάκος

koustas-o-aristera

Γιάννης Κούστας

H Αegean Βaltic Bank είναι τράπεζα εξειδικευμένη στα ναυτιλιακά δάνεια η οποία σε σύντομο διάστημα κατέκτησε ένα σοβαρό μερίδιο στην εγχώρια ναυτιλιακή κοινότητα σε χρηματοδοτήσεις δανείων, κυρίως στα bulk carriers (31%), αλλά και στους υπόλοιπους τομείς των ναυτιλιακών εταιρειών (gas tankers, crude tankers, product tankers). To συνολικό ενεργητικό της για το 2016 ανερχόταν σε 391 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια σε 93 εκατ. ευρώ, τα δάνεια σε 234 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις προς πελάτες σε 101 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς τράπεζες σε 192 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, η ετήσια πρόβλεψη που διενεργήθηκε το 2016 για την απομείωση της αξίας των δανείων και απαιτήσεων πελατείας διαμορφώθηκε σε 1,6 εκατ. ευρώ έναντι 0,96 εκατ. το προηγούμενο έτος. Στις 31/12/2016 το συσσωρευμένο υπόλοιπο των προβλέψεων για ζημίες από πιστώσεις διαμορφώθηκε σε 7,41 εκατ. ευρώ (5,79 εκατ. το 2015), αποτελούμενο αποκλειστικά από ειδικές προβλέψεις, σύμφωνα με την πολιτική της τράπεζας. Το συνολικό μεικτό υπόλοιπο των δανείων για τα οποία έχει διενεργηθεί πρόβλεψη διαμορφώθηκε σε 28,5 εκατ. ευρώ από 28,1 εκατ. το προηγούμενο έτος. Από αυτά, 22,2 εκατ. ευρώ (16,8 εκατ. ευρώ το 2015) βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (ΜΕΔ) και καλύπτονται κατά 19,9% από προβλέψεις (22,5% το 2015), ενώ τα υπόλοιπα ύψους 6,3 εκατ. ευρώ (11,3 εκατ. ευρώ το 2015) αποτελούν ενήμερα δάνεια που παρουσιάζουν ενδείξεις δυνητικής απομείωσης της αξίας τους στο μέλλον και καλύπτονται κατά 47,5% από προβλέψεις (17,7% το 2015).
 
Στόχος η διαχείριση δανείων 

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία της συναλλαγής, ο στόχος των δύο funds είναι μακροπρόθεσμος και σε κάθε περίπτωση δεν θα αφορά τη λιανική τραπεζική, αλλά τις χρηματοδοτήσεις SME και τη διαχείριση εταιρικών δανείων, εξυπηρετούμενων και μη. Σκοπός της Chenavari δεν είναι μόνο η επίτευξη αποδόσεων από τα εταιρικά δάνεια, αλλά και η καταγραφή υπεραξιών, ως εκ τούτου για τα δύο επόμενα χρόνια θα προετοιμαστεί και η είσοδός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.   
               
Oι αγοραστές

Το Orasis Fund, που διαχειρίζεται ο κ. Τζορτζ Ελιοτ, είναι από τα μοναδικά funds που δραστηριοποιούνται επιτυχώς στην Ελλάδα από το 2012. Η απόδοση που έδωσε πέρυσι στους επενδυτές του ήταν σχεδόν διπλάσια από τον Γενικό Δείκτη, καθώς, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, ανήλθε στο 48%, έχοντας συμμετοχές σε εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ πρόσφατα και σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις απέκτησε μετοχές δύο ελληνικών τραπεζών.

Πρόκειται άλλωστε για το μοναδικό fund που προσέλκυσε αμερικανικά κεφάλαια στην Ελλάδα, καθώς μαζί με το Serengeti, αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) απέκτησαν ποσοστό στην εταιρεία ασφαλειών Ευρωπαϊκή Πίστη.                                           

Το Chenavari με ιδρυτή τον κ. Λοΐκ Φερί ειδικεύεται στις τραπεζικές εξαγορές με αποδόσεις, στη διαχείριση δανείων, στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε χρέη στο real estate. Απέκτησε το ποσοστό προσβλέποντας σε στρατηγική ανάπτυξη της τράπεζας στη διαχείριση δανείων, καθώς μόνο στην Ευρώπη διαθέτει χαρτοφυλάκιο 1,9 δισ. ευρώ σε ιδιωτικά credit close ended funds. H κύρια  δουλειά του Chenavari είναι η αναζήτηση αξιών στο ευρωπαϊκό credit. Eίναι χαρακτηριστική η εξαγορά δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ στην Ολλανδία, από την οποία κατάφερε να πετύχει μεικτές αποδόσεις της τάξης του 30%.